Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
11. 3. 2014,
16.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nino Bevc

Torek, 11. 3. 2014, 16.05

8 let

Domnevni celjski goljuf Nino Bevc: "Ni vse lepo v 'Lepi naši'"

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Uskok manipulira in medijem z namenom, da bi ga prikazal kot kriminalca, izdaja podatke iz preiskave, trdi Nino Bevc, na Hrvaškem živeči Slovenec in domnevni član združbe celjskih goljufov.

Večkrat v preteklosti, nazadnje v prispevku "Hrvaški odvetnik slovenski poslanki: Moja stranka ni celjski goljuf", smo v našem mediju pisali o tem, kako zoper domnevne goljufe, ki naj bi se s spornimi posli dokopali do nepremičnin v Sloveniji in na Hrvaškem, v obeh državah potekajo predkazenski oziroma kazenski postopki.

Kocipru, Gradišniku in Romaniću naj bi pomagal tudi Nino Bevc Združba, v kateri so bili Danijel Kociper, Aleks Gradišnik in Marko Romanić, naj bi po trditvah hrvaškega Uskoka (urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala) na Hrvaškem s posojili, ki so jim sledile neusmiljeno visoke obresti, ob nepremičnine spravila več kot 660 oseb. Vseh opeharjenih, ki so tako ali drugače izgubili del premoženja, naj bi bilo še precej več, po nekaterih navedbah celo 40 tisoč.

Pomagač javnosti bolj znanih Kocipra, Gradišnika in Romanića pri nečednih poslih naj bi bil po navedbah Jutarnjega lista tudi na Hrvaškem živeči Slovenec Nino Bevc.

Po ugotovitvah Uskoka naj bi Bevc v posojilni hobotnici skrbel za to, da so najemojemalci, ki starih posojil niso več mogli odplačevati, najemali nova. Bevcu je sicer Uskok, ker naj bi storil kaznivo dejanje sklepanja posojil z dogovarjanjem nesorazmerne koristi, konec maja 2012 odvzel prostost. Obsojen, še preden je stopil pred sodišče Nezadovoljen z načinom poročanja o primerih tako imenovanih celjskih goljufov, v katerih se omenja njegovo ime, je Bevc na naš medij naslovil Obvestilo s prošnjo za objektivno poročanje, v katerem navaja, da je v medijih obsojen, še preden je bila na Hrvaškem sploh opravljena razprava o tem, ali je obtožnica zoper njega upravičena ali ne. V dopisu predstavlja svojo različico dogodkov, ki naj bi bila v primerjavi z Uskokovo "čista resnica."

V medijih je bilo več krivičnih objav, ki blatijo njegovo ime in ga prikazujejo kot mednarodnega kriminalca, oderuha in zlikovca, in to še preden je stopil pred sodišče, piše Bevc, prepričan, da bi morali biti podatki iz obtožnice, dokler ta ni pravnomočna, tajni. Sam namreč ni javna oseba ali funkcionar, ki bi bil dolžan razkrivati osebne podatke.

Kljub temu je Uskok medijem izdajal podrobnosti iz preiskave in tako "favoziriziral" stališča, ki so v celoti manipulativna, navaja Bevc.

Postopek zaradi kaznivega dejanja, ki to ni več Bevc opozarja, da je bil v postopku zaradi suma dejanja, ki od lani ni več kaznivo dejanje, ob tem pa ne Uskok ne zagrebško okrožno sodišče "nista začutila zakonske obveznosti, da se me izpusti iz zapora".

Zaradi tega naj bi v priporu nezakonito preživel 141 dni.

"Okrožno sodišče v Zagrebu je 'obmolknilo' šele, ko je prof. dr. Peter Novoselec v svojem mnenju z dne 7. 11. 2013 potrdil moje navedbe o neobstoju pravne kontinuitete in sam sodišče napotil na obveznost po 226. členu zakona o kazenskem postopku," med drugim še opozarja Bevc, ki se sklicuje na nekaj strani dolgo mnenje pravnega strokovnjaka, da kaznivo dejanje, ki mu ga očitajo hrvaški organi pregona, ni več kaznivo dejanje in govori njemu v prid.

Svojo zgodbo predstavlja tudi na spletni strani Zaradi opisanih nezakonitih ravnanj Uskoka se ustvarja vtis, da gre v njegovem primeru za kriminalca, pravi Bevc.

Dodaja, da se je zaradi tega odločil javnosti, tudi s pomočjo spletne strani www.lihvar.com, predstaviti svojo plat zgodbe, svoje pisanje pa sklene z navedbo, da "Ni vse tako lepo v 'Lepi naši'".

Ne spreglejte