TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
10.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 10.45

6 let, 6 mesecev

Miklavčič: Več povratnikov iz Mehike je pričakovati v nedeljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ker smo v Sloveniji v zadnjem času imeli daljše praznike, je pričakovati, da se bodo slovenski državljani iz Mehike v večjem številu vračali v nedeljo, je dejal minister za zdravje Borut Miklavčič.

Prav zaradi pričakovanega povratka večjega števila Slovencev iz ogroženih območij je Miklavčič pozval, naj se povratniki ob slabem počutju oziroma znakih morebitne bolezni nemudoma zglasijo pri svojem zdravniku. Slovenija je sicer dobro pripravljena. "Preventivne ukrepe smo podvzeli, zdravilo imamo," je spomnil.

Minister se je dotaknil tudi četrtkovega izrednega zasedanja ministrov za zdravje iz držav EU v Luksemburgu. Ocenil je, da so se v zvezi s problemom novega virusa gripe in ukrepov odločili za "izjemno resen pristop". Evropske države so po njegovih besedah sedaj veliko bolj pripravljene kot ob primeru ptičje gripe.

Do 16. ure brez novih primerov suma Po besedah predstojnice centra za nalezljive bolezni na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) Alenke Kraigher pa do 16. ure niso zaznali novih primerov suma na nov virus gripe. Kraigherjeve je še pojasnila, da trenutno v laboratoriju tudi nimajo nobenega vzorca v obravnavi. Na IVZ sicer "neprekinjeno spremljamo informacije in podatke o širjenju virusa gripe AH1N1". To je novi podtip virusa, ki povzroča bolezen pri ljudeh in ki se širi s človeka na človeka.

Preventivno se držite higienskih pravil Kraigherjeva je ponovila opozorila, naj se ljudje preventivno držijo higienskih pravil kašljanja in kihanja, naj si pogosto umivajo roke z milom ter naj ostanejo doma, če so bolni.

Domnevni primer prašičje gripe negativen Primer suma na prašičjo gripo, ki so ga laboratorijsko preiskali na IVZ, je bil negativen. Kot je v četrtek povedala Kraigherjeva, so dali v laboratorijsko preiskavo vzorec osebe z znaki vročinske bolezni, ki se je v preteklih dneh vrnila iz ZDA.

Na spletni strani IVZ začeli objavljati podatke o številu obolelih Na spletni strani IVZ so z današnjim dnem začeli objavljati podatke o številu obolelih za prašičjo gripo oz. o številu v laboratoriju preiskanih, a negativnih vzorcev. Podatke bodo obnavljali dvakrat na dan, in sicer ob 10. uri in ob 17.30 uri. Inštitut pa bo danes ob 16.30 uri pripravil tudi redno novinarsko konferenco.

Remškar: Tamiflu je nespametno jemati v preventivne namene Direktor direktorata za zdravstveno varstvo Janez Remškar je poudaril pomen odgovornega preventivnega ravnanja vseh potencialno inficiranih. Obenem je napovedal, da bo v ponedeljek "natančno določen režim predpisovanja zdravila tamiflu, v kolikor bo to potrebno". Opozoril pa je, da je zdravilo nespametno jemati v preventivne namene.

Trenutno na razpolago približno 3000 doz Na vprašanje, koliko je zalog zdravila v lekarnah in bolnišnicah, je Remškar dejal, da "je v tem trenutku na razpolago v bolnišnicah in posameznih lekarnah" po njegovih informacijah "približno 3000 doz". Poleg tega imajo 350.000 doz v obliki kapsul in 150 kilogramov v obliki praška, ki se ga da predelati v Galenskih laboratorijih.

Koordinacijsko komisijo bo vodil minister Borut Miklavčič Vlada je na četrtkovi seji ustanovila koordinacijsko komisijo, ki bo spremljala in vodila ukrepe, povezane s prašičjo gripo. Kot je pojasnil direktor direktorata za zdravstveno varstvo Janez Remškar, bo komisijo vodil minister za zdravje Borut Miklavčič, v njej pa so tudi vsi državni sekretarji.

Zdravila bo moč takoj sprostiti iz državnih rezerv Vlada je še sklenila, da bo po potrebi iz državnih rezerv takoj mogoče sprostiti zdravila. V zvezi s tem bosta glede na razmere v nadaljevanju ukrepala ministrstvo za zdravje in ministrstvo za gospodarstvo. Kot je pojasnil, je v Sloveniji na zalogi 350.000 doz tamifluja v obliki kapsul in 150 kilogramov tega sredstva v obliki praška, ki ga je mogoče še pripraviti za obliko prejemanja. To zadošča za četrtino celotnega prebivalstva, je dodal Remškar.

"V peti fazi načrta pripravljenosti" Poudaril je, da so v tem trenutku "v peti fazi načrta pripravljenosti", kar pomeni izjemno budno in natančno spremljanje dogajanja ter priprave na morebitno razdeljevanje zdravil.

Ne spreglejte