Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2012,
17.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 26. 9. 2012, 17.41

7 let, 12 mesecev

V prvem polletju 49 kaznivih dejanj glede prepovedanih snovi v športu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V prvi polovici tega leta je slovenska policija zabeležila 49 kaznivih dejanj s področja prepovedanih snovi v športu, pri tem so zasegli tisoč tablet, 720 mililitrov in en gram tovrstnih snovi.

Carinska uprava pa je v preteklih dveh letih 17-krat zasegla prepovedane snovi v športu, največ omenjenih snovi prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije.

Ne moremo govoriti o veliki razširjenosti prepovedanih snovi v športu pri nas Kot so pojasnili na policiji, na podlagi svojih podatkov ne morejo govoriti o veliki razširjenosti prepovedanih snovi v športu pri nas. Tovrstne snovi uživajo vrhunski in rekreativni športniki, naročiti pa jih je možno tudi preko spleta. Prav tako pa v Sloveniji obstajajo preprodajalci, ki oskrbujejo lokalne odjemalce - rekreativce, ki si želijo v čim krajšem času izoblikovati telo in povečati mišično maso, navajajo na policiji.

V preteklem letu je šlo od skupno 1876 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog v 23 primerih za nedovoljene snovi v športu, v letu 2010 pa je bilo teh primerov 32. Policisti so v preteklih dveh letih skupno ovadili 51 osumljencev. Zaseženo blago policiji predaja tudi carinska uprava. Med letoma 2009 in 2011 je carinska uprava zasegla 10.675 tablet in 3041 mililitrov raztopine v ampulah.

Zasegli steroide in druge nedovoljene snovi v športu Prepovedane snovi v športu so kriminalisti zasegli tudi v šestih hišnih preiskavah v Kranju, Zagorju ob Savi in Hrastniku. Zaradi suma storitve kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z nedovoljenimi snovmi v športu so pridržali pet slovenskih državljanov, sicer redarjev v lokalih po Sloveniji. Tri od teh so že izpustili na prostost in bodo zoper njih podali kazenske ovadbe. Dva osumljenca pa ostajata v pridržanju in bosta po zaslišanju privedena k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kranju.

Policija je osumljene v letošnjem letu opazovala z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov. Ugotovili so, da so si različne steroide in druge nedovoljene snovi v športu preprodajali med seboj in drugim osebam. Po večini so snovi v Slovenijo pretihotapili iz tujine. V današnjih hišnih preiskavah, v katerih je sodelovalo 25 kriminalistov in policistov, so zasegli 90 ampul testosterona in preko 800 tablet različnih anaboličnih androgenih steroidov Anabol, Anavar in Turanbol. Kot so navedli policisti, je na črnem trgu vrednost posamezne kapsule oz. tablete od 25 do 100 evrov.

Ne spreglejte