Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
30. 4. 2014,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

tihotapljenje

Sreda, 30. 4. 2014, 11.43

8 let

S Kosova prek Slovenije tihotapili ljudi

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kriminalisti PU Koper so od marca do aprila s hrvaškimi kolegi med preiskavo ugotovili, da so člani kriminalne družbe prek slovensko-hrvaške meje pretihotapili najmanj 13 ljudi.

Slovenski in hrvaški kriminalisti so sodelovali pri preiskavi kriminalistične združbe z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, potem ko so konec decembra 2013 na območju Kučibrega/Hrvojev prijet 34-letnega državljana Hrvaške skupaj z dvema nelegalnima prebežnikoma, državljanoma Kosova. Temu je sledila aktivna izmenjava informacij med obema policijama.

Kriminalna združba je organizirano tihotapila nelegalne prebežnike s Kosova, prek Srbije v Hrvaško in prek Istre na ozemlje Slovenije ter nadalje v druge države EU (predvsem Švica in Italija).

V združbi tudi slovenski taksist Kriminalisti so ugotovili, da so osumljeni člani kriminalne združbe - z njo sta sodelovala tudi dva hrvaška policista - izvršili najmanj štiri kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in so prek državne meje med Hrvaško in Slovenijo, med Hrvoji in Sočergo, pretihotapili skupno 13 ilegalnih prebežnikov. V vseh štirih primerih so koprski kriminalisti v sodelovanju s policisti PU Koper izvedli prijetja prevoznikov ter nelegalnih prebežnikov.

V policijski operaciji je bilo na območju PU Koper prijetih osem prevoznikov nelegalnih prebežnikov, od katerih je bil en državljan Slovenije (taksist, ki je opravil prevoz od državne meje v notranjost), preostali pa so bili tuji državljani.

Skupaj prijeli 12 osumljencev Koprski kriminalisti so šest osumljencev s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Kopru, ki je zoper vse osumljence odredil pripor.

V sklopu preiskave je bilo ovadenih še pet oseb, tako so kriminalisti iz Kopra ovadili skupaj 12 osumljencev.

Znesek, ki bi ga nelegalni prebežniki plačali osumljenim za uspešno izvedbo tihotapljenja, je znašal približno tri tisoč evrov po osebi, iz česar izhaja, da bi si osumljeni z uspešno izvedenim tihotapljenjem 13 nelegalnih prebežnikov, ki so bili prijeti na ozemlju Slovenije, pridobili najmanj 39 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Za kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora in denarna kazen.

Ne spreglejte