Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 2. 2013,
14.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 2. 2. 2013, 14.47

8 let, 5 mesecev

Potres stresel Slovenijo in Avstrijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ob 14.35 po srednjeevropskem času so seizmografi v Avstriji v bližini slovenske meje zabeležili zmeren potresni sunek. Agencija RS za okolje (Arso) poroča, da je imel potres magnitudo 4,2.

Žarišče potresa je bilo po prvih podatkih okoli dva kilometra pod površjem zemlje, v bližini avstrijskega kraja Ebriach (slovensko Obirsko). Poročil o morebitni škodi še ni, po prvih podatkih pa na območju občin Koroške ni nobene škode. Z Urada za seizmologijo in geologijo na Agenciji RS za okolje pa so sporočili, da je bilo žarišče potresa 50 kilometrov severno od Ljubljane. Na uradu ocenjujejo, da je bila intenziteta potresa v Sloveniji pete stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po podatkih avstrijskega urada za seizmologijo je bila preliminarna magnituda potresa 4,5, učinki potresa pa so dosegli peto stopnjo po Evropski potresni lestvici. Potresi s takšno močjo sicer lahko povzročijo škodo, a, kot že omenjeno, poročil o tem še ni.

Iz avtomatske analize Agencije RS za okolje je razvidno še, da je bil na približno enaki lokaciji ob 14.40 še en potresni sunek, in sicer z magnitudo 1,9.

Na uradu za seizmologijo in geologijo so povedali, da je bil epicenter na Avstrijskem Koroškem, sodeč po prijetih vprašalnikih pa ga je bilo možno čutiti po celi Sloveniji. Najbolj so ga občutili na Koroškem in Štajerskem. Zaenkrat pa še niso dobili nobenih poročil o možni nastali škodi, prav tako ni nič objavljeno na avstrijskih spletnih straneh.

Podobne podatke so posredovali iz Centra RS za obveščanje (Cors), kjer so potrdili, da je bil območje žarišča potresa ob 14.35 po preliminarnem poročilu 60 kilometrov severno od Ljubljane, v Avstriji. Po podatkih iz Regijskih centrov RS za obveščanje so potres čutili prebivalci širših območij Celja, Velenja, Trbovelj, Slovenj Gradca, Brežic, Kranj in Ljubljane.

Po potresu so bili na Upravi za zaščito in reševanje obveščeni, da se je pod Ljubljanskim gradom podrla kamnita škarpa in da je pot zasuta, vendar za zdaj ni podatkov o tem, ali je dogodek povezan s potresom.

Potres z žariščem v Avstriji so občutili tudi v hrvaškem Zagorju, Samoborju in Zagrebu.

Ne spreglejte