Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Deu

Petek,
2. 12. 2011,
10.36

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vtisi Vtisi fotoaparat

Petek, 2. 12. 2011, 10.36

2 meseca, 1 teden

Nikon J1

Tina Deu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če pričakujete, da boste v mojem zapisu našli klasičen test digitalnega fotoaparata, vam svetujem, da nehate brati že pri tem stavku.

Aparat nikon J1 je pač preprosto prevelik šarmer, pravi mali "playboy" med sodobnimi aparati, zato ga nisem ocenjevala, primerjala njegovih tehničnih podatkov …, kot to velevajo klasični testi. Njegova drugačnost je pač tako očitna, da sem se z njim preprosto želela spoznati, družiti in se zabavati.

Ne, ne bom vam svetovala, ali je to pravi aparat za vas. Zaupala pa vam bom občutke, ki sem jih doživela po tem, ko sem si tega novega digitalnega posebneža poveznila čez ramo in z njim odšla na teren.

Tudi »proji« z »velikimi mašinami« so z zanimanjem pristopili k malčku … Ko sem se na fotodogodku namesto s svojo običajno fototorbo in njeno profesionalno vsebino prikazala z malim in dizajnersko dovršenim fotoposebnežem, sem bila takoj deležna pozornosti svoji profesionalnih stanovskih kolegov – enookih mojstrov. Takoj po koncu fotografiranja dogodka so eden za drugim – kar je seveda, glede na dejstvo, da je mali nikon kljub svoji kompaktnosti dizajnersko dovršen in posledično še kako opazen, bilo pričakovati – pristopili k meni in se radovedno ter pokroviteljsko muzali okoli mojega malega, simpatičnega in z umetno inteligenco obdarjenega fotoaparatka, ki pa po zgledu velikih ponuja tudi nabor izmenljivih objektivov. No, fotoreporterji so kmalu našli skupni imenovalec moje osebnosti in malega japonskega tehničnega čudesa. Seveda, ženska intuicija in ostro oko, ki nikakor ne trpi neskladja oblik in barv, sta pač pri meni kot profesionalni fotografinji še toliko bolj "nafrizirani", zato ne preseneča dejstvo, da so moški sodelavci takoj ugotovili, da mi je ta aparat vsaj z vidika dizajnerske dovršenosti in barvnih tonov pisan na kožo, saj proizvajalcem profesionalne opreme vedno očitam, da znova in znova pozabljajo na fotografinje, ki nam je mar tudi za videz fotoaparata. Jasno je, da ta postavka fotoopreme nikakor ni najpomembnejša, saj na koncu vedno šteje zgolj kakovost fotografije, da se razumemo. A prav nič ne bi bilo narobe, če bi proizvajalci tudi v oblikovanje profesionalne opreme vnesli malo drznosti in bi dolgočasna črna magnezijeva ohišja dobila kakšno barvno popestritev. Mar ne? Mali 1J me je namreč takoj pritegnil s svojo oblikovno svežino.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Kompaktnež z veliko šarma in inovativne sodobne tehnologije Torej, da ne bomo preveč zašli, velik plus sem namenila dejstvu, da je Nikon tokrat pomislil tudi na zahteve kupce in seveda nežnejši spol ter oblikoval všečen in nevsiljiv, a hkrati zelo opazen izdelek. Njegovo stilsko podobo lepo zaključujejo tudi v iste barve odeti izmenljivi objektivi in trak za nošenje. Ja, njegova podoba nedvomno sodi tudi na rdečo preprogo in v, recimo, torbico Victorie Beckham ali pa Oprah … No, japonček pa prepriča tudi s svojo umetno inteligenco, ki fotografiranje s svojimi posebnimi funkcijami spreminja v pravi kreativni vrtinec zabave. Prepričana sem, da se bodo njegovi lastniki neizmerno zabavali ob gledanju tako rekoč video-filmskih zajemov (30 ali 60 posnetkov na sekundo), v veliko pomoč pa jim bo tudi funkcija, ki pri zaporednem fotografiranju samodejno izbere najboljši posnetek in ga predlaga fotografu. Aparat kljub svoji kompaktnosti omogoča dovolj kakovosti in funkciji, ki bodo vsekakor zadovoljile zahtevnega amaterskega fotografa.

Kako se obnese vklop funkcije 60 posnetkov na sekundo?

Minusov ni veliko, a obstajajo … Največji minus gre pripisati odsotnosti klasičnega optičnega iskala, ki ga je po vsej verjetnosti odnesel minimalistično-futuristični dizajn. Kompozicijo posnetka boste tako lahko sestavljali zgolj prek elektronskega zaslona, ki pa v sončni svetlobi ni najbolje viden. Veliko funkcij, zmogljiv procesor, zaporedno slikanje, bliskavica … Vse to zahteva kar precej energije. Ker je porabnikov te tu res veliko, je fotografska neodvisnost pač malce manjša. Zato predlagam nakup rezervne baterije, da v ključnem trenutku malemu fotografskemu samuraju ne bo pošla električna sapa. Dizajn je pri tem izdelku postavljen pred praktičnost, saj je gumb za vklop in izklop aparata zares lep in diskretno majhen, a hkrati zelo nepraktičen, saj ga pozimi z rokavicami ne bo zadel niti najbolj izurjen nevrokirurg. No, najbolj pikolovski uporabniki pa se utegnejo spotakniti tudi ob dodatni gumb za aktivacijo objektiva. Med minuse pa vsekakor lahko umestimo tudi njegovo ceno, a to pač danes ni nič novega, saj tudi dizajnerska torbica ni poceni, kajne!?

Kako se obnese vklop funkcije 30 posnetkov na sekundo?

Pod črto … Ni kaj, super strojček za ljudi, ki si želijo več kot le sliko s plaže! Nikon J1 je fotoaparat, ki ponuja več, kot bi nekdo pomislil ob pogledu na njegove kompaktne zunanje mere. Nabit je z napredno umetno inteligenco, ki ponuja inovativne in zares zabavno-uporabne funkcije ter dovolj visoko kakovost posnetkov. Za povrh vsega pa je še lep in opazen spremljevalec. Je torej za vse, ki si želijo več fotokreativnosti, kot jih zmore ponuditi povprečno zmogljiva digitalna "trotelkamera". In še namig: glede na dejstvo, da "fotkič" res lepo "sede" v ženske roke, kavalirjem svetujem, da ga je vsekakor vredno umestiti v nabor novoletnih presenečenj za boljšo polovico. Utegne seveda pozitivno presenetiti, vas in damo. Razmislite.

Ne spreglejte