Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 5. 2023,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Royal Canin

Natisni članek

mačka domače živali Hišni ljubljenčki mačja hrana pasja hrana mladič pes Royal Canin advertorial

Sreda, 24. 5. 2023, 7.00

2 meseca, 1 teden

Prehrana hišnih ljubljenčkov

Ali je hranjenje z doma pripravljeno hrano primerno za pasje in mačje mladiče?

Vsebino omogoča Royal Canin

Le malo stvari je tako prikupnih kot leglo mladičev. Te majhne kosmate kepice zahtevajo posebno skrb in pozornost, če želimo, da odrastejo v zdrave in srečne živali. Lastniki pasjih in mačjih mladičev morajo že zelo zgodaj razumeti pomen nege in skrbi za mladiče ter se seznaniti s tem, kako jim zagotoviti najboljše mogoče pogoje za odraščanje.

pes, kuža, maček, muc, hišni ljubljenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Priprava hrane za hišnega ljubljenčka je lahko prijeten proces, vendar je treba biti pozoren na določene dejavnike, da bi zagotovili, da je hrana, s katero hranite svojo mačko ali psa, varna, hranljiva in primerna za njihove prehranske potrebe. Neuravnotežena prehrana jim lahko povzroči številne težave.

Raziskava* iz leta 2013 je pokazala, da je bilo samo pet odstotkov obrokov, ki so jih lastniki hišnih ljubljenčkov pripravili sami, uravnoteženih in popolnih, kar 95 odstotkov od 200 receptov pa je predstavljalo hrano brez ustrezne količine vsaj enega ključnega hranila, medtem ko je več kot 83 odstotkov receptov vsebovalo neustrezno količino več hranil. Ob upoštevanju te statistike je jasno, da je doma težko pripraviti hrano, ki bi vsebovala popolno in uravnoteženo količino potrebnih hranil.

Hrana, ki jim jo ponudite, mora vsebovati uravnoteženo količino hranil, kot so beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali. Prav tako je pomembno upoštevati prehranske potrebe vaše živali, ki se lahko razlikujejo glede na starost, pasmo, spol, aktivnost in življenjski slog.

pes, kuža, maček, muc, hišni ljubljenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pasji in mačji mladiči imajo posebne potrebe pri prehrani

Mladiči so v procesu rasti in razvoja, zato potrebujejo prehrano, ki jim mora zagotoviti vsa potrebna hranila v vsakem njihovem obdobju odraščanja, da imajo najbolj optimalne pogoje za rast in razvoj mišic, kosti in organov.

Ko mladič odrašča, se razvijajo tudi njegova čutila za vonj, okus in občutek dotika v ustih, pri čemer je občutek dotika v ustih za hišnega ljubljenčka v času obroka zelo pomemben. Tekstura hrane igra pomembno vlogo pri njihovi izkušnji ob obroku, saj spodbudi njihovo radovednost in apetit. Če mu ponudite različne senzorične izkušnje, lahko obroke naredite še bolj zanimive. Za vsako stopnjo rasti namenska suha in mokra hrana prinaša določene koristi za zdravje vašega ljubljenčka. 

pasja hrana, mačja hrana, hišni ljubljenčki | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Mladiči potrebujejo tudi veliko več pozornosti in skrbi. Potrebujejo pogostejše obroke, pogosteje morajo na stranišče in potrebujejo več igre in socializacije z ljudmi in drugimi živalmi. Poleg tega imajo mladiči pogosto posebne potrebe glede varnosti in učenja, ki jih morajo lastniki upoštevati.

Kako nahraniti novorojenega pasjega mladiča?

Če imate doma novorojene mladiče, verjetno spoznavate vse radosti lastništva drobne, piskajoče kepice dlak. V prvih tednih življenja so pasji mladiči povsem odvisni od svoje matere. Njeno mleko jim daje vse, kar potrebujejo prve tri tedne svojega življenja. Čeprav novorojeni psi ne vidijo, nagonsko najdejo materino mleko. Dojijo se vsakih nekaj ur, preostali čas pa spijo.

pes, kuža, hišni ljubljenček, mladiček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Če pasji mladič ne more dobiti materinega mleka je potreben mlečni nadomestek kot je ROYAL CANIN Babydog milk, ki je po sestavi kar najbolj podoben mleku psice. Ima visoko vsebnost energije in izbranih visoko prebavljivih beljakovin ter prilagojeno vsebnost laktoze.

