SiolNET. Dom Vrt in okolica
1,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo tako videti vrtovi in njive prihodnosti? #video

1,62

termometer

Plenty vertikalna kmetija
Foto: Cover Images

Zamisel, s katero bi lahko rešili pomanjkanje obdelovalnih površin in občutno zmanjšali porabo vode za obdelovanje.

Vertikalni vrtovi niso nov koncept, toda prototip, ki ga je kmetijsko-tehnološko podjetje Plenty iz San Francisca pred kratkim predstavilo, prinaša nekaj revolucionarnih rešitev, ki bi lahko pomenile svetovno prihodnost kmetijstva.

Kot trdijo, njihova vertikalna kmetija zasede 99 odstotkov manj površine kot običajni vrtovi oziroma njive, za njeno obdelovanje pa je potrebnih 95 odstotkov manj vode kot pri klasičnem pridelovanju vrtnin.

Poglejte:

Ker je v zaprtem, nadzorovanem okolju, je tudi ne prizadenejo vremenske ujme, pretirane padavine ali suša ter ekstremne temperature. Porabo vode na vertikalnih "poljih", svetlobo in temperaturo nadzira umetna inteligenca, so še pojasnili v kalifornijskem podjetju, pri skrbi za pridelek si pomagajo z roboti in droni.

Plentyjeva vertikalna kmetija stoji na 8.000 kvadratnih metrih, ob tem pa je mogoče na njej pridelati enako količino pridelka, kot bi ga na treh kvadratnih kilometrih običajnih, horizontalnih njiv.

Plenty vertikalna kmetija Foto: Cover Images

"V času, ko pandemija, požari in orkani ovirajo preskrbo s hrano, bi lahko na ta način zagotovili stabilno prehransko verigo," so še poudarili v podjetju, s tem pa prepričali tudi nekaj zvenečih imen. Za večstomilijonsko investicijo v Plenty sta se namreč med drugim odločila prvi mož Amazona Jeff Bezos in nekdanji direktor Googla Eric Schmidt.

Preberite še:

Dom Vertikalni vrt sredi Ljubljane za otroško spoznavanje z naravo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin