Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
15.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 15.58

8 let

Pešci v jesenskih mesecih bolj ogroženi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V jesenskih in zimskih mesecih se število prometnih nesreč z udeležbo pešcev povečuje. Na to po prepričanju ljubljanskih policistov vplivajo slabše prometne razmere.

Najbolj so ogroženi starejši pešci, ki ne upoštevajo prometnih predpisov. Pešcem zato svetujejo, da v neosvetljenem delu naselju uporabljajo odsevnike in se držijo prometnih pravil.

Nesreče z najhujšimi posledicami so na cestah brez pločnikov V zadnjih treh mesecih lanskega leta so na območju Policijske uprave Ljubljana obravnavali 93 prometnih nesreč z udeležbo pešcev. 27 pešcev je bilo hudo, 61 lahko telesno poškodovanih, dva pešca pa sta umrla. Prve tri mesece letošnjega leta se je v prometnih nesrečah huje poškodovalo 11 pešcev, kar trije pa so v njih umrli. Večina prometnih nesreč z najhujšimi posledicami se je pripetilo na cestah, ki niso opremljene s pločniki, poudarjajo na PU Ljubljana.

Pešcem zato svetujejo, da uporabljajo izključno prometne površine namenjene njim. Če teh na vozišču ali ob njem ni, lahko uporabljajo tudi kolesarsko stezo, vendar morajo paziti, da pri tem ne ovirajo kolesarjev. Izogibajo naj se hoji po vozišču. Zunaj naselij in v naseljih, kjer ni pločnika, naj hodijo ob levem robu vozišča v smeri hoje.

Vozišča ne smemo prečkati izven prehoda za pešce Vozišče lahko prečkajo le na prehodu za pešce. V nobenem primeru pa ne smejo prečkati vozišča izven prehoda za pešce, kadar sta smerni vozišči fizično ločeni. Če je promet na prehodu za pešce urejen s semaforjem, ga morajo upoštevati, še prej pa se morajo prepričati, da lahko to varno storijo, sporočajo ljubljanski policisti.

Pešci naj se oblačijo v svetla oblačila Pešcem tudi priporočajo, da se v teh mesecih oblačijo v svetlejša oblačila. Na neosvetljenih prometnih površinah pa morajo obvezno uporabiti belo luč ali odsevnik bele barve.

V času med prvim in 10. oktobrom bodo ljubljanski policisti poostreno nadzirali spoštovanje cestno prometnih predpisov pešcev, so še dodali na PU Ljubljana.

Ne spreglejte