Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 5. 2012,
14.25

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 9. 5. 2012, 14.25

8 let, 3 mesece

Zaušnica zdravnikom ali …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zakaj ima Zdravniška zbornica Slovenije še staro predsednico. Volitve predsednika, ki se jih je udeležila manj kot polovica volilnih upravičencev, so neveljavne

Pravzaprav bi bilo vse skupaj komično, če ne bi bilo tragično. V zdravniškem cehu (od več kot devet tisoč zdravnikov in zobozdravnikov - članov zbornice z volilno pravico - se jih je volitev za predsednika stanovske organizacije udeležilo slabih štiri tisoč) očitno ne premorejo niti toliko volje, kaj šele interesa, da bi se udeležili volitev in zagotovili vsaj polovično udeležbo in tako statutarno veljavnost predsedniških volitev. Je torej predvčerajšnja volilna skupščina presenečenje ali odraz realnosti v zdravniških in zobozdravniških vrstah, se najbrž sprašujejo mnogi zdravniki in zobozdravniki, ki so včeraj oddali svoj glas. Prepričan sem tudi, da so mnogi, ki niso verjeli v spremembe, volitve preprosto raje "prešpricali"! Zdaj pa imajo … Eni in drugi!

Na neveljavnih (statut zbornice zahteva vsaj polovično udeležbo) volitvah predsednika je zelo nepriljubljena in z aferami zaznamovana Gordana Živčec Kalan, ki ji je tokrat odrekel podporo tudi glavni odbor zdravniškega sindikata Fides, spet ugnala svojega tekmeca Valentina Sojarja (tudi on ni povsem nekontaminiran,saj še pomnite podjetje njegove žene, ki je ob izdatni pomoči farmacevtskih podjetij skrbelo za pripravo zdravniških kongresov) tako kot že ob svoji prvi kandidaturi pred štirimi leti. Pa seveda izid 53 odstotkov za Gordano in le 29 za Valentina zdaj, kot že zapisano, sploh ni pomemben. Pomembno je, da aktualna predsednica, ki so ji že večkrat neuspešno rezali direktorsko vejo, ostaja trdno v predsedniškem stolčku z odlično menedžersko plačo, višjo od osmih tisočakov bruto. Kaj bi za to plačo v tem času zategovanja pasov dali nekateri?

Kaj torej pomeni včerajšnja odločitev manj kot polovice zdravnikov in zobozdravnikov - članov Zdravniške zbornice Slovenije? Vsaj dvoje. Veliki večini zdravnikov in zobozdravnikov ni veliko mar, kdo vodi stanovsko organizacijo. Volitve so tudi dokončno razkrile, da ima nepriljubljena, za nekatere v zdravniških vrstah kar osovražena aktualna predsednica še vedno večinsko podporo med dobro tretjino zborničnega članstva. Za povrh pa nikakor ne gre prezreti, da si nekateri krogi znotraj zdravstva očitno še vedno ne želijo najbolj, ali pa ne najbolj zares, da bi na vroči stol prvega ali prve sedel nekdo, ki ga niso zaznamovale številne afere. Tako kot Gordano Živčec Kalan žalostna in tragična afera v primeru Nekrep. Prvo damo zdravniške stanovske organizacije pa zdaj zaradi samovolje in ukinitve delovnega mesta pomočnika direktorja v Izoli odškodninsko (za 84 tisoč evrov) toži tamkajšnji zdravstveni dom, kjer je bila še pred ne tako davnim vršilka dolžnosti direktorice.

In kaj zdaj, dan po tem, ko se je pokazala zdravniška realnost? Zbornica oziroma predsednik njene skupščine mora razpisati nove volitve za predsednika. Kdaj bo to, ni jasno! Najbrž pa ne prav ekspresno. Da bi Valentin Sojar poskusil znova, že v tretje, nisem prepričan, najbrž pa Gordani Živčec Kalan niti na kraj pameti ne pade, da bi se poslovila. Kaj pa številni grehi in napake, ki so zaznamovali njen iztekajoči se mandat? Ali to kaj šteje? Očitno ne! Zakaj je potem sploh čudno, da zdravniki izgubljajo zaupanje v javnosti, ugled in kredo … ja, zakaj? Nekdanji predsednik (dva mandata je bil prvi mož Zdravniške zbornice Slovenije) Marko Bitenc pravi, da je "delo zbornice razvodenelo". Ja, potem pa so nujne spremembe. Zato pa so potrebni ljudje z vizijo. Teh pa v zborničnih vrstah očitno ni dovolj. Zakaj ne? Ker nekateri nimajo j…! Potem se pa "samorazpustite" ali pa vsaj ukinete obvezno članstvo z oderuško članarino. Se vam ne zdi, da bi bilo eno ali drugo veliko boljše, kot pa obročno umiranje zbornice zdravništva...

Ne spreglejte