TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 6. 2010,
9.21

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 6. 2010, 9.21

8 let, 1 mesec

Muzika iz istrskih garaž

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predzadnji večer so na FolkHistrii v festivalski fokus postavili mlado ustvarjalnost. Predzadnji večer so na FolkHistrii v festivalski fokus postavili mlado ustvarjalnost.

Pogled v nov, večini zbranih na vrtu koprske Skupnosti Italijanov neznan svet, so obiskovalcem razprli Veja, Š.K.a.F in The Wedges - trije mladi bendi iz osrčja Istre, ki vsak po svoje brskajo po skrinji tradicionalne istrske glasbe. Dokumentarni film študenta praške FAMU Črta Brajnika Umirajoča tišina (2006), ki je uvedel festivalski sklop Nove tendence: Istra mladih, je bil pravzaprav antipod vsemu, kar je petkov večer še prinesel. Filmske podobe mladega koprskega filmarja so pretanjeno in poetično pripovedovale sicer trpko zgodbo. Zgodbo o izumrlih in onemelih istrskih vaseh, ki so jim vozli zgodovine vzeli dih. Zgodbo o praznih, napol podrtih hišah, o mejah, ki so prerezale aorte življenja v teh krajih ... To je, žal, realnost marsikatere istrske vasice ali naselja. A Dario Marušić, umetniški vodja festivala

Glasba za svetlejšo realnost

FolkHistria, je s tremi zasedbami iz Pazina, Kršana in Pićana poslušalcem predstavil tudi drugo, veliko svetlejšo realnost. Istrska ljudska glasba namreč z več kot ducatom mladih glasbenikov, ki vsi po vrsti prihajajo iz tradicionalnega istrskega glasbenega okolja, doživlja preporod. Po Marušićevem prepričanju je angažma zasedb Veja, Š.K.a.F in The Wedges primerljiv z vlogo, ki jo je v polju istrske ljudske glasbe pred tremi desetletji odigrala Istranova.

Čeprav gre za tri raznolike zasedbe s skupnim imenovalcem - istrska glasbena tradicija, cepljena na sodobne instrumente in zvok - jih je skorajda nemogoče obravnavati vsako zase. Tudi zato, ker nekateri glasbeniki delujejo v vseh treh zasedbah in dajejo vtis nekakšnega glasbenega plemena. Pazinska Veja, denimo, ob mih in gajde brez zadrege postavi klavirsko harmoniko, električni bas, djembe in cajón. In skladbe, kot so Biži, biži maglina, Spazzakamin, Predi, predi, hći moja in Regiment po cesti gre, brez oklevanja in energično zavihti v glasbeni tu in zdaj ... Njihova izvedba poslušalcu prepričljivo predstavi niz istrskih glasbenih posebnosti, obenem pa ga s svojo pulzirajočo živostjo potegne na plesišče.

Ne spreglejte