Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2013,
10.54

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

študentski servis

Petek, 26. 7. 2013, 10.54

5 let

Marjan Krajnc: Ni dileme, vse je zakonito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ker Študentski servis Maribor ni sprejel prostovoljnega odstopa treh družbenikov, pogodba pa tega ne ureja, so se ti odločili za sodno pot. A tožba razkriva še nekaj drugega.

Konec junija so Marjana Volf, Amadej Božičnik in Sebastjan Đorđević iz Celja na gospodarski oddelek mariborskega okrožnega sodišča vložili tožbo, s katero želijo izstopiti iz družbe Študentski servis, d. o. o., Maribor (ŠS), ki jo je do 30. septembra 2010 kot direktor vodil Marjan Krajnc in je hkrati tudi največji družbenik družbe, od upokojitve naprej pa je v družbi prokurist.

Volfova: Od vložka nimam nič "Odvetnik si je pred več kot letom dni prizadeval, da bi lahko družbeniki ŠS-ja preverili poslovanje družbe in vpogledali v listine, ker nam prokurist Krajnc tega ni omogočil. To smo dosegli šele po sodni poti, listin pa nam niso dovolil kopirati. Za izstop sem se odločila zato, ker preprosto od tega mojega vložka kljub uspešnemu poslovanju družbe nimam nič," je za Planet Siol.net povedala Volfova, ki je 19 let delala v SŠ-ju. Volfova ima tako dobrih 5,7 odstotka poslovnega deleža, medtem imata druga dva tožnika 0,2349 odstotka deleža, skupno torej dobrih 6,25 odstotka.

Zakaj so za vpogled v listine morali po "dovoljenje" sodišča, pojasni Krajnc: "Oni so zahtevali pogodbe, kar bi lahko bilo škodljivo za naše podjetje, saj se eden od družbenikov ukvarja z enako dejavnostjo in bi zaradi konkurence lahko imeli od tega korist. Poleg tega so za izstop za svoje deleže zahtevali 300 tisoč evrov. Pa poslušajte, podjetje, ki ga od 1. januarja 2014 po 52 letih ne bo več, ker je država sprejela tak zakon o študentskih servisih, je absurdno."

Krajnc za drobiž pokupil deleže družbenikov Krajnc jim je sicer ponudil skupno 60 tisoč evrov, a so družbeniki to zavrnili, saj so prepričani, da bi morali za vsa ta leta dobiti več denarja. "ŠS je vsa ta leta posloval z dobičkom – razen leta 2009, ko je s tremi milijoni kreditiral Vodo Julijano –, ki pa ga je Krajnc vsako leto znova prenašal v naslednje leto kot nerazporejena sredstva. Poleg tega je za drobiž pokupil deleže drugih družbenikov, denar pa se je pretakal v last drugih podjetij. Študentski dom na Smetanovi v Mariboru, ki je bil v lasti ŠS-ja, je zdaj v lasti Krajnca, podobno je z Vodo Julijano in Donatom iz Rogaške, kjer je imel ŠS 25-odstotni delež," navaja Volfova.

ŠS izdatno kreditira družbe v lasti Krajnca V tožbi tako kot razlog za izstop navajajo tudi, da ŠS izdatno kreditirajo družbe, ki so v posredni ali neposredni lasti Marjana Krajnca, ki je hkrati tudi večinski lastnik ŠS-ja. Krajnc naj bi tako odobril posojila brez zavarovanja leta 2009 družbi Hoteli in turizem Rogaška v višini milijon in 200 tisoč evrov s skrajnim rokom vračila junij 2019, dva meseca pozneje isti družbi v višini pol milijona evrov, ki bi ga družba morala vrniti leta 2010, a so z aneksom to obdobje podaljšali do januarja 2020. Najvišje posojilo je ŠS odobril Vodi Julijana junija 2010, in sicer dobre tri milijone. Ta naj bi denar vrnila do junija 2015, septembra 2011 pa so odobrili posojilo družbi Roga v višini 12.700 evrov, ki naj bi jih vrnila do septembra 2016.

"Vsa posojila so bila dana gospodarskim družbam, ki jih lastniško obvladuje Marjan Krajnc. On je tudi edini lastnik družb Hoteli in turizem Rogaška in Roga, prek Roga pa obvladuje več kot 91 odstotkov deleža v družbi Voda Julijana," je navedeno v tožbi.

Vodi Julijana več kot tri milijone evrov nezavarovanega posojila Za družbenike je v bistvu najbolj sporen kredit Vodi Julijana, saj naj bi bila po mnenju družbenikov na dan pogodbe plačilno nesposobna, poslovanje v letih 2010 in 2011 pa se po njihovem mnenju ni toliko izboljšalo, da bi lahko bila sposobna poravnati tekoče obresti in odplačati vsaj glavnico. V zadnjih letih čisti prihodki od prodaje v Vodi Julijana ne dosegajo niti 100 tisoč evrov, zadnja leta pa ima izgubo.

Glede podjetja Roga so družbeniki, kot navajajo v tožbi, prepričani, da gre za speče podjetje, ki ne opravlja nobene od registriranih dejavnosti, saj v zadnjih petih letih nima nobenih prihodkov. Krajnc na njihove navedbe odgovarja, da je vse delal zakonito: "Če je bilo karkoli nezakonito, obstajajo pravne možnosti, da se nas preganja."

Zidanski: Razmišljamo o možnosti pregona Krajnca zaradi oškodovanja družbe "Iz načina poslovanje večinskega družbenika Marjana Krajnca do konca leta 2010 je razvidno, da je poteptal vse upravljavske in premoženjske pravice preostalih družbenikov v podjetju Študentski servis, d. o. o. To dejstvo je odločilni razlog, da želijo nekateri družbeniki izstopiti iz družbe. Večinski družbenik je s premoženjem družbe financiral izključno svoje osebne projekte. Znesek oškodovanja družbe po moji oceni znaša več kot pet milijonov evrov, kar bo predmet presoje v postopku sodnega izstopa iz družbe. Tožbo za sodni izstop smo že vložili, preučujemo pa še možnost kazenskega pregona zoper Marjana Krajnca zaradi oškodovanja družbe. Če se bodo naše stranke strinjale, da zoper večinskega družbenika vložimo kazensko ovadbo, bomo to zagotovo storili," je za Planet Siol.net pojasnil odvetnik družbenikov Darko Zidanski.

Ne spreglejte