Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2016,
13.43

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Foto: Thinkstock, Siol.net, Telekom Slovenije

Natisni članek

Moneta NFC mobilna aplikacija Android LPP Telekom Slovenije Urbana advertorial BicikeLJ mestni prevoz načrtovanje poti

Petek, 20. 5. 2016, 13.43

2 meseca, 1 teden

Urbana vožnja: sodobni potnik s pametno vozovnico kraljuje na ljubljanskih linijah

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Foto: Thinkstock, Siol.net, Telekom Slovenije

LPP | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Urbana mobilnost v času splošne digitalizacije potniku namenja povsem novo vlogo in ga postavlja na glavno mesto javne prometne infrastrukture.

google play | Foto:

Naložite si brezplačno aplikacijo in še lažje potujte z LPP.

Telefon preprosto prislonite k terminalu. Deluje celo brez zagnane aplikacije.

Legendarne ljubljanske avtobusne postaje

Avtobusna postajališča so zaradi vedno večje potrebe po povezanosti in mobilnosti pomemben del mestnega organizma. V Ljubljani in primestnih občinah je približno 700 avtobusnih postajališč, nekatera med njimi so v desetletjih služenja javnemu transportu pridobila skoraj kultni status in imajo status mestnih površin s čisto svojim značajem.

Bavarski dvor ima primat med najslavnejšimi ljubljanskimi mestnimi postajališči. Zdaj avtobusno postajališče sicer ni tik pod stanovanjskim blokom, imenovanim tudi Kozolec, ki dominira med Slovensko in Tivolsko cesto ter Gosposvetsko ulico.

Postajališče nasproti Konzorcija in Name pri poštni palači na stičišču Čopove in Slovenske, ki je bila zgrajena leta 1895, je prav tako eno od bolj frekventnih vozlišč mestnega potniškega prometa. Poleg tega pa je postajališče postavljeno na arheološko zelo zanimivem mestu.

lpp urbana moneta avtobus | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ljubljana ima nekaj univerzitetnih četrti, ki so dobro prepletene z avtobusnimi linijami. Tako sta med bolj živahnimi ljubljanskimi postajališči tudi na Aškerčevi, kjer so številne fakultete in srednje šole, ter na Kardeljevi ploščadi, ki je oblegana zaradi fakultet, ministrstva za obrambo in številnih podjetij.

Življenje v največji ljubljanski stanovanjski soseski in najgosteje poseljenem delu Slovenije – na Fužinah – je močno vezano na javno prometno infrastrukturo. Mestne proge so bile leta 1982 najprej načrtovane za številne delavce iz blokovskih naselij, ki so delali v velikih podjetjih v Šiški, za Bežigradom in v industrijski coni Moste. Med stanovanjsko sosesko Nove Fužine in naseljem BS3 (Nove Stožice) so leta 1983 zaradi izjemnega povečanja števila potnikov začeli voziti tudi zgibni avtobusi – harmonike.

Med bolj prometnimi postajališči so tudi tisto pri Kinu Šiška v neposredni bližini Upravne enote Šiška, Kolodvor na glavni avtobusni postaji in pri Tobačni.

Zakaj bi se mučili z lastnim avtomobilom?

LPP avtobus Ljubljana | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Urbana mobilnost postaja vse pametnejša, ponudniki prevozov in telekomunikacijskih rešitev s povezovanjem podatkov potniku ponujajo vedno bolj prijazno potovalno izkušnjo. Javni mestni promet z lahkoto nadomesti osebni avtomobil. Vsako potovanje je postalo pomembno in z lahkoto izvedljivo.

Nekdanji potnik brez imena je v času digitalizacije postal točno določena oseba s svojimi željami in potrebami. Nove tehnologije s podatki in rešitvami mu pomagajo na vsakem koraku. Sodobni potnik je tako dobil nadzor nad uporabo mestne potniške infrastrukture. Z mobilno aplikacijo Urbana postane uporaba avtobusov LPP še hitrejša in zanesljivejša, saj lahko Urbano polnimo preprosto z Moneto.

Preprosta uporaba – pametna vozovnica na telefonu

lpp urbana moneta avtobus | Foto:

Mobilna aplikacija Urbana za pametne telefone pri storitvah ljubljanskega mestnega potniškega prometa ponuja vse, kar ponuja vrednostna kartica Urbana: brezstično plačilo storitve (za plačilo vozovnice tako ni več treba klicati na 1899), brezplačno prestopanje znotraj 90 minut, potovanje za več ljudi hkrati, dodatno pa aplikacija ponuja tudi polnjenje računa neposredno z mobilnim telefonom prek Monete ali na Urbanomatu, izpis stanja, pregled zgodovine validiranja, urnik prihodov avtobusov in druge potovalne informacije.

Aplikacija združuje prednosti tehnologije NFC (Near Field Communication) in Monete, storitve brezgotovinskega plačevanja z mobilnim telefonom, ki je skupna blagovna znamka družbe Telekom Slovenije in banke Nova KBM.

Tehnične zahteve: telefon mora za uporabo aplikacije podpirati brezstično (NFC) tehnologijo in imeti naložen operacijski sistem Android 4.4 ali novejšega.

google play | Foto:

Še danes si naložite brezplačno aplikacijo in še lažje potujte z LPP.

Telefon preprosto prislonite k terminalu. Deluje celo brez zagnane aplikacije.

Preprosto polnjenje z Moneto

urbana moneta aplikacija telekom slovenije | Foto: Soline Foto: Soline

Dobroimetje na Urbani lahko prek aplikacije napolnite z Moneto. Pred prvim polnjenjem morate svojo telefonsko številko aktivirati za polnitev z Moneto. Aplikacija sicer samodejno ponudi možnost aktivacije polnitve z Moneto.

  1. Na zaslonu Urbana pritisnite gumb Polnjenje računa.

  2. Izberite prednastavljeno vrednost polnitve oziroma vnesite poljuben znesek polnitve in pritisnite gumb Polni.

  3. V naslednjem koraku se vam prikaže okno za potrditev transakcije, kjer je izpisan tudi znesek polnitve.

  4. Za potrditev izvedbe transakcije pritisnite gumb Potrdi. Če uporabljate Moneta PIN, ga vnesite v označeno polje, preden potrdite transakcijo.

lpp urbana moneta avtobus | Foto: Soline Foto: Soline


Kako plačati (vedno preverite dobroimetje, ali je telefon odklenjen in ima vključeno možnost NFC):

  • LPP-vozovnico: na terminal Urbana prislonite zadnjo stran telefona. Ko terminal zapiska s tonom za uspešno plačilo, odmaknite telefon. Če želite plačati za dve osebi ali več, na to vnaprej opozorite voznika.

  • Bicikelj: Pred izposojo kolesa morate aktivirati storitev Bicikelj prek spleta. Približajte telefon k terminalu. Ko terminal zapiska s tonom za uspešno identifikacijo, odmaknite telefon. Na avtomatu Bicikelj s pomočjo menija izberite prosto kolo. Pritisnite gumb, da odklenete kolo.

  • Parkomati: V iskalniku izberite kategorijo Parkomati in vnesite iskalni niz, nato pa se vam prikaže seznam parkomatov glede na trenutno oddaljenost od parkomata.

  • SMS Parking: Omogoča, da prek aplikacije plačate in podaljšate parkirnino. V aplikaciji izberite Urbana SMS Parking. Vpišite registrsko številko vozila, izberite območje parkiranja, določite čas parkiranja in izberite Parkiraj.

  • Parkiranje v garažni hiši: Ob vstopu v garažno hišo pri vhodni rampi prislonite zadnjo stran telefona k terminalu. Ko terminal zapiska s tonom za uspešno plačilo, odmaknite telefon. Ob izhodu iz garažne hiše pri izhodni rampi prislonite zadnjo stran telefona k terminalu. Ko terminal zapiska s tonom za uspešno plačilo, odmaknite telefon.

  • Vzpenjačo na Ljubljanski grad: Blagajniku sporočite, da želite z Urbano plačati vožnjo z vzpenjačo. Po navodilu blagajnika prislonite zadnjo stran telefona k terminalu. Ko terminal zapiska s tonom za uspešno plačilo, odmaknite telefon.

  • Plačila na drugih plačilnih mestih: ​V iskalniku izberite kategorijo Prodajna mesta in vnesite iskalni niz. Nato se vam prikaže seznam prodajnih mest za polnitev in prodajo kartice Urbana , ki je razporejen glede na rezultat iskanja in trenutno oddaljenost .

Pametno načrtovanje poti

urban | Foto:

Aplikacija Urbana ponuja še nekaj funkcionalnosti, ki so zelo praktične za načrtovanje poti: informacijsko podporo s prikazom prihodov avtobusov, shemo avtobusnih linij, zemljevid s filtrom za iskanje in navigacijo, načrtovanje poti in geolokacijo ter pregled nad aktivnimi vozovnicami.

Načrtujte pot glede na začetni in končni cilj s podrobnimi napotki, vstopno postajo, izstopno postajo, oddaljenostjo od najbližje postaje, časom prihoda in oznako avtobusa ter trajanjem potovanja in stroškom. Na voljo je podroben zemljevid s podrobnejšimi napotki.

TOP aplikacija

urbana moneta aplikacija | Foto: Soline Foto: Soline

Urbana je leta 2014 v Londonu prejela nagrado MasterCard Transport Ticketing Awards v kategoriji Najuspešnejši plačilni sistemi na mobilnih telefonih.

 

google play | Foto:

Še danes si naložite brezplačno aplikacijo in še lažje potujte z LPP.

Telefon preprosto prislonite k terminalu. Deluje celo brez zagnane aplikacije.

Preberite še:

Enakovredna Urbana na pametnem telefonu zdaj na voljo za vse

 

Ne spreglejte