Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 2. 2022,
14.51

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

3

Natisni članek

nesreča nesreča Kongo

Sreda, 2. 2. 2022, 14.51

2 leti, 2 meseca

Električni kabel padel v jarek na tržnici in ubil najmanj 26 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

3

V prestolnici Demokratične republike Kongo Kinšasi je danes umrlo najmanj 26 ljudi, potem ko je nadzemni visokonapetostni kabel padel v odtočni jarek na tržnici in povzročil električni udar, poročanje lokalnih oblasti povzemajo tuji mediji in tiskovne agencije.

"Kabel se je pretrgal in del, ki je bil pod napetostjo, je padel v jarek, ta je bil po jutranjem dežju napolnjen z vodo. Doslej je zaradi električnega udara umrlo 26 ljudi," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik vlade province Kinšasa Charles Mbutamuntu.

Po navedbah nacionalne elektroenergetske družbe je strela udarila v del kabla, zaradi česar se je ta strgal in padel na tla, medtem poroča britanski BBC. Družba je družinam žrtev izrekla sožalje.

Med umrlimi trgovci in kupci

Jarek poteka skozi priljubljeno živilsko tržnico Matadi-Kibala na zahodu mesta, sicer obsežne metropole z več kot desetimi milijoni prebivalcev.

"Večina umrlih je bila trgovcev in kupcev, nekaj je bilo le mimoidočih. Trupla so odpeljali v mrtvašnico, začela se je tudi preiskava za ugotavljanje odgovornosti," je dejal Mbutamuntu.

Popolna brezbrižnost oblasti

Videoposnetki na družbenih omrežjih prikazujejo trupla, ki ležijo na stojnicah, noge pa imajo potopljene v blatno vodo, v nekaterih primerih celo do kolen.

"Vsakič, ko začne deževati, voda ne odteče, ampak se prelije na trg, ker je jarek zamašen. Vsi trgovci morajo nato delati z nogami v vodi," je za AFP povedala trgovka Christelle Zindo. Oblast je obtožila "popolne brezbrižnosti" do težav.

Električna infrastruktura v Demokratični republiki Kongo je pogosto slabo vzdrževana. V Kinšasi, ki jo doletijo tropski nalivi, pa je več okrožij nagnjenih k poplavam. Tamkajšnji drenažni sistemi, ki so še iz kolonialne dobe, so namreč pogosto slabo vzdrževani.

Rupa
Novice Na plaži na Krku ga je ubila elektrika
Vlak
Novice Zaradi selfija sedemnajstletnika ob plezanju na vagon ubil električni tok
Ne spreglejte