Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 7. 2014,
15.28

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Himalaja alpinizem

Petek, 25. 7. 2014, 15.28

8 let, 3 mesece

Slovenska alpinista za vedno ostala v Himalaji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pogrešanih alpinistov Aleša Holca in Petra Mežnarja v kitajskem pogorju tudi danes niso našli. S Planinske zveze Slovenije (PZS) so sporočili, da so iskalno akcijo končali.

Izkušena slovenska alpinista, alpinistična inštruktorja in gorska reševalca Aleša Holca in Petra Mežnarja, ki sta v okviru mednarodne odprave odkrivala pogorje Shaksgam v zahodnem delu himalajske verige, še vedno pogrešajo. Iskalna akcija je bila neuspešna tudi četrti dan, zato so se na PZS odločili, da jo končajo. Svoje je naredilo tudi slabo vreme Kot je pojasnil vodja reševalne akcije Matjaž Šerkezi, glede na vse zbrane podatke predvidevajo, da sta se slovenska alpinista poškodovala ob poskusu vzpona na Durbin Kangri II. Kljub slabšemu vremenu je helikopter tudi danes opravil prelet območja, kjer naj bi bila alpinista, nazadnje pa so vremenske razmere vendarle reševalce prisilile, da akcijo končajo. V PZS so ob tem zapisali, da obema družinama pogrešanih alpinistov poskušajo po svojih najboljših močeh pomagati v teh težkih trenutkih, verjamejo pa tudi v širšo podporo alpinistov, planincev in vseh preostalih, ki spremljajo reševalno akcijo.

Bila sta borbena človeka "Upanja je vedno manj," je za Planet Siol.net, še preden je PZS sporočil vest o prekinitvi akcije, dejal alpinist in gorski vodnik Marko Prezelj, ki je oba pogrešana alpinista tudi osebno poznal. "Sta borbena človeka, ampak supermana pa sam še nisem srečal." Kot nam je povedal, sta bila to izjemno izkušena alpinista, z veliko izkušnjami v najvišjih gorah sveta. Na to odpravo sta se dolgo pripravljala in iz Slovenije sta odpotovala v zelo dobri fizični kondiciji. "To ni bil izlet na morje. Odpravo sta načrtovala vse leto, ves čas sta skupaj plezala in se pripravljala." "V Himalaji sem izgubil že kar nekaj prijateljev" "Ni alpinista, ki bi se v takem položaju preprosto vdal v usodo in čakal, kaj bo," pa je dejal alpinist Silvo Karo, ki je osebno poznal le Mežnarja. Kot pravi, v takšnem položaju vsak alpinist v boju za preživetje naredi največ, kar lahko, da bi prišel v lažji svet.

Tudi on nam je že pred odločitvijo PZS dejal, da upanje počasi ugaša, sploh ker ni nobenega znaka, da bi lahko sklepali, kje sta. "Ni mi jasno, kaj se je zgodilo z mobilnim telefonom. Običajno namreč zelo varčuješ z energijo in ga vključiš le, ko moraš poslati sporočilo. Tega sta se zagotovo zavedala. Ker ni sporočila, lahko sklepamo, da se jima je že prej zgodila nesreča ali pa sta telefon izgubila." Karo je sicer dejal, da je najtežje spremljati novice o znancu, pogrešanem v visokogorju . "V vseh teh letih, odkar se ukvarjam z alpinizmom, sem jih kar nekaj izgubil na tak način, med njimi Janeza Jegliča in Pavleta Kozjaka. V vseh primerih je bilo tako, da se ni nič našlo in nikoli nismo izvedeli, kaj natanko se je zgodilo." Tako bo verjetno ostala nepojasnjena zgodba Aleša Holca in Petra Mežnarja.

Ne spreglejte