SiolNET. Dom Prenova in gradnja
0,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najboljši nebotičnik na svetu? Tale švedski dvojček. #foto

0,81

termometer

Norra Tornen |  | Foto: Anders Bobert
Foto: Anders Bobert

"Severna stolpa" v Stockholmu so razglasili za nebotičnik leta 2020.

Žirijo, ki vsaki dve leti podeli mednarodne nagrade za najboljše nebotičnike (International Highrise Awards - IHA), je letos najbolj prepričala zgradba Norra Tornen v glavnem mestu Švedske.

Norra Tornen | Foto: Laurian Ghinitoiu Foto: Laurian Ghinitoiu

Norra Tornen oziroma "severna stolpa" sta pravzaprav dva nebotičnika, nižji ima 32 nadstropij in 110 metrov višine, višji pa 36 nadstropij in 125 metrov višine, s čimer je trenutno najvišja stanovanjska zgradba v središču Stockholma.

Norra Tornen | Foto: Anders Bobert Foto: Anders Bobert

Stolpnico je načrtoval arhitekturni studio OMA iz Rotterdama, ki je s tem načrtom leta 2013 zmagal na natečaju za gradnjo objekta, ki bo predstavljal simbolična "severna vrata" v središče Stockholma. Gradnjo so končali letos, višji stolp so dokončali leta 2018, nižjega pa letos.

Norra Tornen | Foto: Anders Bobert Foto: Anders Bobert

"Ta nagrada je zame nekoliko nepričakovana, ker na to zgradbo nikoli nisem gledal kot na stolpnico," je ob prejemu odlikovanja izjavil vodja projekta Reinier de Graaf, "ta objekt je zelo drugačen od splošne podobe stolpnic, ni monumentalen, ampak domačen in neformalen."

Norra Tornen | Foto: Anders Bobert Foto: Anders Bobert

Kot posebnost zmagovalne zgradbe so podeljevalci nagrade izpostavili njeno fasado oziroma zunanjost, ki ni uniformna, kot je to običajno pri stolpnicah, ampak je videti kot sestavljanka posameznih enot, s čimer vsakemu stanovanju daje individualnost.

Norra Tornen | Foto: Anders Bobert Foto: Anders Bobert

Posebnost fasade je tudi, da je sestavljena iz predizdelanih modulov, kar je izvajalcem omogočalo dela tudi pri nizkih temperaturah, gradnja pa je bila cenejša in hitrejša.

Oglejte si še:

Odprte hiše Slovenije prenova hiše v Murglah Dom Prenova hiše v Murglah: na zunaj enaki, znotraj pa vsak v svojem svetu #video #foto Dom Hamburška filharmonija, futuristična zgradba, ki so jo gradili skoraj deset let OHS nagrade Trendi Najboljše v slovenski arhitekturi? Javnost je izbrala te projekte.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin