Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2012,
22.30

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 17. 1. 2012, 22.30

8 let, 2 meseca

V apartmaju pod Roglo našli trupla treh mladih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V enem od apartmajev na Hudinji pod Roglo so včeraj pozno popoldne odkrili trupla treh mladih ljudi. Dve osebi naj bi bili stari 24, ena 22 let, vse pa naj bi prihajale z območja PU Celje.

V apartmaju Hudinja pod Roglo so v torek zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrli 24-letno dekle z območja Trojan, 22-letni fant z območja Zidanega Mostu in 24-letni moški doma s polzelskega območja, je pokazala danes opravljena obdukcija. Preiskava o ostalih okoliščinah njihove smrti pa še poteka.

Prve ugotovitve preiskovalcev pokazale, da naj ne bi šlo za nasilno smrt Med drugim policisti preverjajo tudi možnost kazenske odgovornosti. Prve ugotovitve preiskovalcev so pokazale, da v primeru smrti treh mladih ljudeh ni šlo za nasilno smrt. Pri preiskavi sodelujeta tudi izvedenec za preglede peči in izvedenec dimnikarske stroke, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Dva mlajša moška in ženska, ki so se na Roglo odpravili smučat Šlo naj bi za dva mlajša moška in žensko, ki so se na Roglo odpravili smučat. Dve osebi naj bi bili stari 24, ena 22 let. Po naših informacijah je bilo dekle doma iz Polzele - šlo naj bi za Bernardo H., eden od fantov naj bi bil Dragan Ž., doma iz Zidanega mosta. Tretji nesrečnik naj bi bil doma s Trojan, šlo naj bi za Davorja G. Dekle in eden od fantov naj bi bila par.

Trupla prvi našel lastnik apartmaja V apartmaju naj bi se nahajale dve peči, in sicer ena na trdo gorivo in plinska peč. Katera peč je odpovedala za zdaj ni znano. Po neuradnih informacijah je tri mlade ljudi mrtve našel lastnik apartmaja, ki je bil obveščen, da v apartmaju znova ni pitne vode.

Zgodilo se je v Apartmajih Kragulj Po naših informacijah gre za Apartmaje Kragulj, ki obsegajo sedem enot, lastnikov pa naj bi bilo pet. Kot tisti, ki je pristojen za informacije, in eden od lastnikov dveh apartmajev, je naveden Ernest Plesnik iz Slovenskih Konjic, sicer direktor v podjetju Togo. Mobilna telefonska številka je izključena, prav tako nam ga ni uspelo priklicati niti na številko podjetja. Smo pa govorili s solastnikom podjetja Togo in prav tako lastnikom enega od apartmajev Gorazdom Orožem, ki o dogodku ni vedel nič. "Pojma nimam, vse, kar vem, sem izvedel iz medijev," nam je po telefonu povedal tudi Miroslav Lampret iz Slovenskih Konjic, prav tako eden od eden od lastnikov dveh apartmajev v Kragulju. Sicer sta kot lastnika po enega apartamaja navedena še Boleslav Kmet iz Hrastnika in pa Institut za sanitarno inženirstvo.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v Sloveniji vsako leto umre približno 10 ljudi, največ v času kurilne sezone. Četrtina teh smrti je posledica samomora, v 75 odstotkih pa gre za nesrečo.

Kako prepoznamo ogljikov monoksid? Ogljikov monoksid je strupen plin brez barve, vonja in okusa, zato ni čudno, da se ga je oprijel vzdevek "tihi ubijalec". Sprošča se pri nepopolnem gorenju drv, nafte, kurilnega olja, bencina in premoga. Poglavitni vzrok za številne nesreče s smrtnim izidom je nepravilno delovanje, vzdrževanje ali nepravilna vgradnja peči in gorilnikov za ogrevanje prostorov ter vode.

Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom so običajno podobni virozam, kot so glavobol, oslabelost, omotica, slabost, bruhanje in izguba zavesti, je v današnji izjavi za javnost na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pojasnil Miran Brvar iz centra za zastrupitve interne klinike UKC Ljubljana. Poudarja, da je ob takih znakih treba pomisliti na morebitno zastrupitev z ogljikovim monoksidom in čim prej zapustiti prostor oz. oditi na svež zrak, nato pa poklicati reševalce.

Če je oseba dlje časa izpostavljena ogljikovem monoksidu oz. če ob tem zaspi, lahko umre. Če pa oseba preživi, lahko daljša izpostavljenost temu plinu pušča trajne okvare možganov, ki se kažejo kot ponavljajoči glavoboli, motnje mišljenja, koncentriranja, opozarja Brvar. Blažje zastrupitve pa posledic ponavadi ne puščajo.

Zdravljenje lahko poteka samo v bolnišnici s 100-odstotnim kisikom, najhujše primere pa zdravijo v hiperbarični komori.

Kaj pa preventiva? Zastrupitvi z ogljikovim monoksidom se je najlaže izogniti z učinkovitimi preventivnimi ukrepi. - S pravilno izbiro gorilnih naprav in njihovim servisiranjem. Med preventivne ukrepe spadajo skrbna izbira gorilnih naprav, kot so peči, štedilniki, grelniki prostorov in vode, njihovo redno servisiranje in vzdrževanje, čiščenje dimnikov, pregledovanje prezračevalnih sistemov in redno prezračevanje ogrevanih prostorov. - Z alarmom oziroma detektorjem ogljikovega monoksida v zraku. Alarm oziroma detektor ogljikovega monoksida v zraku se sproži ob povečanju količine smrtonosnega plina v ozračju in začne oddajati glasen zvok. Takrat je nujno odpreti vsa okna, ugasniti grelne naprave in zapustiti stanovanje. - Z nadzorom prižganih gorilnikov. Stanovanja ne ogrevajte s pomočjo plinskega štedilnika ali pečice, gorilnike pa imejte prižgane le, ko je nekdo buden in so pod nadzorom.

Ne spreglejte