SiolNET.
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gazprom z nižjim dobičkom

1

termometer

Ruski plinski monopolist Gazprom je v prvih devetih mesecih lani ustvaril 15,70 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 36 odstotkov manj kot v enakem obdobju 2008.

Padec dobička je posledica manjšega obsega prodaje in višje cene srednjeazijskega plina. Stroški za nabavo plina iz srednjeazijskih držav so v omenjenem obdobju narasli za 64 odstotkov, so sporočili iz Gazproma. Največji Gazpromov dobavitelj plina iz Srednje Azije je z energenti bogati Turkmenistan. Prodaja za 17 odstotkov nižja Gazprom je v prvih devetih mesecih lani ustvaril 79 milijard dolarjev prihodkov od prodaje, kar je 7,1 odstotka manj kot v enakem obdobju leto prej. Prodal je 343,3 milijarde kubičnih metrov plina oziroma 17 odstotkov manj kot leto prej.

V evropi dvignili cene

Na domačem trgu se je prodaja plina v prvih devetih mesecih lani zmanjšala za 11 odstotkov, na trgih nekdanje Sovjetske zveze za 50 odstotkov, za 11 odstotkov pa je bila prodaja plina manjša v Evropi in v ostalih državah.

Gazprom je sicer povečal prihodke iz naslova prodaje plina v Evropo, kjer je dvig cen nadoknadil izgubljeno pri prodaji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin