Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2014,
17.14

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SKB rop sodba Dejan Vidmar Gordana Stojiljković

Torek, 8. 7. 2014, 17.14

4 leta, 9 mesecev

Vidmar do zadnjega iskal alibi, Nose sojenje prenesel stoično

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Več kot osem let po največjem ropu v zgodovini Slovenije, ko so roparji v noči na 1. november 2005 osem ur praznili sefe banke SKB, se je končalo sojenje Dejanu Vidmarju in Sašu Nosetu.

Na zatožni klopi sta se znašla le dva od petih osumljenih. Organi pregona so sicer identificirali še dve neznani osebi in eno znano – gre za Radomirja Cvijanovića, ta je na begu, zato so za njim razpisali mednarodno tiralico. Sodišče je Dejana Vidmarja in Saša Noseta obsodilo na 14 let zapora. A so Vidmarju preklicali pogojno obsodbo za krajo umetniških slik Ivana Groharja in mu izrekli enotno kazen 15 let zapora.

Zaporna kazen in milijonske kazni Oba morata plačati denarno kazen, in sicer Nose milijon 173 tisoč evrov, Vidmar pa milijon in 152 tisoč evrov. Dolžna sta tudi poravnati škodo Zavarovalnici Triglav (1,5 milijona evrov) in Zavarovalnici Maribor (nekaj več kot osem milijonov evrov), saj so zavarovalnice najemnikom sefov že pokrile škodo.

Sedem let po ropu prijeli dva od petih roparjev Policisti so vodili intenzivno preiskavo o tem, kdo je neovirano prišel v trezor banke SKB, nato pa z orodjem za vlamljanje dolgih osem ur odpiral in praznil 428 sefov, v 29 pa poskušal vlomiti. Med preiskavo so našli celo biološke sledi, a niso vedeli, komu pripadajo.

Sedem let po zločinu je odjeknila novica, da so policisti pridržali osumljenca za rop banke. Od 16. marca 2012 sta bila tako v priporu Dejan Vidmar in nekdanji varnostnik v SKB Sašo Nose.

Kako so prišli do sefov? Usodnega dne je eden od roparjev poklical v banko, se z imenom in priimkom predstavil za najemnika sefa in napovedal svoj prihod. Po obtožbi, ki jo je zastopala tožilka Blanka Žgajnar iz specializiranega tožilstva, sta v trezor okoli 23. ure prišla Cvijanović in eden od roparjev, vtipkala vstopno kodo najemnika, onesposobila varnostnika, med njimi tudi obtožnega Saša Noseta, nato pa v notranjost spustila še druga dva pajdaša.

Koliko milijonov so odnesli? Po obtožnici so roparji odnesli za 32 milijonov evrov plena, a je tožilka ta teden obtožnico v tem delu spremenila, in sicer na več kot 16 milijonov evrov. Po pričanju M. S. iz banke SKB, ki je bil v stiku z oškodovanimi najemniki, je bilo ukradenih dobrih 19 milijonov evrov v gotovini, preostalo pa so bili različni vredni predmeti, na primer zlatnina.

Takoj po dogodku so se pojavila ugibanja, da je rop omogočilo preslabo varovanje, saj notranji sistem varovanja družbe PCA ni bil povezan s policijo ali tehničnim nadzornim centrom, čeprav so videonadzorni sistem nekaj mesecev pred ropom posodobili.

Kako lahko banka prepreči rop, če z roparji sodeluje varnostnik? A kot je včeraj po sodbi pojasnil pooblaščenec banke SKB Stojan Zdolšek, ki je v kazenskem postopku zastopal banko, je obsodilna sodba olajšanje za banko, v kateri so bili ob ropu v hudem šoku. Poudaril je tudi, da je banka vsem oškodovanim najemnikom škodo že povrnila.

"Obsodilna sodba pomeni, da je imela banka dobro varovanje. Če pa je v rop vpleten varnostnik, potem se pač ne moreš obraniti pred ropom," je prepričan Zdolšek.

Vidmar v času ropa okreval po operaciji nosu? Tako Vidmar kot Nose očitano dejanje že od vsega začetka kategorično zanikata, Vidmar pa od začetka sojenja poskuša najti alibi za tisti večer. Tako je ves čas trdil, da je usodnega dne okreval na beograjski kliniki Arheus po operaciji nosu. Predložil je tudi odpustni list, a na njem ni bilo podpisa zdravnika, žig pa je slabo čitljiv.

Sodišče je nato poskušalo pridobiti izvirno dokumentacijo, a to ni bilo mogoče, ker klinike ni več. Lastnik klinike je bil obsojen zaradi davčne utaje, dokumentacija, ki jo je sodišče nato pridobilo od srbskih varnostnih organov, pa je od leta 2006 do 2007, ne pa tudi za leto 2005.

Pred kakšnim letom je na sodišče prispelo anonimno sporočilo, v katerem je pisalo, da Vidmar išče alibi, da ima povsod svoje lovke in da pričam ponuja veliko denarja. K anonimnemu pisanju so bile predložene kopije 11 pisem, ki naj bi jih Vidmar med obiski predal svoji zdaj že pokojni partnerici Zorici Škrbić.

Vidmar je nato poskusil z novim manevrom. Le nekaj dni pred obsodbo je namreč v spis vložil dve fotografiji, ki naj bi bili posneti prav v tej kliniki 1. in 3. novembra 2005, vendar pa je tožilstvo dokazovalo, da je datum na fotografiji ponarejen.

Ne spreglejte