Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2011,
10.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 19. 4. 2011, 10.30

7 let, 12 mesecev

Sony Ericsson LiveView micro display

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ročna ura, prek katere upravljamo z mobilnim telefonom, je kot zamisel izredno zanimiva, a v praksi ne izpolni pričakovanj.

Sony Ericsson LiveView micro display je napravica z zanimivim konceptom – ročna ura, prek katere lahko spremljate dogajanje na svojem mobilnem telefonu: klice, SMS-sporočila in zaznamke na koledarju, socialna omrežja ter upravljate s predvajalnikom glasbe na mobilniku, lahko pa deluje kot povsem običajna ročna ura in prikazuje čas in datum. Sony Ericssonova "ura" je kompatibilna z večino mobilnih telefonov, ki imajo nameščen operacijski sistem Android, mi pa smo jo preizkušali s Sony Ericsson Xperio X10 mini. Napravi komunicirata prek bluetooth povezave, "slišita" pa se do razdalje deset metrov, pri čemer tudi zidovi stanovanja niso predstavljali ovire.

Brez navodil za uporabo ne bo šlo Navkljub preprostemu videzu pa se naše spoznavanje z napravo ni začelo gladko. Če ste namreč eden izmed tistih, ki so prepričani, da jim ni treba brati navodil za uporabo, se boste z LiveViewom precej namučili. Pred sinhronizacijo z mobilnikom ga je treba namreč izklopiti, na kar sploh nismo pomislili, dokler se nismo podrobneje poglobili v navodila. Ko se LiveView in mobilni telefon končno prepoznata, pa je treba na telefon namestiti še potrebno programsko opremo, ki jo brezplačno prenesemo iz Android Marketa. LiveView aplikacija na telefonu vam omogoča, da določite, kaj želite spremljati prek naprave na zapestju. Osnovne funkcije so pregled nad klici, SMS-sporočila ter opomniki na koledarju, dodate pa lahko tudi funkcije spremljanja dogajanja na Facebooku in Twitterju ter spremljanje RSS-novic. Ob tem je treba pripomniti, da je majhen OLED zaslon sicer popolnoma dovolj za pregled nad neodgovorjenimi klici in SMS-sporočili, novic pa na njem verjetno ne boste brali, ker mu za kaj takega zmanjka vrstic.

Diskretno vibriranje in utripanje lučke Najbolje se je naprava odrezala pri nadzoru nad dohodnimi in neodgovorjenimi klici. Ob klicu začne vibrirati, na zaslonu pa se izpiše številka oziroma klicatelj, če ga imamo shranjenega v telefonskem imeniku. Klica prek LiveViewa seveda ne moremo sprejeti, lahko pa izklopimo zvok na telefonu. To se je izkazalo za precej uporabno predvsem takrat, ko želimo hitro utišati telefon, da ne bi motili okolice, a ga ne moremo najti (med nešteto drobnarijami, ki jih nosimo v torbici). Kot omenjeno, nas LiveView na dohodni klic opozarja z vibriranjem, pa tudi z modro lučko, ki utripa na gumbu za vklop oziroma izklop naprave. Zelena utripajoča lučka pomeni nov dogodek, pri čemer lahko gre za SMS, neodgovorjen klic, opomnik na koledarju oziroma novosti s Facebooka ali Twitterja, če smo te funkcije vklopili.

Na SMS-sporočila včasih kar pozabi Medtem ko je opozarjanje na klice in upravljanje z njimi delovalo brezhibno, pa so se preostale funkcije izkazale za precej hroščate. LiveView je namreč spregledal več prejetih SMS-sporočil in je nanje opozoril šele, ko smo ga na novo sinhronizirali s telefonom. Takšna nezanesljivost pa popolnoma izniči uporabnost naprave, katere namen naj bi bil, da nam prihrani pogledovanje na telefon. Še bolj nas je na cedilu pustil pri spremljanju Facebooka in Twitterja. Ves čas testiranja nas namreč ni niti enkrat opozoril na nove aktivnosti na teh dveh omrežjih, stanje pa se ni spremenilo niti, če smo napravo znova sinhronizirali s telefonom.

Priročna funkcija za raztresene Kot omenjeno, je prvotno navdušenje nad napravo, ki ponuja "nekaj novega", hitro izpuhtelo ob njeni nezanesljivosti. Če bi dogajanje na telefonu spremljali samo prek nje, bi hitro spregledali kakšen (nedvomno pomemben) SMS, za Facebook in Twitter pa bi pomislili, da so ju kar ukinili. Izkazala se je pri upravljanju s klici, nenazadnje pa moramo omeniti še funkcijo, ki je verjetno najbolj uporabna od vseh. Če izberemo možnost "najdi telefon", bo naš mobilnik namreč opozoril nase z zvočnim signalom – dobrodošla funkcija za tiste bolj raztresene. Opozoriti pa velja, da funkcija seveda ne bo delovala, če je telefon zunaj dometa LiveViewa. Če ste torej telefon pustili na bencinski črpalki in ga po 50 prevoženih kilometrih začeli iskati po avtomobilu, vam ne bo koristila ...

Veliko prostora za izboljšave Sony Ericsson LiveView "urica" je naprava, ki bi z nekaj dodelavami lahko postala veliko bolj uporabna, kot je zdaj. Nedvomno bi bilo treba poskrbeti za večjo zanesljivost opozoril, saj so ta njen glavni namen, z dodatnimi aplikacijami, kot sta recimo števec korakov ali višinomer, pa bi pritegnila širši krog uporabnikov. LiveView je naprava z dobrim konceptom, ki pa ga bi bilo treba še precej izboljšati, da bi tudi na roki deloval tako dobro kot na papirju.

Splošna ocena: 5

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem 4 – Še veliko mu manjka 5 – Za silo bi bilo 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 - Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni

Ne spreglejte