Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 12. 2007,
13.43

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 29. 12. 2007, 13.43

8 let, 5 mesecev

V Sloveniji v letu 2007 umorjenih 21 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V Sloveniji je v letu 2007 nasilne smrti umrlo 21 ljudi, poročajo v Slovenskih novicah.

V Sloveniji je sicer bilo letos več umorov kot lani, hkrati pa manj kot leta 2004, ko je bilo umorjenih kar 35 ljudi. V javnosti so letos najbolj odmevali umori v Zdenski vasi, ko je storilec v pričo svojih otrok ubil ženo, taščo, tasta in sebe, umor 20 letnika pred diskoteko Global v Ljubljani ter umor zobozdravnice v ordinaciji v Ljubljani. Trije umori pa so ostali neraziskani, saj storilcev še niso odkrili.

V Sloveniji sta bila letos umorjena tudi dva tujca, Latvijka in Bolgar, na Hrvaškem pa so umorili Slovenca, Jureta Bajdo, ki se je med ugrabitvijo zadušil.

New York letos z najmanj umori od leta 1963

V New Yorku so do 28. decembra za letos našteli 488 umorov, lani pa jih je bilo v celotnem letu 596. To pomeni, da bo umorov najmanj vse od leta 1963, ko se je uvedla resna statistika. V New Yorku je bilo sicer najhuje leta 1990, ko so našteli 2245 umorov.

Recept: Več policistov v predele, kjer je največ kriminala Število umorov v New Yorku je uspela zmanjšati predvsem bolj agresivna policijska strategija pošiljanja večjega števila ljudi v predele mesta, kjer je kriminal najvišji. Podoben trend uspeva tudi v Chicagu, kjer so do srede našteli 435 umorov, kar pomeni, da jih bo letos najmanj od leta 1965, ko jih je bilo 395. V Chicagu so se bolj odločno lotili preganjanja uličnih tolp, orožja in mamil.

V Atlanti naj bi bila za porast kriminala kriva selitev kriminalcev

Število umorov bo morda malce padlo tudi v Philadelphiji, kjer so do torka našteli 390 umorov, potem ko je bil lani dosežen rekord zadnjih devet let s 406 umori. V Bostonu je bilo letos do petka 66 umorov, kar je pet manj, kot do istega dne v lanskem letu. V Atlanti je število umorov poraslo, pri čemer policija trdi, da zaradi selitve kriminalcev. V mestu deluje ulična tolpa, ki je pribežala iz New Orleansa po orkanu Katrina in je letos zagrešila sedem umorov. V Atlanti so sicer do srede našteli 126 umorov, lani pa jih je bilo v celotnem letu 111.

Za več umorov je kriva tudi razširjenost avtomatskega orožja Umori naraščajo tudi v Miamiju, kjer jih je bilo leta 2005 56, lani 79 in letos že 86. Kriva naj bi bila razširjenost avtomatskega orožja. Mešana statistika pa prihaja iz Baltimora, ki se ubada s hudo revščino. V Baltimoru je bilo do sredine julija že 178 umorov, nakar so zamenjali policijskega komisarja. Novi komisar Leonard Hamm se je odločneje lotil tolp in kriminala po newyorškem vzoru in do srede so našteli skupaj 280 umorov.

Ne spreglejte