Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

5

Natisni članek

Nedelja, 10. 2. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

Samsung Q900F 8k TV: Vtisi

Samsungov 8k televizor vam bo vzel sapo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

5

samsung8k | Foto Peter Susič

Foto: Peter Susič

Tudi nekdo, ki je dogajanje na letošnjem CES 2019 samo ošvrknil, ni mogel spregledati, da so se na njem bohotili prvi televizorji ločljivosti 8k, ki so namenjeni za v naše dnevne sobe. Med njimi je bil tudi Samsung, ki je obiskovalce pozdravljal s kar več kot dva metra velikim televizorjem. 8k bo po njihovem mnenju prikazoval tako realistično sliko, da bo, kot bi gledal v svet skozi okno. Q900F je njihova najbolj premijska linija, ki vam bo resnično vzela sapo. Brez heca.

samsung8k | Foto: Peter Susič Foto: Peter Susič

Težak, a zelo trden in kakovostno izdelan

Če sem pohvalno opisoval kakovost izdelave Samsungovega televizorja iz prejšnjega vtisa, modela Q7F, so se pri izdelavi Q900F potrudili še malce bolj. Tudi tu se večino časa dotikamo kovine, zaradi katere televizor deluje trpežen in med nošenjem ne spušča pokajočih zvokov, kakor jih slišimo pri tistih, bolj plastičnih televizorjih. Iz kovine so tudi mala stojalca, katera sem sicer gledal malce nezaupljivo, a poskrbijo, da se televizor skoraj nič ne máje.

Na levi je videti, da je televizor malce bolj debel od ostalih, cenejših televizorjev. To je zato, ker za osvetlitev uporablja Full Array tehnologijo. Ta stoji direktno za VA-panelom, medtem ko cenejši televizorji uporabljajo Edge LED osvetlitev, ki je nameščena na robovih. Zato so slednji televizorji tanjši, a je tudi kakovost slike praviloma slabša. | Foto: Peter Susič Na levi je videti, da je televizor malce bolj debel od ostalih, cenejših televizorjev. To je zato, ker za osvetlitev uporablja Full Array tehnologijo. Ta stoji direktno za VA-panelom, medtem ko cenejši televizorji uporabljajo Edge LED osvetlitev, ki je nameščena na robovih. Zato so slednji televizorji tanjši, a je tudi kakovost slike praviloma slabša. Foto: Peter Susič

Zadnja stran televizorja je še vedno iz trde plastike, vendar to je razumljivo, saj bluetooth in WiFi skozi kovino ne oddajata. Najmanjša velikost, katero sem prejel tudi osebno, meri 163 centimetrov po diagonali. Televizor je zaradi kakovostne izdelave precej težak in za dviganje potrebuje dva para rok. V kolikor bi bil v celoti iz kovine, bi me zaradi teže začelo skrbeti za leseno omarico, na katero sem ga položil.

To je le ena od poti, kjer lahko kabel nevidno napeljemo za televizorjem. Kanala najdemo tudi v stojalu, zato, če se malce potrudimo, kabla sploh ne opazimo. | Foto: Peter Susič To je le ena od poti, kjer lahko kabel nevidno napeljemo za televizorjem. Kanala najdemo tudi v stojalu, zato, če se malce potrudimo, kabla sploh ne opazimo. Foto: Peter Susič

Enostavna in čista montaža

Montaža je zelo hitra. Dve "nogici" nataknemo na obeh straneh, ju pritrdimo z vijaki in televizor je pripravljen. Kot pri prejšnjem modelu, tudi Q900F za povezovanje uporablja ločeno škatlo One Connect. To postavimo ločeno od televizorja, na njej pa najdemo vse potrebne video in avdio vhode/izhode (HDMI, USB,...). Glavni kabel, katerega priključimo v televizor, je tako samo eden. Zaradi prozorne barve ni moteč, četudi televizor pritrdimo na steno. Zadnja stran televizorja ima tudi več "vdolbin", prek katerih lahko glavni kabel napeljemo tako, da ga sploh ne opazimo.

