Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2012,
18.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nizozemska smrt

Sreda, 19. 12. 2012, 18.39

8 let

Truplo nizozemskega padalca na polju ležalo več dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nizozemski padalec Mark van den Boogaard je imel neznansko smolo, saj se pri skoku njegovo padalo ni odprlo. Pristanek na polju je bil usoden, njegovo truplo pa je tam ostalo več kot teden dni.

Mark van den Boogaard je na polju ležal več dni, nizozemski preiskovalci pa se sprašujejo, kako je mogoče, da njegovega trupla več dni nihče ni opazil. Po poročanju BBC-ja njegovega izginotja nihče ni prijavil, njegovo truplo pa so po naključju odkrili lovci na zajce.

Bil je prijazen in srečen, vendar samotar Van den Boogaard je bil član padalskega kluba Nationaal Paracentrum, s katerim je svoj skok tudi načrtoval, vendar v klubu pojasnjujejo, da reševalne akcije niso sprožili, ker se padalci običajno po skoku ne javljajo. Menedžer omenjenega kluba Simon Woerlee je sicer že izjavil, da so preostali člani zaradi njegove smrti pretreseni, Boogaarda pa je opisal kot prijaznega in srečnega človeka, a osamljenega. Po njegovih besedah Boogaard z nikomer ni pretirano govoril, ampak se je držal zase, je še pojasnil za BBC.

Policist Anton de Ronde je za medije povedal, da so obiskali Boogaardovo družino, vendar si ni bil z nikomer od njih dovolj blizu, kar naj bi bil razlog, da nihče ni prijavil njegovega izginotja. Bil je tudi samostojni podjetnik, zato ga tudi v službi nihče ni pogrešal.

Padalski klub ne preverja uspešnosti skoka Po podatkih padalskega kluba je bil Boogaard relativno izkušen padalec, od lanskega poletja je s padalom skočil približno 120-krat. Nizozemska kraljeva aeronavtična zveza pa že pregleduje njegovo opremo, da bi ugotovila, zakaj se njegovo padalo ni odprlo.

Woerlee je še pojasnil, da ni nikakršnega sistema, da bi vedeli, ali je bil skok uspešen ali ne. "Tega nikoli ne preverimo, takšnega zakona ni, niti pravil," je povedal. "Nekakšen sistem so preizkusili v Ameriki, vendar ni deloval. Pogosto se padalci po skoku vrnejo na čaj in pogovor, kdaj pa kdaj pa se samo odpravijo domov," je še pojasnil Woerlee.

Ne spreglejte