TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
12.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 12.47

8 let

Drama s premiero Brechtove Malomeščanske svatbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto v Stari dvorani uprizorila tretjo premiero v aktualni sezoni.

Tokrat bo luč sveta ugledala socialna ljubezenska komedija enega najizvirnejših ustvarjalcev svetovnega gledališča Bertolta Brechta, Malomeščanska svatba, eno njegovih zgodnejših del, ki ga je režirala Mateja Koležnik. Igralsko zasedbo sestavljajo: Devetčlansko igralsko zasedbo, ki se udeleži svatbe, sestavljajo Nejc Ropret in Mateja Pucko kot ženin in nevesta, nevestin oče je Peter Boštjančič, njegova žena Ksenija Mišič, ženinova mati Irena Varga, njen mož Davor Hrga, ob njih pa še Maša Židanik, Vladimir Vlaškalič in Matija Stipanič.

O Malomeščanski svatbi Brecht se je v Malomeščanski svatbi (1919) neusmiljeno lotil smešenja navidezne popolnosti, lažne morale, sentimentalnosti in pritlehnosti pripadnikov malomeščanskega razreda. Svet iluzorne sreče malomeščanov, katerega višek predstavlja poroka, pred očmi gledalcev razpada tako hitro, kot ženinovo ročno izdelano pohištvo, ki ne zdrži niti do konca poročnega kosila.

Besedne igre, alogični preobrat in absurdni humor Malomeščansko svatbo odlikujejo duhoviti in sproščeni dialogi, besedne igre, alogični preobrati in absurdni humor. Režirala jo je Mateja Koležnik, ena najzanimivejših slovenskih režiserk, ki se navdušuje nad uprizarjanjem novih slovenskih in svetovnih dramskih besedil, posega pa tudi po klasičnih tekstih, ki v sebi nosijo duh našega časa.

"Bistveni problem udeležencev svatbe je, da gledajo predvsem na to, kaj se spodobi, ne pa kaj čutijo in kaj je prav. To je tip ljudi, ki se nikoli ne počutijo dovolj varne in sigurne, ker za kaj takega očitno nimajo zadosti denarja in ostalega bogastva," je na novinarski konferenci pred premiero dejala Koležnikova, ki je še dodala, da posamezne vloge tokrat ne bodo prišle do izraza, saj je v ospredju celota predstave.

Najčistejša Brechtova uprizoritev Peter Boštjančič, ki v predstavi nastopi kot nevestin oče, je dejal, da gre za najčistejšo Brechtovo uprizoritev, kar jo je kdaj videl, in ki je še kako aktualna tudi za današnji čas. Tudi režiserka je dodala, da je temu primerno zelo čista scena in obleke in takšna je tudi predstava v celoti. "Predstavljajte pa si, kako je videti poroka, ki se začne ob šestih popoldne, konča pa okoli devete ure zvečer s skreganimi in pijanimi svati," je še dejala Koležnikova, za katero je to že četrto sodelovanje z mariborskim gledališčem, potem ko je nazadnje v pretekli sezoni na oder postavila Ortonovo komedijo Pornoskop ali kaj je videl batler.

Ne spreglejte