Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
22. 12. 2015,
20.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sveto pismo virus Android iOS Matic Tomšič

Torek, 22. 12. 2015, 20.51

8 let

Sveto pismo in Koran prenašata računalniške viruse

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Uporabnikom pametnih telefonov so glede možnosti okužbe z zlonamernimi programi nevarnejše verske aplikacije s temo Svetega pisma kot pa tiste, ki promovirajo igre na srečo.

Podjetje za računalniško varnost Proofpoint je v zadnji raziskavi analiziralo pogostost pojava virusov in ostalih zlonamernih aplikacij pri določenih kategorijah aplikacij za pametne telefone in tablice. Nepričakovano velikokrat se pojavijo v verskih aplikacijah z vsebino Svetega pisma, so zapisali v raziskavi.

V analizi, ki je zajela 5.654 svetopisemskih aplikacij, 4.154 s servisa Google Play (Android) in 1.500 z App Stora (iOS), so odkrili 208 takšnih, ki uporabnike ogrožajo z virusi in trojanskimi konji. 140 so jih uvrstili v skupino najbolj nevarnih, tarče vseh 208 aplikacij pa so naprave z Androidom. Imen nevarnih aplikacij Proofpoint še ni izdal, najprej nameravajo stanje popraviti v sodelovanju z Googlom.

Delež nevarnih igralniških aplikacij precej nižji od deleža svetopisemskih Pri Proofpointu so pojavljanje zlonamerne kode v aplikacijah s tematiko Svetega pisma primerjali s tistimi, ki promovirajo igre na srečo in spodbujajo igralništvo. Analizirali so približno 23 tisoč aplikacij (15 tisoč za Android, 8 tisoč za iOS) in odkrili 379 takšnih, ki jih je mogoče uvrstiti med uporabnikom najbolj nevarne, še 52 pa jih je vsebovalo že znane zlonamerne programe.

Ugotovili so tudi, da preizkušene igralniške aplikacije poskušajo komunicirati z več kot 1.800 strežniki v 41 državah. Analizirane svetopisemske aplikacije so medtem komunicirale z 2.500 strežniki v 42 državah.

Tretja raziskava podjetja Proofpoint je zajela še eno zelo priljubljeno kategorijo aplikacij – svetilke. Gre za aplikacije, ki pametne telefone s pomočjo bliskavice LED spremenijo v začasno ročno svetilko. Med 5.600 analiziranimi je bilo 62 aplikacij, ki so nevarne uporabnikom.

Okužijo se lahko tudi uporabniki, ki prenašajo digitalne različice Korana Zlonamerne programe širijo tudi aplikacije s tematiko verske knjige islama, še ugotavljajo pri Proofpointu. Med 4.500 analiziranimi aplikacijami, posvečenimi Koranu, je bilo nevarnih 54, vse za Android.

Ne spreglejte