Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2014,
8.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2014, 8.41

7 let, 12 mesecev

Višje sodišče oprostilo nekdanjega študentskega funkcionarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Višje sodišče je oprostilo nekdanjega študentskega funkcionarja Željka Milovanoviča, ki ga je ljubljansko okrajno sodišče februarja obsodilo zaradi dajanja daril za nezakonito posredovanje.

V začetku julija pred štirimi leti je v javnosti odjeknila novica, da so kriminalisti zaradi suma, da je poskušal podkupiti enega od delegatov skupščine Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), da bi glasovali proti študentski ustavi, pridržali člana Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOUL) Željka Milovanoviča, nekdanjega svetovalca ljubljanske študentske univerzitetne organizacije.

Milovanovič trdil, da je le žrtev političnega obračunavanja Milovanovič se je znašel na zatožni klopi pod obtožbo kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje, na okrajnem sodišču pa so ga februarja spoznali za krivega in ga obsodili na pol leta zapora. Milovanovič je, kot je takrat poročalo Delo, 1. julija 2010 študentskemu poslancu Marku Hozjanu ponujal 10.000 evrov podkupnine, če se ta in njegovi poslanski kolegi ne udeležijo seje krovne slovenske študentske organizacije. Tretjino tega zneska bi mu izročil takoj, dve tretjini pa po seji.

Teden dni po prvem stiku mu je v resnici izročil 3000 evrov. S tem je menda hotel, da se vsaj deset poslancev seje ne bi udeležilo, zaradi česar ne bi bili sklepčni in tako ne bi bila sprejeta nova študentska ustava. Ta je bila nato vendarle sprejeta, ŠOUL pa je ostal brez četrtine svojih prihodkov od koncesijskih dajatev (med 1,6 in 1,8 milijona evrov). Čeprav je Milovanovič trdil, da je le žrtev političnega obračunavanja, so ga na okrajnem sodišču spoznali za krivega. A so višji sodniki obsodilno sodbo na pritožbo obrambe spremenili v oprostilno.

študentski poslanci niso uradne osebe V nasprotju z okrajnim sodiščem, ki je menilo, da je Milovanovič ponujal oziroma izročil denar v zameno za to, da bi poslanec opravil oziroma ne bi opravil nekega uradnega dejanja, so višji sodniki razsodili, da študentska organizacija nima javnih pooblastil (razen za subvencioniranje študentske prehrane), da študentski poslanci niso uradne osebe in da študentsko glasovanje ni uradno dejanje.

Ker tako po mnenju višjega sodišča niso izpolnjeni znaki kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje, so Milovanoviča oprostili, pojasnjuje Delo.

Ne spreglejte