samsung8k | Foto: Peter Susič Foto: Peter Susič

V Q900F so izlili vso njihovo najboljšo tehnologijo

Tako kot vsi Samsungovi televizorji višjega ranga tudi ta za prikazovanje slike uporablja hišno Quantum Dot tehnologijo. Ta v povezavi s VA-panelom zmore prikazati visoko kontrastno sliko in široko paleto barv. Zaslon je tovarniško kalibriran in dovolj barvno natančen, da bi ga lahko uporabljali tudi za profesionalno delo. Ta natančnost se še kako lepo vidi pri gledanju videoposnetkov. 10-bitni prikaz slike pomeni, da je televizor zmožen prikazati prek milijardo različnih barvnih odtenkov. Visok kontrast pa sliko dodatno oživi. Mogoče se sliši kot hvalospev, ampak čez natančnost nimam popolnoma nobene pripombe.

samsung8k | Foto: Peter Susič Foto: Peter Susič

Način osvetlitve, rezerviran za premijski razred

Pri doseganju visokega kontrasta pomaga tudi "Full Array" način osvetljave, kar pomeni, da televizor zmore osvetliti točno določen del slike. Kar se tiče svetlosti pri Samsungu že kar malce pretiravajo. Q900F zmore sliko osvetliti s kar 3000-niti, če kupimo večje diagonale, pa kar s 4000-niti! Za gledanje HDR vsebine je potrebnih vsaj 1000-nitov. Samsung svojo odločitev upravičuje s dejstvom, da večja svetlost pomeni bolj realistično sliko. No, dodatne svetlosti se nihče ne bo branil. Če nič drugega ta pride zelo prav, kadar sredi belega dne sonce sije naravnost v televizor.

samsung8k | Foto: Peter Susič Foto: Peter Susič

Oh ta presneti HDR...

Samsung ima še vedno težavo s prikazovanjem HDR vsebine, ki ima podnapise. HDR vsebina zahteva, da so bele barve bolj svetle in črnine bolj temne. Zato televizor napačno razume, da mora podnapise, ki so beli, dodatno osvetliti. To zna biti na žalost precej moteče. Spet sem za testiranje HDR vsebine uporabil Netflix. Mogoče je težava v Netflixovi aplikaciji, a resnično bi si želel, da bi televizor ponudil možnost, kjer HDR učinke po želji izklopimo. Pri gledanju vsebine, ki ni HDR, teh težav ni. Škoda, saj je sicer HDR vsebina na tej televiziji prava poslastica, a jo moramo gledati brez podnapisov.

Med predvajanjem filma Bird Box sem poskušal s fotoaparatom ujeti težavo s podnapisi pri HDR vsebinah. Izgleda nekako takole. | Foto: Peter Susič Med predvajanjem filma Bird Box sem poskušal s fotoaparatom ujeti težavo s podnapisi pri HDR vsebinah. Izgleda nekako takole. Foto: Peter Susič

Vse izgleda lepo, tudi če ni v 8k

Seveda se ob tem televizorju poraja vprašanje, čemu 8k TV, če je še UHD vsebin dokaj malo. No, tako kot tudi UHD televizorji umetno zvišujejo ločljivost slike nižje ločljivosti (upscaling), tako tudi Q900F zvišuje ločljivost slike iz nižje v 8k. V praksi je slika videti bolj ostra. Če gledamo recimo risanke, katera ima manj kompleksne teksture, ta dejansko izgleda, kot da gledamo resnično 8k vsebino. Igrani filmi tako drastične izboljšave niso deležni, a televizor vseeno poskrbi, da slika vsaj ni kockasta.

