Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2018,
15.22

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča E 3

Natisni članek

elektrika E 3 advertorial

Sreda, 17. 10. 2018, 15.22

2 meseca, 1 teden

Kako izbrati optimalen paket električne energije?

Vsebino omogoča E 3

Navade in način življenja v družini vplivajo na njeno porabo električne energije. Ta niha tudi v različnih letnih časih. Ti dejstvi upoštevajmo, ko izbiramo paket električne energije za svoje gospodinjstvo.

Poraba električne energije v slovenskih gospodinjstvih iz leta v leto narašča. Po podatkih SURS smo lani porabili dva odstotka električne energije več kot leto prej. Potrebujemo jo na vsakem koraku, zato od dobavitelja električne energije pričakujemo zanesljivo in stroškovno učinkovito oskrbo.

Potreba po električni energiji niha iz meseca v mesec

Pri izbiri dobavitelja oziroma paketa električne energije poglejmo celoletno sliko, ne odločajmo se na podlagi porabe zadnjega meseca ali dveh. Upoštevajmo pomembna dejstva:

  • E3 | Foto: Živimo različno in dinamično iz dneva v dan, iz meseca v mesec.
  • Naše potrebe in navade se spreminjajo glede na letni čas.
  • Poraba električne energije v zaporednih mesecih lahko močno niha, pri čemer ne moremo vplivati na vse dejavnike ali nepričakovane dogodke.
  • Pozimi navadno porabimo več električne energije kot spomladi ali jeseni.
  • Najmanj električne energije običajno porabimo poleti, lahko pa naraste zaradi uporabe klimatskih naprav v vročih dneh.
  • Znesek na računu sestavlja več postavk; poraba električne energije je le ena izmed njih.

Za kaj porabimo največ električne energije?

Pralni, sušilni in pomivalni stroji porabijo dobrih osem odstotkov električne energije v gospodinjstvu, čeprav na omrežje niso priklopljeni ves čas.

Osemnajst odstotkov zahteva ogrevanje sanitarne vode, 12 pa ogrevanje in hlajenje prostorov. S kuhanjem porabimo malo manj kot osem odstotkov, z uporabo televizorjev, računalnikov in monitorjev pa dobrih šest. Aparate, ki na omrežje niso priklopljeni ves čas, uporabljamo različno: nekatere sproti in takrat, ko jih dejansko potrebujemo, druge pa šele, ko utegnemo.

Na porabo vplivata tudi starost in kakovost aparatov, vse skupaj pa na izbor paketa.

E3 | Foto: Paketi električne energije za različne življenjske sloge

Podjetje E 3, energetika, ekologija, ekonomija, d. o. o., je edini dobavitelj električne energije v Sloveniji s paketi, ki upoštevajo različen življenjski slog odjemalcev. Izbrati je mogoče med paketi E3 NAPREDNI, E3 ZELENI, E3 UDOBNI in E3 PREPROSTI.

Vsak odjemalec lahko prek kratkega spletnega vprašalnika ugotovi, kateri paket mu najbolj ustreza.

Ne spreglejte