Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2013,
9.50

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rože in vrt nevarne rože

Sreda, 8. 5. 2013, 9.50

6 let, 1 mesec

Lepe, a nevarne na vašem vrtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Na vrtu radi gledamo lepo cvetje, ampak koliko pravzaprav vemo o teh rastlinah? Nekateri deli okrasnega cvetja so strupeni, zato previdnost ni odveč.

Privlačne cvetoče rastline so še posebej nevarne za otroke, ki raziskujejo tako, da vse vtaknejo v usta. Kaj se zgodi, če si po stiku s strupenim cvetjem ne umijemo rok? Ali pa v primeru zaužitja? Pripravili smo seznam 7 najbolj strupenih cvetočih lepotic. 1. Glicinija (Wisteria) Glicinija je vzpenjalka, ki s svojimi čudovitimi cvetovi krasi marsikateri vrt in ovija številne balkone pri nas. Po svojih cvetovih je dobila tudi slovensko ime modri dež. Treba pa je vedeti, da je glicenija strupena in lahko zelo nevarna. Predvsem semena so smrtno nevarna, saj zaužitje le teh vpliva na delovanje živčnega sistema. Sicer povzroči slabost, bruhanje, krče in drisko.

2. Oleander

Med rastlinami, ki jih pogosto gojimo na vrtu, je navadni oleander eden najbolj strupenih. Že košček te rastline, če jo zaužijemo, je strupen in povzroča spremembe srčnega utripa, slabost, bruhanje in reakcije osrednjega živčnega sistema, kot so tresavica ali epileptični napadi. Previdno tudi pri stiku s kožo, če se rastline dotaknemo, se iz nje izloči nektar, ki ima ob morebitnem zaužitju lahko hude posledice za organizem.

3. Naprstec (Digitalis purpurea)

Naprstec ima povešene zvončkaste cvetove rdeče, vijoličaste ali rožnate barve in je zaradi nenavadnega videza zelo priljubljen. Krasi marsikateri cvetlični vrt, zato previdno. Vsi deli te rastline so zelo strupeni, že dotik z golo roko povzroči izpuščaje, glavobol in slabost.

4. Hortenzija (Hydrangea)

Hortenzije poživljajo vrtove s svojimi veliki belimi, rožnatimi ali modrimi cvetovi, ki rastejo v skupkih. Cvetijo od junija do septembra in postajajo vse bolj priljubljene na slovenskih vrtovih. Vendar se za ljubkimi pastelnimi barvami skriva strup. Kar hitro po zastrupitvi se pojavi osip, srbenje, otekanje, slabost, znojenje, v najhujšem primeru je posledica lahko celo izguba zavesti.

5. Šmarnica (Convallaria majalis)

Šmarnica ali solzica, kot ji radi rečemo, spada v družino lilijevk. Ima suličaste liste, na vrhu pa se razvije v grozd iz majhnih belih cvetov. Raste v gozdovih, ponekod pa v senčnih vrtovih in skalnjakih. Šmarnice so v Sloveniji zaščitena rastlinska vrsta, obenem pa so tudi strupene. Strup iz cvetov povzroča slabost, vrtoglavico, bruhanje, bolečine v ustih in trebuhu, drisko in krče. Rdeči plodovi, ki dozorijo septembra, so prav tako strupeni.

6. Krizantema

Cvetje, ki tradicionalno krasi grobove pokojnih, je poleg tega, da je lepo, tudi strupeno. K nam je ta roža prišla iz Japonske, vrtnarji jo pogosto sadijo okoli gred z zelenjavo, ker se jim zajci na daleč izogibajo. Ob stiku s kožo lahko lahko pride do alergijske reakcije, saj povzroča srbečico in otekanje.

7. Narcisa

Tudi ena od priljubljenih znanilk pomladi, narcisa, ni tako nedolžna, kot je videti. Če po naključju pojeste čebulček te rastline, so posledica hudi krči, driska in bruhanje. Spremlja jih glavobol, oslabelost mišic in zamegljen vid.

Čebulice narcis so zelo podobne čebuli, zato jih zlahka zamenjate, kar je tudi vzrok za pogosto zastrupitev z njimi.

 

Ne spreglejte