Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
25. 1. 2016,
14.03

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

WhatsApp hipno sporočanje Facebook

Ponedeljek, 25. 1. 2016, 14.03

5 let, 2 meseca

WhatsApp brezplačen za vse uporabnike

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Te dni uporabniki, ki bi po prvem letu uporabe aplikacije WhatsApp morali plačati simbolično naročnino, prejemajo obvestila o časovno neomejeni brezplačni uporabi.

WhatsApp pri nas morda ni tako priljubljen kot Viber ali Skype, a je v mnogih delih sveta precej drugače. Njegovi snovalci so prepričani, da je tudi v svetovnem merilu prav WhatsApp, ki je zdaj v lasti Facebooka, najbolj priljubljena tovrstna aplikacija. Imajo namreč skoraj milijardo uporabnikov. Poskus z naročnino, četudi simbolično, se ni obnesel Med preučevanjem možnosti za monetizacijo so pri WhatsAppu pred časom za nove uporabnike uvedli simbolično letno naročnino enega ameriškega dolarja (slab evro) po prvem letu brezplačne uporabe. Majhen znesek, ki bi ob velikem številu uporabnikov prinesel velike zaslužke – a obenem tudi odvrnil kakšnega uporabnika. Niti ne toliko zaradi zneska, ampak zaradi dodatnega opravila, ki ga pri tekmecih ni, predvsem v manj razvitih državah, kjer dostop do plačilnih kartic in elektronskega plačevanja ni tako samoumeven kot pri nas.

Zato je WhatsApp opustil idejo še tako skromne letne naročnine. Uporabniki, ki so imeli določen datum, ko bi morali naročnino podaljšati, te dni dobivajo obvestila, da njihova pravica uporabe omrežja WhatsApp ni več časovno omejena. "Vire prihodkov bomo poiskali pri podjetjih in njihovi ciljani komunikaciji z uporabniki," je zapisal glavni direktor WhatsAppa Jan Korum. Odločno zanika, da bodo iskali prihodke s prikazovanjem oglasov.

Uporabniki se veselijo zasebnega sporočanja, države pa ne WhatsApp je morda začel kot orodje za klepet najstnikov, a ga ima zdaj na svojih mobilnih napravah nameščeno tudi vedno več poslovnežev. Med njimi jih najbrž ne bo malo, ki bodo cenili šifrirano sporočanje, ki ga WhatsApp napoveduje v naslednjih mesecih.

Toda ostaja vprašanje, ali bo širša dostopnost popolne zasebnosti komuniciranja sprejemljiva državnim službam, zlasti v luči terorizma, organiziranega kriminala in drugih izzivov današnjega časa. ZDA, Velika Britanija in še nekatere države so že izrazile pomisleke, saj bo takšna šifrirana komunikacija otežila delo varuhom reda in zakona. Poiskati je treba učinkovite poslovne modele Tako se je še enkrat pokazalo, da celo velikim igralcem ni preprosto zaračunati naročnin končnim uporabnikov, četudi gre za simbolične zneske. Tega bi se morala zavedati tudi majhna in zagonska podjetja ter poiskati primernejši poslovni model, ki ne bo slonel na naročninah.

Ne spreglejte