SiolNET. Digisvet Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tragična zgodba, ki se vidi celo iz vesolja

10

termometer

Delfin, Inubosaki
18-letna delfinka Honey že od januarja sameva v premajhnem bazenu sredi opuščenega akvarija. Foto: Reuters

V japonskem mestu Čoši so januarja letos zaprli akvarij Inubosaki. Delavci so odšli, nekateri stalni prebivalci akvarija pa ne. Devet mesecev pozneje v enem od bazenov akvarija tako še vedno plava osamljen delfin, na rešitev pa še vedno čaka tudi 46 Humboldtovih pingvinov ter nekaj sto rib in plazilcev. Živali prihajajo hranit nekdanji uslužbenci akvarija, japonske oblasti pa niso storile še ničesar. 

Leta 1954 odprt akvarij Inubosaki v mestu Čoši, ki leži na japonski pacifiški obali severovzhodno od Tokia, je najprej upravljala lokalna vlada, pozneje pa ga je prevzelo zasebno podjetje. Ko sta severovzhodno obalo Japonske leta 2011 prizadela cunami in nato še katastrofa v jedrski elektrarni Fukušima, je število obiskovalcev akvarija začelo upadati in vodstvo se je odločilo, da Inubosaki zapre.

Žrtve te poteze niso bili le posamezniki, ki so izgubili službe, temveč tudi živali, ki so ostale zapuščene v razpadajočem akvariju. 

Ena od njih je 18-letni delfin ženskega spola Honey, ki v svojem premajhnem bazenu osamljen že skoraj deset mesecev plava v čedalje bolj umazani vodi, v kateri se razraščajo alge, mogoče pa je tudi, da trpi za boleznijo notranjih organov, na svoji spletni strani čedalje glasneje opozarja japonska organizacija za zaščito pravic živali ARCJ. 

Žalostno usodo delfina Honey, ki do nadaljnjega ostaja v akvariju, je mogoče videti celo na satelitskih fotografijah s pomočjo Googlovega Zemljevida. Kliknite na fotografijo, da v spletnem brskalniku odprete Zemljevid na tej lokaciji. Žalostno usodo delfina Honey, ki do nadaljnjega ostaja v akvariju, je mogoče videti celo na satelitskih fotografijah s pomočjo Googlovega Zemljevida. Kliknite na fotografijo, da v spletnem brskalniku odprete Zemljevid na tej lokaciji. Foto: Google Zemljevidi

Na drugi strani kompleksa akvarija se po svoji ogradi še vedno potika približno 46 Humboldtovih pingvinov. V akvariju je po poročanju japonskih medijev ter organizacije ARCJ po zaprtju ostalo tudi nekaj sto rib in plazilcev. 

  Življenjski prostor skupine Humboldtovih pingvinov je bil dotrajan že takrat, ko je akvarij še obratoval, zdaj, ko zanj ne skrbi nihče več, pa je stanje že kritično, opozarja japonska organizacija za zaščito pravic živali, ki je na skrivaj tudi posnela tole fotografijo pingvinov. Življenjski prostor skupine Humboldtovih pingvinov je bil dotrajan že takrat, ko je akvarij še obratoval, zdaj, ko zanj ne skrbi nihče več, pa je stanje že kritično, opozarja japonska organizacija za zaščito pravic živali, ki je na skrivaj tudi posnela tole fotografijo pingvinov. Foto: ARCJ

Živali, ki so ostale v akvariju, po poročanju japonskega medija Kyodo News prihajajo hranit nekdanji uslužbenci akvarija, njihove življenjske pogoje pa vsak mesec preverijo tudi predstavniki lokalne vlade.

A pogajanja za premestitev živali v primernejše okolje so zašla v slepo ulico, še poroča medij. Japonske borce za pravice živali je zato strah, da bo delfin Honey, če ga ne rešijo kmalu, v ujetništvu umrl. 

Bazen, v katerem plava Honey (1), in ograda za Humboldtove pingvine (2). Bazen, v katerem plava Honey (1), in ograda za Humboldtove pingvine (2). Foto: Vimeo / Posnetek zaslona

Na spletu so se v zadnjem mesecu pojavile številne peticije za rešitev živali iz opuščenega akvarija ter njihovo selitev v zavetišče, in ne v še en podoben vodni park ali v divjino, saj jih japonski ribiči tam lahko ponovno ujamejo in prodajo drugemu akvariju.

Največ podpisnikov je do zdaj zbrala peticija na spletni strani Care2, in sicer skoraj 193 tisoč, potrebuje pa še 7000 podpisov, da se zadeva premakne naprej. 

Preberite tudi:

Vlačilec, The Ocean Cleanu Digisvet Začenja se ena največjih pomorskih operacij vseh časov Bazen, digizgodba Digisvet Kopališče blizu Slovenije ima bazen, kot ga ni nikjer drugje na svetu Orožje pozejdon Digisvet Rusko orožje, za katerega Nato nima obrambe Rotor, Maersk, tanker Digisvet Ali se tankerji in tovorne ladje drastično spreminjajo? Rudnik Mir Digisvet Za kako veliko luknjo gre, vidiš, šele ko opaziš stanovanjske bloke Google Maps Digisvet Tiha, a zelo velika novost za Googlove Zemljevide

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 55
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin