SiolNET. Digisvet Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tega pa še nismo videli: zaradi vojne v Ukrajini sankcija iz Kitajske

10

termometer

DJI, dron | Eno od načel podjetja DJI je, da svoje tehnologije ne prodajajo vojski. | Foto: Unsplash
Eno od načel podjetja DJI je, da svoje tehnologije ne prodajajo vojski. Foto: Unsplash

Tehnološki velikan DJI je postal prvo veliko kitajsko podjetje, ki se umika z ruskega trga in kot razlog za to navaja vojno v Ukrajini. DJI, ki je največji svetovni proizvajalec dronov oziroma brezpilotnih letalnikov, se umika tudi z ukrajinskega trga. V sporočilu za javnost so pojasnili, da ne želijo, da se njihovi droni uporabljajo v vojaških spopadih. 

Kitajska podjetja niso sledila zahodnim, ki zadnja dva meseca zaradi vojne v Ukrajini množično zapuščajo ruski trg. Pekingu gre namreč zelo težko z jezika, da med Rusijo in Ukrajino divja vojna, ki jo je 24. februarja letos sprožila prva, ter ne želi ogroziti diplomacije in gospodarskega sodelovanja z Rusijo. 

DJI proda več dronov kot katerikoli drug proizvajalec na svetu. Tržni delež kitajskega podjetja je v zadnjem letu sicer padel za več kot 15 odstotkov, a je še vedno kar 54-odstoten.  | Foto: Unsplash DJI proda več dronov kot katerikoli drug proizvajalec na svetu. Tržni delež kitajskega podjetja je v zadnjem letu sicer padel za več kot 15 odstotkov, a je še vedno kar 54-odstoten. Foto: Unsplash

Tudi DJI ruskega trga sicer ne zapušča v znak protesta zoper rusko invazijo na Ukrajino, temveč zato, ker želijo v podjetju ostati zvesti svojim vrednotam, so navedli v sporočilu za javnost. Eno od načel DJI je namreč, da dronov ne prodaja vojski oziroma da se njihovi droni ne bi smeli uporabljati za škodovanje komu drugemu, so pojasnili.

V zadnjih tednih so namreč zaokrožile informacije, da tako ruska kot ukrajinska stran v izvidniške namene uporabljata drone DJI.

Pri DJI so sicer previdno poudarili, da njihova odločitev o umiku z ruskega in ukrajinskega trga "ni komentar katerekoli od držav, temveč zgolj poslovna odločitev zaradi spoštovanja lastnih načel", je poročala tiskovna agencija Reuters.

Največja dozdajšnja "sankcija" iz Kitajske je bil ponoven razmislek o naložbi v rusko energetsko podjetje

Kitajska državna energetska družba Sinopec Group je pred natanko mesecem dni začasno umaknila načrte za skoraj pol milijarde evrov vredno naložbo v rusko petrokemično podjetje Sibur.

Takrat je šlo in pravzaprav še vedno gre za eno najbolj drastičnih potez kitajske zunanje politike od začetka ruske invazije na Ukrajino.

Kitajce je zmotil Putinov prijatelj Genadij Timčenko. | Foto: Guliver Image Kitajce je zmotil Putinov prijatelj Genadij Timčenko. Foto: Guliver Image

Pri Sinopec Group so si glede naložbe v Sibur, ki je sicer eno najhitreje rastočih podjetij v globalni petrokemični industriji, premislili po razkritju, da je eden od članov uprave podjetja Sibur tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Šlo je za oligarha Genadija Timčenka, ki je premoženje v višini skoraj 12 milijard evrov ustvaril predvsem z izvozom naftnih derivatov.

Preberite tudi:

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin