Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 10. 2021,
7.30

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

hibridni električni radiator električni radiator ogrevanje PR članek

Sreda, 20. 10. 2021, 7.30

2 leti, 5 mesecev

Ali električni radiatorji lahko poskrbijo za učinkovito ogrevanje?

Oglasno sporočilo

V vsakem objektu je treba poskrbeti tudi za učinkovito ogrevanje, pri čemer imamo na voljo različne sisteme in možnosti. Ena od njih so električni radiatorji, za montažo katerih ne potrebujete nobenih dodatnih inštalacij, kar je zagotovo zelo priročno. Pa lahko z njimi res poskrbite za učinkovito ogrevanje?

Katera je najboljša rešitev za ogrevanje?

Ogrevanje mora biti učinkovito, priročno in čim bolj funkcionalno. Poskrbeti mora za primerno temperaturo v prostoru in za čim več udobja, zato je zelo pomembno, kakšen način za ogrevanje izberemo. Če je izbrani način še cenovno ugoden, pa je to le dodatna prednost, zaradi katere ga je vredno izbrati. In prav to je tudi glavni razlog, da so kakovostni električni radiatorji postali tako priljubljeni – za njihovo namestitev namreč ne potrebujete nobenih dodatnih inštalacij, kar močno zmanjša tudi stroške investicije. Edini strošek tako namreč predstavlja le nakup radiatorja, ki ga lahko preprosto priklopite v električno vtičnico in se takoj začnete ogrevati z njim.

Električni radiatorji so postali priljubljen način ogrevanja. | Foto: Električni radiatorji so postali priljubljen način ogrevanja.

Kako učinkoviti so električni radiatorji?

Električni radiatorji pretvarjajo električno energijo v toploto. Kakovostni modeli na tak način pretvorijo kar 99 odstotkov električne energije, torej so zelo energetsko učinkoviti. Zaradi tega so tudi bolj prijazni do okolja, pa tudi do vašega udobja, saj je z njimi mogoče zelo dobro ogreti prav vsak prostor v najkrajšem mogočem času. Njihova učinkovitost pri tem je sicer odvisna:

  • od modela grelnika, ki ga izberete, saj med njimi obstajajo velike razlike,
  • od načina delovanja, saj se ta od modela do modela lahko razlikuje,
  • od moči grelnika, ki jo merimo v vatih (W) – večja ko je moč, hitreje bo prostor ogret,
  • od velikosti oziroma kvadrature prostora (zato je treba izbirati primerno moč grelnika glede na velikost prostora),
  • od izoliranosti prostora, kakovosti oken, zunanje temperature in temperature v sosednjih prostorih,
  • od tega, kakšno temperaturo želite doseči v prostoru.

Primerno izbran model z ustrezno močjo lahko zelo hitro ogreje vsak prostor na želeno temperaturo in hkrati poskrbi za to, da bo prostor ostal topel dlje časa, brez nihanj temperature. Tako je mogoče z njim poskrbeti za učinkovito ogrevanje in za vse potrebno udobje v prav vsakem prostoru.

Tehnično dovršeni električni grelniki s preciznim termostatom

Sodobni električni radiatorji so izredno tehnično dovršeni in premišljeno izdelani. Opremljeni so tudi s kakovostnim in preciznim termostatom, ki se nemudoma odzove na vsako najmanjšo spremembo temperature v prostoru. Tako bo temperatura v prostoru ostala konstantna, kar je gotovo pomembno za bolj prijetno bivanje. Električni radiatorji vam tako omogočajo vse potrebno udobje, saj:

  • zagotavljajo do zdravja prijazno okolje,
  • ne izsušujejo zraka v prostoru,
  • je njihovo delovanje neslišno,
  • omogočajo preprosto regulacijo,
  • imajo zelo odziven termostat,
  • omogočajo nastavljanje dnevnega, nočnega ali tedenskega režima gretja,
  • imajo različne druge funkcije, ki omogočajo bolj učinkovito ogrevanje in še bolj udobno uporabo.

Kako poskrbeti, da boste za ogrevanje plačali čim manj?

Izberite model s primerno močjo glede na velikost prostora

V majhni kopalnici ali drugem majhnem prostoru ne potrebujete zelo močnega grelnika, ampak bo čisto dovolj tudi tak z nekoliko nižjo močjo. Takšen grelnik bo porabil tudi manj energije, zato bodo stroški za ogrevanje manjši. Prav tako ni potrebe, da bi prostore, kot so hodniki, veže in stopnišča ogrevali na zelo visoko temperaturo, zato zanje zadostuje že manjši grelnik, ki ima tudi manjšo porabo.

Za ekonomično ogrevanje izberite grelnik z ustrezno močjo in velikostjo. | Foto: Za ekonomično ogrevanje izberite grelnik z ustrezno močjo in velikostjo.

Poskrbite za še boljši nadzor nad stroški

Če želite poskrbeti za boljši nadzor nad stroški, ki jih imate z ogrevanjem, se vam izplača izbrati brezžični Wi-Fi termostat. Takšen termostat namreč omogoča upravljanje grelnika na daljavo, kar ni le veliko bolj udobno, ampak tudi zelo praktično in priročno. Na tak način lahko kadarkoli zmanjšate ali prilagodite temperaturo v določenem prostoru tudi takrat, ko vas ni doma, ter tako poskrbite za to, da grelnik prostora ne ogreva po nepotrebnem. Upravljanje grelnika na daljavo vam tako omogoča veliko boljši nadzor nad porabo, zaradi česar lahko na tak način zmanjšate tudi stroške za ogrevanje.

Izberite grelnik z zaščito proti pregrevanju

Zelo pomembno je izbrati model, ki ima zaščito proti pregrevanju. Ta poskrbi tako za bolj varno uporabo kot tudi za to, da električni radiatorji ne porabljajo energije po nepotrebnem. Če je v prostoru več ljudi, v njem prižgemo luč ali pečico oziroma vanj močno posije sonce, se temperatura v prostoru dvigne. Na temperaturo prostora torej ne vpliva le ogrevanje, ampak tudi različni drugi dejavniki, zato je pomembno, da grelnik svoje delovanje prilagodi glede na spremembe temperature v okolici. Prav zato je zelo odziven termostat bistvenega pomena, hkrati je pomembna tudi zaščita proti pregrevanju, ki poskrbi za to, da grelnik preneha ogrevati prostor, ko je dosežena želena temperatura.

Kopalniški radiatorji na elektriko za prehodna obdobja

Električni radiatorji so zelo primerni tudi za uporabo v kopalnici. Še posebej pogosto se uporabljajo v prehodnih obdobjih oziroma v času zunaj kurilne sezone. V ta namen so najprimernejši namenski električni kopalniški radiatorji, saj je zelo pomembno, da so njihove električne napeljave dobro zaščitene pred vodnimi kapljicami in vlago. Modeli, ki jih želimo uporabljati v kopalnici, morajo imeti zato ustrezen certifikat, ki dovoljuje tako uporabo oziroma dokazuje, da je takšna uporaba varna.

Električni radiatorji so se izkazali za odlične kopalniške radiatorje.  | Foto: Električni radiatorji so se izkazali za odlične kopalniške radiatorje.

Pri tem lahko izbirate med številnimi modeli, ki so namenjeni prav uporabi v kopalnici. Kopalniški radiatorji na elektriko so tako na voljo v različnih dimenzijah, oblikah in barvah, prav tako se lahko odločite za različne moči delovanja in druge tehnične lastnosti. Ker kopalnice običajno niso prav velike, je za ogrevanje pogosto dovolj že grelnik z minimalno močjo. Če želite, da bi bilo ogrevanje še posebej hitro in učinkovito, pa lahko izberete nekoliko močnejši model.

Ker kopalniški radiatorji na elektriko delujejo samostojno in neodvisno od centralnega sistema gretja, jih lahko uporabljate tudi takrat, ko je ta izklopljen. Tako bo vaša kopalnica topla tudi v prehodnih obdobjih ali v času zunaj kurilne sezone. Če bi želeli kupiti takšen grelnik za kopalnico, je to zagotovo dobra rešitev.

Kopalniški radiatorji, na katerih lahko sušite tudi brisače

Nekateri električni kopalniški radiatorji omogočajo tudi sušenje brisač in drugega perila. To pomeni, da niso le grelci, ampak tudi sušilniki, zaradi česar so še bolj funkcionalni. Hkrati lahko na tak način električno energijo, ki jo grelnik potrebuje za ogrevanje prostora, uporabite še za to, da na njem dobro posušite mokre brisače. Vlaga iz mokrih brisač je namreč pogosto vzrok za neprijeten vonj v kopalnici, ki ga lahko najbolje preprečite prav s tem, da brisače po uporabi dobro posušite. S pomočjo električnega grelnika, ki je hkrati tudi sušilnik, boste za to lahko poskrbeli mimogrede.

Hibridni električni radiatorji z nižjo porabo

Zelo dobre rešitve za ogrevanje so tudi hibridni električni radiatorji. Zasnovani so namreč tako, da imajo nekoliko nižjo porabo, kar pomeni, da z njimi lahko prihranite pri stroških za ogrevanje. Hibridni električni radiatorji namreč združujejo dva načina delovanja, zaradi česar so pri ogrevanju veliko bolj učinkoviti.

S hibridnimi električnimi radiatorji lahko občutno znižate stroške ogrevanja.  | Foto: S hibridnimi električnimi radiatorji lahko občutno znižate stroške ogrevanja.

Poraba električne energije je tako nižja, saj:

  • grelnik električno energijo uporablja le do tedaj, dokler skrbi za ogrevanje prostora, ko prostor doseže želeno temperaturo, pa se poraba električne energije zaustavi,
  • ima grelnik vgrajen tudi IR-panel oziroma sevalno ploščo, ki z izžarevanjem toplote skrbi za vzdrževanje želene temperature v prostoru brez dodatne porabe energije,
  • se konvencijski sistem gretja spet vklopi šele, če temperatura v prostoru pade, zaradi česar je poraba električne energije optimalna.

Kakovostni električni radiatorji lahko poskrbijo za učinkovito ogrevanje

Sodobni električni radiatorji so vsekakor zelo učinkovita rešitev za ogrevanje. So priročni tako za ogrevanje v prehodnih obdobjih kot tudi v zimskem času, ko si želimo toplih bivalnih, poslovnih in drugih prostorov. Če se sprašujete, na kakšen način ogrevati določen prostor, bo začetna investicija zagotovo najnižja, če izberete kakovosten model električnega grelnika, pri katerem ni treba narediti drugega, kot da ga priklopite v vtičnico. Tako lahko poskrbite za učinkovito, funkcionalno in udobno ogrevanje brez prevelikih stroškov.

Naročnik oglasnega sporočila je VENDI D.O.O., LJUBLJANA.

Ne spreglejte