Adventure Time je risana serija, katero sem predvajal v ločljivosti 720 pikslov. Televizor jo je zelo lepo "polepšal" in dal vtis, kot da gledam 8k vsebino. | Foto: Peter Susič Adventure Time je risana serija, katero sem predvajal v ločljivosti 720 pikslov. Televizor jo je zelo lepo "polepšal" in dal vtis, kot da gledam 8k vsebino. Foto: Peter Susič

Samsung in šport = odlična kombinacija

Čeprav vsebine, s katero bi v celoti okusili ostrino 8k zaslona, nisem uspel najti nikjer na spletu (opazoval sem samo demonstracijski posnetek, ki je bil posnet v 8k, in je bil resnično osupljiv), bi Q900F takoj priporočil recimo športnim navdušencem. Samsung je znan po tem, da nima nobenih težav s prikazovanjem gladke, tekoče slike brez zatikanja. Hitri športi, kot je recimo nogomet, so prava paša za oči na takšni veliki in ostri televiziji. Zaradi tega in zaradi visoke osvetlitve boste imeli občutek, da ste na tribuni.

samsung8k | Foto: Peter Susič Foto: Peter Susič

Majhni detajli, ki štejejo

Dodatno pohvalo si zaslužita zvok, ki prihaja iz televizorja, in kakovostno izdelan daljinec. Zvok poslušamo skozi 4 visokotonce in 2 nizkotonca, njihova skupna moč pa znaša 60 vatov (RMS). Dogajanje na zaslonu se sliši kristalno jasno, nizkotonec pa je dovolj močan, da bo prepričal še tiste bolj zahtevne gledalce. Daljinec je v celoti izdelan iz aluminija, kar je pozitivna izkušnja po tem, ko vsak televizor pride z takim iz plastike. Vsak gumb je svoj kos kovine in proizvaja prijeten klik. Všeč mi je takšen občutek za detajle.

Daljinec, izdelan povsem iz aluminija. Četudi niste navajeni med gledanjem televizorja daljinec držati v roki, boste tega hotel držati ves čas. | Foto: Peter Susič Daljinec, izdelan povsem iz aluminija. Četudi niste navajeni med gledanjem televizorja daljinec držati v roki, boste tega hotel držati ves čas. Foto: Peter Susič

Sklepna misel

Samsung je spet pokazal, da zna delati resnično dober televizor z dih jemajočo sliko. Zlagal bi se, če bi rekel, da je samo dobra. Vrhunska je! Resnično škoda, da podnapisi pri gledanju HDR vsebine še vedno povzročajo takšne težave. Film Bird Box, ki je posnet v UHD in HDR tehnologiji, je zaradi tega s podnapisi bil negledljiv. To bi sicer od nakupa odvrnilo le najbolj zahtevne uporabnike, ki brez podnapisov ne zmorejo. Se pa najde še ena, sicer razumljiva težavica. Cena. Tu pač gre za noviteto, nekaj, kar trg še ni videl. In za ta privilegij, da lahko med prvimi uživamo v 8k vsebinah, bomo odšteli najmanj 5.000 evrov (za diagonalo 163 centimetra). Največji model z diagonalo 216 centimetra stane vrtoglavih 15.000 evrov.

One Connect ponuja 3 USB vhode. Televizor podpira večino znanih video formatov, je pa potrebno opozoriti, da .avi in nekateri .mkv formati ne delujejo. Verjetno zaradi proti piratskih razlogov. | Foto: Peter Susič One Connect ponuja 3 USB vhode. Televizor podpira večino znanih video formatov, je pa potrebno opozoriti, da .avi in nekateri .mkv formati ne delujejo. Verjetno zaradi proti piratskih razlogov. Foto: Peter Susič

Kljub temu je potrebno pohvaliti Samsung (in LG), da je že tako hitro predstavil 8k televizor in ga ponudil širšim množicam. Več ko bo povpraševanja po visoki ločljivosti, bolj bo to spodbudilo ponudnike vsebin k nadgradnji. Ti še vedno oddajajo pretežno v ločljivosti FullHD, ko bi že sedaj morali oddajati v ločljivosti UHD. Zato so takšni izdelki dobrodošli, ker delujejo kot brca v zadnjico. Ja, trenutno so s ceno še precej zasoljeni, a čez par let jih bomo domov nosili že skoraj vsi. Je Q900F v tem trenutku vreden nakupa? Če ste neučakani in želite imeti najboljše, potem kar. Osebno bi raje še malce počakal.

Ne spreglejte