Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2018,
8.56

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

64

Natisni članek

policija noad nasilje

Ponedeljek, 17. 12. 2018, 8.56

5 let, 4 mesece

Skupina mladoletnih Kosovcev hudo pretepla celjskega dijaka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

64

Celjski policisti obravnavajo nasilje med mladoletniki, ki ga nad dijaki izvaja skupina mladoletnih državljanov Kosova. V primeru so pretekli konec tedna ovadili mladoletnega državljana Kosova.

Že v začetku meseca so celjski policisti obravnavali primer, ko je skupina mladoletnih državljanov Kosova napadla mladoletna dijaka, ju pretepla in z njima ravnala poniževalno. Eden od dijakov je zaradi dvakratnega zloma čeljusti še vedno na zdravljenju v celjski bolnišnici.

Policija je pozneje izvedela, da je skupina državljanov Kosova mladoletna dijaka iz Celja napadla že aprila letos, takrat sta bila lažje poškodovana.

Dijaka izsiljeval za denar

K | Foto: PU Celje Foto: PU Celje Prav tako je mladoletni državljan Kosova, ki je sodeloval v zadnjem pretepu, od septembra letos najmanj enega dijaka v šoli in njeni okolici izsiljeval za denar. Ta mu je v strahu večkrat denar tudi izročil.

Policija še navaja, da je osumljeni mladoletni državljan Kosova na družbenih omrežjih objavljal svojo fotografijo, na kateri ima v rokah dve avtomatski kalašnikovki. Policija ga je prijela in ga privedla k preiskovalnemu sodniku. Grozi mu pet let zaporne kazni, navaja Policijska uprava Celje.

Kot so še zapisal, so nazadnje več primerov nasilja med mladimi obravnavali pred dvema letoma, ko so ovadili 20-letnega državljana Kosova, ta je bil pozneje izgnan iz države.

Dijaška organizacija v zadnjih mesecih opaža porast nasilja

Na nasilje so se odzvali v Dijaški organizaciji Slovenije, kjer ostro obsojajo vse oblike nasilja, tako v šolskih prostorih kot zunaj teh.

"Če hočemo problematiko medvrstniškega nasilja dokončno konstruktivno razrešiti, se moramo lotiti njenih temeljev. Posameznikom, ki so nagnjeni k agresivnemu vedenju, moramo prek mreže šolskih svetovalnih služb zagotoviti potrebno pomoč in jih od nasilja odvrniti, še preden bi ga lahko začeli izvajati. Ko pa nasilje med dijaki nepričakovano izbruhne, je šolsko osebje tisto, ki ga je dolžno prekiniti, deležnike pa sankcionirati in jim ponuditi ustrezno svetovanje," menijo v organizaciji.

Ob tem v Dijaški organizaciji Slovenije opažajo povišano raven medvrstniškega nasilja v zadnjih mesecih. Ne le v šolah, ampak tudi v dijaških domovih po državi, kjer "se dijakinje in dijaki soočajo s krajami osebne lastnine, prepričevanjem v preizkušanje prepovedanih drog in podobno".

"Prizadeti dijaki iz strahu pred preveliko izpostavljenostjo in posledičnim maščevanjem ter izločevanjem med vrstniki prepogosto molčijo ter s tem napadalcem vlivajo moči za nadaljnje delovanje," so še zapisali v Dijaški organizaciji Slovenije.

Selman Selmanović
Novice Črnogorskega državljana, ki je pobegnil s koprskega sodišča, že prijeli
Ne spreglejte