TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
15.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 15.00

8 let

Mariborski policisti odkrili ponarejevalce denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mariborski policisti so preteklo sredo zaradi suma ponarejanja denarja odvzeli prostost 25-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine ter 19- in 26-letnima Mariborčankama.

Osumljeni, zoper katerega je preiskovalni sodnik odredil pripor, je na začasnem domu v Mariboru z multifunkcijsko napravo izdelal najmanj 23 ponarejenih bankovcev za 50 evrov.

Bošnjak se je izdajal za slovenskega državljana Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja kriminalistov na Policijski upravi Maribor Janez Lovrec, se je prijeti bosanski državljan predstavljal z lažnimi podatki slovenskega državljana, saj je imel njegovo osebno izkaznico. Ponarejene bankovce je skupaj z osumljenima ženskama unovčeval v različnih lokalih na območju Maribora, Ptuja, Slovenske Bistrice in Celja, pred tem pa je v lokalih preverjal, ali osebje uporablja naprave za kontrolo prisotnosti bankovcev.

Denar vnovčevali našemljeni "Več ponarejenih bankovcev so spravili v obtok v pustnem času, pri čemer so bili našemljeni, tako da so tudi na ta način odvračali pozornost natakarjem. S ponarejenim denarjem so plačali tudi prevoz taksistu in za avtobusno vozovnico v medkrajevnem prometu," je dejal Lovrec in dodal, da je bila kakovost ponaredkov sicer zelo slaba.

Nekaj ponaredkov so policisti odkrili tudi v poznejših hišnih preiskavah pri vseh treh osumljenih. Na njihovih domovih so poleg pripomočkov za ponarejanje denarja našli tudi 12 ponarejenih bankovcev za 20 konvertibilnih bosanskih mark in 23 enostransko natisnjenih ponarejenih bankovcev za 100 bosanskih mark. O tem so po Lovrecovih besedah obvestili tudi kolege v Bosni in Hercegovini.

Moškemu grozi do osem let zapora Osumljenemu moškemu grozi od šestih mesecev do osmih let zapora, medtem ko sta ostali udeleženki bili po postopku izpuščeni na prostost z ovadbo za sodelovanje pri izvršitvi omenjenega kaznivega dejanja.

Pogost pojav ponarejenih bankovcev Sicer pa policisti glede na pogost pojav ponarejenih bankovcev za 20 in 50 evrov občane opozarjajo na pozornost ter jih pozivajo, naj v primeru dvoma ali suma, da je bankovec ponarejen, o tem takoj obvestijo najbližjo policijsko postajo ali pokličejo na telefonsko številko 113.

Bodite pozorni na kakovost papirja Kot je še dejal Lovrec, se pri veliki večini unovčenih ponarejenih bankovcev ti od originalov razlikujejo predvsem v papirju, ki je na otip bolj gladek od originala. Ob tem v ponaredkih ni varnostne nitke ali pa je ta imitirana, nimajo reliefnega tiska, hologramski element pa ne spreminja podobe. Storilci običajno pri plačilu s ponarejenim denarjem skušajo na različne načine zamotiti osebe, da ne izvedejo pregleda denarja oz. ga opravijo površno.

Mariborski policisti so lani obravnavali 217 kaznivih dejanj ponarejanja denarja, leto prej 277, leta 2007 pa 286 primerov. V celotni državi je bilo lani za skoraj osem odstotkov več primerov kot leto prej, saj so obravnavali 2268 tovrstnih kaznivih dejanj. V tem času so odkrili 3400 različnih ponaredkov bankovcev in kovancev, pri čemer prevladujejo evri.

Ne spreglejte