TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
10.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 10.07

8 let

IMF izboljšal napovedi za svetovno gospodarstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svetovno gospodarstvo se bo v letošnjem letu skrčilo za 1,1 odstotka, v letu 2010 pa se bo okrepilo za 3,1 odstotka, je danes v polletni svetovni gospodarski napovedi zapisal IMF.

S tem je izboljšal predhodne napovedi, ki so govorile o 1,4-odstotnem padcu v letošnjem letu in 2,5-odstotni rasti v prihodnjem letu. "Po globoki globalni recesiji se je znova obnovila gospodarska rast, saj so obsežni javni ukrepi podpirali povpraševanje in zmanjšali negotovost ter sistemska tveganja na finančnih trgih," je IMF zapisal v polletnem poročilu.

"Sprožilci tega okrevanja so ambiciozni odzivi javnofinančnih politik tako v razvitih državah kot v hitro rastočih gospodarstvih, ki so skupaj z ukrepi IMF na globalni ravni pomirili skrbi o sistemskem zlomu finančnega sistema, okrepili povpraševanje in praktično odpravili strah pred globalno depresijo," pa sta v uvodu v poročilo zapisala glavni ekonomist IMf Olivier Blanchard in finančni nadzornik te mednarodne ustanove Jose Vinals.

Za okrevanje pomembni predvsem indijsko in kitajsko gospodarstvo Največ bodo k hitrejšemu okrevanju svetovnega gospodarstva prispevala hitro razvijajoča se gospodarstva, kot sta indijsko in kitajsko. Skupno naj bi razvijajoča se gospodarstva v letošnjem letu zrasla za 1,7 odstotka, v prihodnjem pa za 5,1 odstotka (to je za 0,2 oz. 0,4 odstotne točke več kot v predhodni napovedi).

Kitajski bruto domači proizvod naj bi tako letos zrasel za 8,5 odstotka (odstotno točko hitreje kot v predhodni napovedi), prihodnje leto pa za devet odstotkov (+0,5 odstotne točke). Indijsko gospodarstvo pa naj bi se letos okrepilo za 5,4 odstotka, prihodnje leto pa za 6,4 odstotka, kar pa je v skladu s prejšnjimi napovedmi.

Gospodarstva razvitih držav se bodo skrčila Gospodarstva razvitih držav naj bi se medtem letos skrčila za 3,4 odstotka (+0,4 odstotne točke), v prihodnjem letu pa zrasla za 1,3 odstotka (+0,7 odstotne točke).

Ameriško gospodarstvo naj bi se tako letos skrčilo za 2,7 odstotka (-0,1 odstotne točke), prihodnje leto pa okrepilo za 1,5 odstotka (0,7 odstotne točke). Bruto domači proizvod (BDP) v območju evra naj bi letos upadel za 4,2 odstotka (+0,6 odstotne točke), prihodnje leto pa se povečal za 0,3 odstotka, medtem ko je IMF v prejšnji napovedi govoril še o 0,3-odstotnem padcu BDP v letu 2010.

Nemško gospodarstvo naj bi se letos skrčilo za 5,3 odstotka, francosko za 2,4 odstotka, italijansko pa za 5,1 odstotka (+0,9 odstotne točke; 0,6 odstotne točke; nespremenjeno). Prihodnje leto pa naj bi se BDP v teh državah povečal za 0,3, 0,9 oz. 0,2 odstotka (+0,9 odstotne točke; +0,5 odstotne točke; +0,3 odstotne točke).

Ne spreglejte