Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 11. 2013,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SKB

Petek, 15. 11. 2013, 13.00

8 let

Rop stoletja: Varnostnik v SKB opozoril na pomanjkljivo varovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na ljubljanskem okrožnem sodišču so kot prvo pričo na sojenju v zadevi SKB zaslišali varnostnika Draženka D., ki je v noči ropa varoval prostore sefov.

Priča je v zaslišanju opozorila na pomanjkljivosti v sistemu varovanja teh prostorov, predvsem glede povezanosti sefov s policijo in varnostno-nadzornim centrom. Draženko D. je nekdanji sodelavec Saša Noseta, ki mu sodijo za sodelovanje v ropu. Na noč ropa sta bila v službi prav ona dva. Priča je povedala, da je pristojne že leta pred ropom opozarjal na pomanjkljivosti.

Prostori sefov niso imeli povezave s policijo ali varnostno-nadzornim centrom Prva je bila tehnično varovanje. Zato ne more razumeti, kako se odgovornim "v eni taki ustanovi" ni dalo dopovedati, da "si mrtev, če nimaš povezave z zunanjim svetom". Kot je namreč povedal danes, prostori sefov niso imeli povezave s policijo ali varnostno-nadzornim centrom. Večkrat je bilo sicer rečeno, da se bo to uredilo, a se ni zgodilo nič, je izpovedal Draženko D., ki je dodal, da je kdaj prihajalo tudi do raznih okvar, denimo okvare trezorskih vrat in detektorja kovin.

Zmotilo ga je tudi, da varnostnik ni delal le kot varnostnik, ampak je imel tudi stike s strankami, nekatere so pospremili do sefa, nekajkrat pa se mu je pri starejših ljudeh zgodilo, da jim je moral pomagati vtipkati dodeljeno geslo za vstop v prostore sefov. Prav tako so šele po ropu uvedli pravilo, da se morajo stranke ob prihodu obvezno identificirati z osebnim dokumentom. Sam je imel knjigo, v katero je zapisoval tehnične težave in pomanjkljivosti, to knjigo pa mu je nekaj mesecev po ropu zasegla policija.

"Kot v kakšnem ameriškem akcijskem filmu" Dogodek v noči z 31. oktobra na 1. november 2005 pa je opisal kot sceno v kakšnem ameriškem akcijskem filmu. Najprej je vse potekalo normalno; prišla sta dva moška, eden višji, visok skoraj dva metra, drugi precej nižji. Eden od njiju je vtipkal geslo in vstopila sta v prostore. Nato je zaropotalo, zaslišal je vpitje in ko se je obrnil, je videl da Nose leži na tleh, eden od dvojice pa mu je na vrat prislonil puško.

Zatem je drugi nanj "v srbohrvaščini s črnogorskim naglasom" s strelnim orožjem v rokah zavpil, naj leze in da ga bo ubil, obema varnostnikoma pa zabičal, naj se ne delata junaka, saj denar ni njun. Z lepilnim trakom so jima zavezali roke ter oblepili oči in usta, na tleh sta ležala celo noč.

"To ni bil klasičen rop, bilo je zelo profesionalno" "To ni bil klasičen rop, bilo je zelo profesionalno. Nekdo jim je moral dati informacije," je izpovedala priča. Prepričana je tudi, da če nekdo ropa sedem ur, nekaj išče. Kaj so roparji iskali, ne ve. Draženko D. se sicer ne spomni, ali sta bila moška zamaskirana ali ne. Med roparji je bilo po njegovih besedah zaznati tudi nemir in "norenje", zdelo se je, kot da zamujajo.

Ko so roparji odšli, so ju oblepili še enkrat. Kljub temu je Draženko D. uspel sneti lepilni trak ter poklicati policijo. Orožje, s katerim so roparji varnostnikom grozili, je ostalo na kraju dogodka, izkazalo se je, da je bilo plastično.

Poleg Noseta je za rop obtožen Dejan Vidmar, ki naj bi v ropu neposredno sodeloval. Sodelovali naj bi še trije storilci, enega policija išče, dva pa sta neznana. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji petek, ko bo med drugim pričal imetnik sefa, za katerega se je predstavljal eden od roparjev in tako vstopil v prostore banke.

Ne spreglejte