Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 1. 2016,
17.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Franc Kangler

Torek, 26. 1. 2016, 17.38

7 let, 12 mesecev

Franc Kangler obsojen na sedem mesecev pogojne zaporne kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja so na mariborskem okrajnem sodišču spoznali za krivega nezakonitega posredovanja pri zaposlitvi nekdanje podžupanje Astrid Bah na stanovanjskem skladu.

Sodnica je Francu Kanglerju tako kot direktorici sklada Tanji Vindiš Furman izrekla sedem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Posredoval naj bi za zaposlitev Kanglerju je tožilstvo očitalo, da je med januarjem 2009 in novembrom 2010, ko je bil župan, posredoval pri direktorici medobčinskega stanovanjskega sklada Vindiš Furmanovi, da sklad zaposli Astrid Bah in ji plača šolnino za študij. Zadnja je bila obsojena zaradi dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja, za vsakega je dobila po štiri mesece pogojne kazni, sodišče pa ji je izreklo enotno kazen sedem mesecev.

Sodnica: Prisluhi potrjujejo očitke Sodnica Alenka Golčer je glede Vindiš Furmanove v celoti prisluhnila tožilki Januši Kušar Rotman, ki je za Kanglerja v sklepnem govoru predlagala nekoliko višjo kazen, osem mesecev pogojno s preizkusnim obdobjem štirih let. Ob tem je zatrdila, da dokazi, ki so jih pridobili s pomočjo prikritih preiskovalnih metod, torej prisluhi in še nekateri listinski dokazi, nedvomno potrjujejo v obtožnem predlogu navedene očitke. Temu je pritrdila tudi sodnica.

Kanglerjev odvetnik: V tej zadevi je bilo narobe prav vse Povsem drugače je menila obramba, ki je po razglasitvi sodbe že napovedala pritožbo. Kanglerjev odvetnik Marko Bošnjak je dejal, da je bilo v tej zadevi narobe prav vse, od odločanja o tem, kateri dokazi naj bodo uporabljeni. Zavrnjeni so bili številni njihovi dokazi in zaslišanja prič, ki bi po njegovem pomagale raziskati, kako so določeni dokazi sploh bili pridobljeni.

Upajo, da bodo na višjem sodišču našli pravico Ob tem upa, da bo na višjem sodišču vendarle prevladala zaveza, ki mora biti v vsakem sodniku, in sicer da odloča po ustavi in zakonu, da se ne ozira, kdo je kdo in za koga želijo, da se ga obsodi in linča. Če višje sodišče sodbe ne bo razveljavilo, bodo morali uporabiti druge pravne poti, je dodal.

Kangler je bil danes razočaran Kangler pa je dejal, je bilo iz celotnega sodnega postopka razvidno, da ga ni obremenila niti ena priča, prav tako v niti enem prisluhu med njim in Vindiš Furmanovo ni bila omenjena Astrid Bah, niti njena zaposlitev ali šolnina. Še posebej se mu zdi nerazumljivo, da sodišče ni dovolilo zaslišanja nekdanjih poslancev Rudolfa Mogeta in Jožefa Jerovška, ki bi lahko kaj več povedala o odnosih med njim in Janezom Žirovnikom v času, ko je bil Kangler član parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb, Žirovnik pa uslužbenec Sove. Prav Žirovnik, s katerim sta se v tistem času večkrat sporekla, je bil namreč pozneje preiskovalni sodnik, ki je odobril uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov.

Ne spreglejte