Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2013,
10.24

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasvet sonce vreme vrtnarjenje Vrt Vrt

Torek, 23. 4. 2013, 10.24

2 meseca, 1 teden

Izkoristite lepo vreme za delo na vrtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Če svojega vrta še niste primerno obdelali in če še niste posadili oziroma posejali prvih pridelkov, je zdaj zadnji čas. Le tako boste namreč lahko kmalu uživali v sadovih svojega vrta.

Pomlad in težko pričakovano lepo sončno vreme že kličeta po vrtnih opravilih. Medtem ko nekateri že uživate v solati, ki ste jo posejali v rastlinjaku ali topli gredi, pa so nekatera druga semena šele začela kaliti. Tisti najbolj pridni imate na vrtu posejane že vse glavne posevke, kot so krompir, česen in čebula. No, če tega še niste naredili, je zdaj skrajni čas, saj vas bo drugače prehitelo poletje.

Previdnost ni odveč Ker je vreme še vedno nekoliko spremenljivo, imejte v vrtni uti ali pa ob gredicah vedno pripravljeno folijo oziroma prekrivalo, s katerim boste lahko ob nenadnem hladnem vremenu pokrili mlade sadike in poganjke.

Preden se lotite dela na vrtu, preverite, ali je vaša zemlja res pripravljena na sajenje oziroma sejanje – to je pomembno predvsem na nekoliko višje ležečih vrtovih, kjer mraz vztraja dalj časa. Zemlja mora biti namreč za uspešno kaljenje oziroma rast rastlin odmrznjena tudi v globini – temperaturo, ki naj bi bila okoli 15 stopinj, lahko preverite s termometrom. Če je temperatura prava, lahko posadite posevke, kot so redkvica, špinača, čebula, por, zelena solata, grah, pesa, zelje, ohrovt, cvetača, korenje …

Preselite sadike na prosto S prvim toplim obdobjem lahko sadike, ki ste jih imeli zdaj v topli gredi, preselite na prosto. Da rastline, ko jih boste iz tople grede preselili na prosto, ne bodo doživele prevelikega šoka, izberite topel in sončen dan. Ob preselitvi jih tudi dobro zalijte, saj se, dokler ne razvijejo dobrega koreninskega sistema, lahko hitro posušijo in odmrejo.

Za tiste sadike, ki so na temperature nekoliko bolj občutljive, na primer paradižnik, paprika, in jajčevci, je morda dobro, da še nekoliko počakate. Pri sajenju ne pretiravajte, posadite toliko rastlin, da bo za vse dovolj prostora na vašem vrtu in da boste zanje lahko skrbeli.

Ne spreglejte