Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
4. 2. 2014,
15.56

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 4. 2. 2014, 15.56

8 let, 2 meseca

Vložene tri kazenske ovadbe zaradi spornega financiranja Merfina

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kriminalisti NPU so po neuradnih, a zanesljivih informacijah vložili kazensko ovadbo zoper Gorazda Trčka, Bineta Kordeža in Ani Klemenčič. Sumijo jih zlorabe položaja pri financiranju Merfina.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so na kranjsko okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper tri osebe zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah gre za nekdanjega predsednika uprave Gorenjske banke Gorazda Trčka, nekdanjega prvega moža Merkurja Bineta Kordeža in Ani Klemenčič iz kranjske finančne družbe G Skupina.

Klemenčičeva presenečena Klemenčičeva vložene ovadbe ni želela komentirati, saj je še ni prejela in je za vloženo ovadbo izvedela od novinarjev. Je pa izrazila začudenje, da je tudi sama med prejemniki ovadbe.

Trček je sicer konec januarja podal odstopno izjavo, ki so jo nadzorniki banke tudi sprejeli, in odšel v pokoj. Njegovo mesto je začasno prevzel Andrej Andoljšek.

Zaobšli omejitve zakona o bančništvu Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da je nekdanji predsednik uprave banke iz Kranja, po naših informacijah gre za Gorenjsko banko, v začetku leta 2009 z namenom financiranja družbe iz Ljubljane, neuradno gre za družbo Merfin, prek katere je Kordež prevzel Merkur, zlorabil svoj položaj s tem, ko je naklepno zaobšel omejitve Zakona o bančništvu. Ta veleva, da banka do posameznega komitenta oziroma skupine povezanih oseb ne sme biti izpostavljena z več kot 25 odstotki svojega kapitala. Trček je tako uredil kreditiranje te družbe prek obvodne družbe iz Kranja.

Po neuradnih informacijah gre za G Skupino. V ta namen je poskrbel za pridobitev kratkoročnega posojila v znesku šest milijonov evrov, ki jih je obvodna družba, torej G Skupina, takoj po prejemu posodila naprej družbi iz Ljubljane, Merfinu.

Kordež osumljen napeljevanja Trčka k storitvi kaznivega dejanja Napeljevanja predsednika uprave banke k storitvi zlorabe položaja je utemeljeno osumljena oseba, ki je prek družbe iz Ljubljane obvladovala skupino večje trgovske družbe iz Kranja. Po neuradnih informacijah gre za Kordežev Merkur. Oseba, zastopnica obvodne družbe, po naših informacijah gre za Ani Klemenčič, pa je utemeljeno osumljena pomoči pri storitvi očitanega kaznivega dejanja, saj je za izpeljavo obvodnega kreditiranja dala na razpolago družbo, ki jo je zastopala.

Obvodna družba v nadaljevanju posojenih denarnih sredstev ni prejela od družbe iz Ljubljane, niti jih sama ni vrnila banki. Zaradi fiktivnega posojila Merfinu leta 2009 je G Skupina končala v stečaju in bila pri tem oškodovana za več kot šest milijonov evrov.

Na opisan način je predsednik uprave banke iz Kranja družbi iz Ljubljane pridobil premoženjsko korist v višini šest milijonov evrov in v enaki višini tudi oškodoval banko.

Ne spreglejte