Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 9. 2014,
20.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rop SKB Dejan Vidmar

Sobota, 27. 9. 2014, 20.57

8 let

Nove podrobnosti o ropu SKB: kam so izginili milijoni evrov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V petih letih naj bi se skozi več kot dvesto podjetij, ki sta jih med drugim ustanovila za rop SKB banke obsojena Dejan Vidmar in Sašo Nose, prelilo več milijonov evrov.

Preiskovalci so postali pozorni na vzorec delovanja obsojenih in oseb, poveznih z njima, in tako devet let po ropu SKB banke na Bavarskem dvoru pridobili nove podatke o ukradenih 33 milijonih evrov, za Dnevnik poročajo Tomaž Modic, Vesna Vuković in Primož Cirman.

Kot ugotavljajo, so nekaj let po tako imenovanem bančnem ropu stoletja začeli bližnji sorodniki in partnerji pred kratkim obsojenih bančnih roparjev Saša Noseta in Dejana Vidmarja ustanavljati na desetine podjetij.

Del teh podjetij je bil tarča finančne preiskave Vidmarja in njegove danes že pokojne partnerice Zorice Škrbić, ki je od leta 2009 odprla več kot sto podjetij. Po informacijah Dnevnika je preiskava ugotovila gotovinske pologe neznanega izvora, nakazila iz tujine, prenakazila med osebnimi računi in računi slamnatih podjetij ter nakupe številnih stanovanj v prestolnici.

Ključno podjetje Metier V tej mreži je bilo ključno podjetje Metier, ki ga je Vidmar na domačem naslovu ustanovil leta 2006, le pol leta po ropu. Podjetje je bilo uradno registrirano za oglaševanje, organi pregona pa so pri njem odkrili za vsaj 800 tisoč evrov sumljivih transakcij.

V skoraj petih letih naj bi se skozi več kot dvesto podjetij, ki so tako ali drugače povezana z obsojenima, prelilo več kot pet milijonov evrov. Ta so delovala po bolj ali manj enakem vzorcu kot podjetje Metier. Posamezno podjetje je le nekaj tednov po ustanovitvi prešlo v roke enega ali več državljanov nekdanje Jugoslavije, za njimi pa so v nekaj letih izginile vse sledi, saj so bila drugo za drugim izbrisana.

Odpiranje bančnih računov in podjetij Vidmar je sicer že junija 2006 pri SKB banki odprl poslovni račun, v štirih letih pa še enajst računov pri drugih bankah. Nato naj bi postopoma, z gotovinskimi pologi, prenakazili s svojega osebnega računa in poslovnimi računi podjetja ter nakazili iz tujine, prenašal domnevno nezakonito pridobljeno premoženje.

V istem obdobju se je njegovo dekle začelo ukvarjati z ustanavljanjem in prodajo podjetij. Leta 2007 je Vidmar prek Metierja v Ljubljani kupil poslovni prostor in več stanovanj v Savskem kamnu za Bežigradom. Po ropu so se z ustanavljanjem podjetij in njihovo prodajo začeli ukvarjati tudi drugi obsojeni ropar Sašo Nose in kar trije člani njegove družine.

Pologi gotovine opredeljeni kot posojilo Pristojni organi so na aktivnosti Vidmarja in povezanih oseb postali pozorni šele nekaj let pozneje. Leta 2010 je urad za preprečevanje pranja denarja obvestil policijo o sumu storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve. Na osebnem računu Vidmarja in računih njegovega podjetja Metier so zaznali velik obseg gotovinskega poslovanja, ker pa je bil Vidmar od leta 1999 uradno brezposeln, je izvor sredstev postal še bolj sumljiv.

Po poznejšem davčnem pregledu se je izkazalo, da se podjetje Metier sploh ni ukvarjalo z nobeno dejavnostjo, ves promet na poslovnih računih pa so predstavljali pologi gotovine, ki so bili formalno opredeljeni kot posojilo.

Ne spreglejte