TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 15.40

8 let

Foto: Selitev Nevrološke klinike je zaključena; nov izziv so dodatni kadri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nov izziv bo pridobitev dodatnih kadrov, je ob ogledu novega objekta Nevrološke klinike poudaril strokovni direktor David B. Vodušek. Posebej boleče je pomanjkanje medicinskih sester.

Po besedah Voduška je nov izziv po selitvi pridobitev novih kadrov, saj še vedno delajo z isto kadrovsko sestavo kot v starih prostorih. "Glede tega imajo posamezni oddelki težave, ki pa jih vodstvo UKC skuša reševati skupaj z nami. Tako pomanjkanje kadra smo sicer predvideli, saj so procesi dela v novih prostorih drugačni kot prej v prostorski stiski," je dejal Vodušek.

"Hiša je lepa, funkcionalna" "Najzahtevnejši del selitve - selitev bolnikov - smo opravili v ponedeljek. To je bil tudi sklepni del tega zahtevnega projekta," je dejal Vodušek. "Hiša je lepa, funkcionalna, zelo primerna za naše delovanje, čeprav je res, da je narejena po načrtih iz leta 1995. V vmesnem času se je marsikaj spremenilo, načrti pa seveda niso mogli biti spremenjeni, saj bi to pomenilo nadaljnjo zakasnitev in podražitev," je še pojasnil.

Nevrološko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sestavljajo trije klinični oddelki, v novi stavbi pa sta prostor dobila le dva - klinični oddelek za vaskularno in intenzivno nevrološko terapijo in klinični oddelek za bolezni živčevja. Poleg omenjenih dveh kliničnih oddelkov so se v novo stavbo preselile še skupne službe, Vodušek pa je med njimi izpostavil službo urgentne nevrologije, enoto za možgansko kap in službo nevrorehabilitacije.

"Nevrorehabilitacijski postopki so izjemno pomembni že na začetku" Slednja bo po besedah Voduška šele zdaj lahko zares zaživela, saj doslej sploh niso imeli svojih prostorov in pogojev za delo. "Nevrorehabilitacijski postopki so izjemno pomembni že v samem začetku nastopa bolezni, torej v akutni bolnišnici, ne pa da se začne šele potem, ko je bolnik odpuščen," je pojasnil strokovni direktor nevrologije.

Tretji del klinike - klinični inštitut za klinično nevrofiziologijo pa je ostal v pritličju glavne stavbe UKC Ljubljana. Na dosedanji lokaciji na Polikliniki pa so ostale tudi nevrološke ambulante. "To, da so naše ambulante na Polikliniki, se nam zdi smiselno, saj tam delujejo v sklopu celostne ambulantne oskrbe bolnika, ki hkrati potrebuje ambulante različnih specialnosti," je še dodal Vodušek.

Zaradi pomanjkanja kadrov se čakalne dobe ne bodo skrajšale Prav zaradi pomanjkanja kadrov se s selitvijo ne bodo skrajšale čakalne dobe na primer na področju nevroradiologije. "Ker se ni povečalo število osebja in ne program, imamo zaenkrat na voljo enako število preiskav kot prej. Kvalitativni preskok pa je, da so te aparature zdaj v hiši, da so tudi težko prizadeti bolniki "čez hodnik" od aparatov. Da pa bodo aparati lahko delali preko celega dne, bomo morali počakati na ojačanje ekip," je dodal Vodušek.

Poslovni direktor nevrologije Tomaž Pogačnik je glede kadrovskih težav izpostavil izhodišča ministrstva za zdravje glede finančnega načrta ter plana kadrov in zaposlovanja za letošnje leto, ki predvideva znižanje števila zaposlenih za 1,4 odstotka.

"Na Nevrološki kliniki pričakujemo neko izjemo" Ob tem je Pogačnik poudaril, da na Nevrološki kliniki - podobno kot tudi na Pediatrični kliniki - pričakujejo "neko izjemo". "Mi selimo nekaj, kar je delovalo v slabih razmerah, v prostore, ki omogočajo veliko več. To se mora prioritetno obravnavati, da bo investicija v nove prostore tudi upravičena," je dejal Pogačnik.

Skupno je na kliniki zaposlenih 249 zdravstvenih delavcev. Od tega je 39 zdravnikov, 35 medicinskih sester in 99 zdravstvenih tehnikov. Na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo jim manjkajo štirje zdravniki. Po podatkih UKC je investicija v nov objekt skupaj vredna 32,56 milijona evrov. Od tega je vrednost gradbenih in obrtniških del 21,64 milijona evrov, vrednost opreme pa 10,92 milijona evrov.

Za novo nevrološko kliniko so se odločili šele leta 1992 Odločitev o gradnji nove nevrološke klinike je bila sprejeta leta 1992, dve leti kasneje je bila izdelana programsko-projektna naloga, leta 1996 je bilo zagotovljeno financiranje in izdelan idejni projekt ter investicijski program. Leta 1998 je bil položen temeljni kamen novega objekta. Leta 2001 je bil prvič prenovljen investicijski program in so se začela pripravljalna dela in rušenje očesne klinike.

Gradbeno dovoljenje za novo nevrologijo je bilo pridobljeno leta 2002, dve leti kasneje je bil v drugo prenovljen investicijski program, leta 2006 pa se je gradnja zaključila in je bil objekt tehnično prevzet. Pred dvema letoma so izpeljali razpis in podpisali pogodbo za nakup rentgena in ultrazvoka, družba Mercator pa jim je donirala magnetno resonanco.

Uporabno dovoljenje za celoten objekt so dobili leta 2008 Lani se je uspešno zaključil še razpis in je bila podpisana pogodba za CT aparat ter za splošno in pohištveno serijsko in neserijsko opremo, splošno in specialno medicinsko opremo, računalniško opremo in opremo multimedijskih sistemov. Poleg tega so lani pridobili tudi uporabno dovoljenje za celoten objekt, tik pred novim letom pa so začeli z delom v diagnostičnem centru klinike.

Primopredaja se je zgodila sredi februarja 2009 Primopredaja objekta in opreme od izvajalca in dobaviteljev opreme ministrstvu za zdravje kot naročniku in nato UKC kot uporabniku je bila 17. februar letos, selitev pa je potekala med 24. in 30. marcem.

Ne spreglejte