ROYAL CANIN® je pravi odgovor na vse potrebe pasjega mladiča na vseh stopnjah rasti

Royal Canin | Foto: Royal Canin Foto: Royal Canin Hrana, ki jo zaužijejo pasji mladiči, močno vpliva na njihovo rast in zdravje. Mladiči imajo kompleksne prehranske potrebe, občutljiv prebavni sistem in nerazvit imunski sistem, njihovi možgani pa se še razvijajo. Potrebujejo hrano, ki jim zagotavlja vso potrebno energijo in hranila za zdravo rast. Prav zato so razvili program za rast pasjih mladičev ROYAL CANIN, štiristopenjsko prehransko rešitev z vsemi potrebnimi hranili, da bo imel pasji mladič vedno na voljo pravo hrano ob pravem času.

Veste, kakšna hrana je najbolj optimalna, če je vaš pasji mladič star 5 mesecev?

Ob rojstvu so mačji mladiči povsem nemočni

V prvih tednih življenja mačji mladiči zelo hitro rastejo in se razvijajo. Pri približno treh tednih začnejo odpirati oči. Začnejo se igrati, raziskovati svojo okolico in razvijajo motorične sposobnosti. V tem intenzivnem obdobju prilagajanja na svet je izjemnega pomena, da jim ponudite prehrano, ki vsebuje lahko prebavljive beljakovine, s čimer zagotovite ustrezno presnovo. Pozorno izbrana hranila pomagajo podpreti naravno odpornost mladičev.

Pogostost hranjenja mačjega mladiča je odvisna od njegove starosti. Sprva jé pogosteje, po treh tednih je dovolj na od štiri do šest ur, po treh mesecih pa naj ima na voljo tri hranjenja, ki so enakomerno razporejena čez dan.

mucek, mladiček, mačja hrana | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Vključno s telesno aktivnostjo, socializacijo in rednimi obiski pri veterinarju ji zagotovite, da bo zrasla v srečno in zdravo odraslo mačko.

Royal Canin | Foto: Royal Canin Foto: Royal Canin Popolna ponudba ROYAL CANIN za rast mačjih mladičev, namenjena vsem mladičem do enega leta starosti, zadovolji njihove specifične telesne in prehranske potrebe. Pri podjetju ROYAL CANIN upoštevajo nezrelost prebavnega in imunskega sistema mladiča, krhkost njegovih malih zob ter njegove specifične potrebe po hranilih in kalorijah.

Zakaj je pomemebno, da mačkam po sterilizaciji prilagodite njeno prehrano?

V podjetju Royal Canin ponujajo zdrave hranljive izdelke, s katerimi že več kot 50 let potrebe mačk in psov postavljajo na prvo mesto. Rezultati številnih raziskav jim pomagajo, da vsaki mački in psu zagotovijo izdelek, ki jim omogoči najboljšo mogočo hrano. Sodelujejo z veterinarji, vzreditelji in drugimi profesionalci, da ustvarijo natančne prehranske formule, ki zadovoljujejo dejanske potrebe živali različnih pasem in starosti z različnim življenjskim slogom ter prehransko podpirajo njihova različna zdravstvena stanja. Hrana za hišne ljubljenčke Royal Canin je hranljiva in popolna, vsebuje optimalno ravnovesje vitaminov, mineralov in drugih hranil, izbranih posebej za zadovoljitev potreb vašega hišnega ljubljenčka. Nenazadnje so njihove formule tudi okusne in zadovoljijo najbolj izbirčne hišne ljubljenčke.

*https://www.royalcanin.com/si/tailored-nutrition/myths-or-truths/homemade-vs-commercial-pet-food

Ne spreglejte