Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 12.07

8 let

Damjana Žišt: Žal mi je, da Milica Makoter ni hotela predstaviti svoje plati zgodbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novinarka Večera in penologinja Damjana Žišt danes v zaporu na Dobu predstavlja novo knjigo, že tretjo po vrsti, z naslovom Kriva ali nedolžna, prava resnica o Milici Makoter.

Obsojeni Bojan Žalik v njej predstavlja svojo zgodbo o tem, kako naj bi od Milice Makoter prejemal denar za umor njenega moža in sina Tomija, kako je potekala komunikacija med njima, kako je dobival navodila, kako naj priča, razkriva pa tudi pisma, ki naj bi mu jih pisala Milica. Makoterjeva za siol.net izida knjige ni želela komentirati.

Od kod ideja za knjigo?

Kontaktiral me je Bojan Žalik, ki na Dobu prestaja 30-letno zaporno kazen za umor podjetnika s Cvena pri Ljutomeru Janka Makoterja. Pokazal mi je pisma, ki naj bi mu jih pisala in po različnih poteh dostavljala Milica Makoter, ki kažejo povsem drugačno sliko, kot je bila predstavljena v medijih med sojenjem. Predlagala sem mu, da jih objavimo v knjigi. Zadeve sem se lotila temeljito, raziskovalno, saj sem se spraševala, zakaj naj bi vdova morilcu svojega moža pošiljala denar, pisma, če je bila pa oproščena.

So to zagotovo pisma, ki naj bi jih pošiljala Makoterjeva? Vsa pisma so pisana na računalnik, pri čemer moramo vedeti, da je Makoterjeva v priporu ves čas imela računalnik in tiskalnik, medtem ko Žalik teh privilegijev ni imel in si jih ni mogel sam pošiljati. A očitno je na tem nekaj, saj sem Žaliku predlagala, da pisma preda policiji, ta pa so zdaj že v obdelavi v forenzičnem laboratoriju ministrstva za notranje zadeve, kjer bodo skušali ugotoviti, ali jih je dejansko pisala Makoterjeva.

Kaj lahko preberemo v vaši knjigi?

Knjiga je sestavljena iz dveh delov. V prvem delu so Žalikova zgodba in določena pisma, ki jih je prejel v zaporu, pa tudi trditve, da mu je pošiljala denar. Pisma naj bi, tako pravi Žalik, prejemal po treh poteh, in sicer naj bi mu jih dostavljala Miličina soobsojenka v Mariboru, nekatera naj bi mu dostavila kar sama, ko je v priporu v Mariboru delala v pralnici in naj bi mu jih dajala v perilo, nekatera pa je prejel od nekoga od zunaj. V drugem delu knjige sem zbrala vse dokumente, ki so bili že javno objavljeni v medijih, seveda pa se nekateri podatki pojavljajo prvič.

Kateri?

Denimo to, da obstaja oseba, ki trenutno živi v Nemčiji in sem jo tudi kontaktirala in jo neimenovano omenjam v knjigi, ki Žaliku daje alibi za usodni večer, ko je bil umorjen Janko Makoter. Pa denimo to, da je Makoterjeva trdila, da je takoj zjutraj poklicala svojega sina Saša, ki ni živel na istem naslovu, ta je bil tudi že na kraju, ko je prišla policija, pa noben telefonski izpisek tega ni dokazal. Zanimivo je tudi to, da je Žalik denar dobival tako dolgo, dokler ni bila Makoterjeva pravnomočno oproščena.

Milice Makoter za sodelovanje niste pridobili?

Ne, z njo sem komunicirala prek njenega odvetnika Milana Krstiča, ker se mi je tako zdelo najbolj korektno, a se kljub nekaj prošnjam za sodelovanje ni odločila, kar mi je v bistvu zelo žal, saj manjka njena plat zgodbe.

Ali lahko Žalik s temi novimi dokazi, če seveda vzdržijo presojo, doseže obnovo postopka?

S knjigo nisem želela doseči, da zaprejo Milico Makoter, saj obnova postopka, v katerem je bila pravnomočno oproščena, ni mogoča. Lahko pa se ji sodi za kakšno drugo kaznivo dejanje. Če pa bi Žalik lahko dokazal svoj alibi za tisto noč, pa lahko steče obnova postopka v njegovem primeru.

V knjigi razkrivate tudi to, da naj bi Makoterjeva Žaliku plačala storitve dveh ljubljanskih odvetnikov. Žalik trdi, da mu je plačala dva odvetnika, ker je pričal v njeno korist. Eden od njih ga je tistega dne, ko je pričal na višjem sodišču, prepričeval, da ima na računu nakazan obljubljeni denar Milice Makoter, a se je izkazalo, da ni bilo ne denarja ne odvetnika, ki je po tistem izpuhtel in ga Žalik ni več videl.

V knjigi je eden od sogovornikov tudi brat pokojnega Janka Makoterja, nekdaj komandirja, Jože Makoter, ki je imel veliko srečo, da ga raketa, ki jo je na njegovo hišo vrgel Žalik, ni poškodovala. Da, v knjigi se Žalik Jožetu Makoterju prvič javno opravičuje, ker je delal po Miličinem naročilu. Na sodišču je namreč izjavil, da je raketo vrgel zato, ker naj bi Makoter "švercal" ilegalce. Dejstvo je, da je zoper komandirja potekala notranja preiskava, ki ni pokazala nikakršnih nepravilnosti, a v javnosti njegovo ime nikoli ni bilo dokončno oprano.

Ne spreglejte