Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
21.19

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sony prenosnik tablica

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 21.19

4 leta, 9 mesecev

Sony brezkompromisno v boj za prenosniški prestol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Japonski tehnološki gigant je pošteno prevetril svojo serijo prenosnikov, s katero namerava konkurenco pustiti v vzvratnem ogledalu.

Trije mušketirji Sony iz tekočih trakov svojih tehnoloških laboratorijev na trg pošilja svežo linijo notesnikov, s katero namerava odščipniti lep kos računalniške pogače, za katero se kar tare lačnih ust razvijalcev. Japonci s triom Vaio Pro, Vaio Duo 13 in Vaio Fit sledijo sodobnim trendom in ciljajo predvsem na poslovne uporabnike, grafične oblikovalce, umetnike ter preostale kreativne virtuoze, ki pri svojem delu ter ustvarjanju uporabljajo nove tehnologije.

Sony Vaio Pro Najbolj odmeven predstavnik na videz zelo poželjive in spoštovanja vredne druščine je vsekakor Vaio Pro. Gre za paradnega konja družbe, ki ga oglašujejo kot najlažji ultrabook na svetu. Tehta namreč vsega dober kilogram (1,06). Drobovje, v katerem se skrivajo štirje gigazlogi delovnega pomnilnika, 128-gigabajtni SSD-disk, integriran Intelov grafični čip 4400 ter Intelov štirijedrni procesor i5-4200U na osnovi Haswella, obdaja trdno ohišje iz enosmernih karbonskih vlaken, tako da se ob zmogljivosti lahko pohvali tudi z robustnostjo.

Računalo je več kot očitno za dolga in naporna potovanja, saj se poleg vsega naštetega ponaša še z osvetljeno tipkovnico, ki pride še kako prav med nočnimi leti ter vzdržljivo baterijo, katere življenjska doba znaša do osem ur. Lahko si omislite še izjemno tanko baterijo, ki zmore brez vtičnice obratovati kar do osemnajst ur.

Sony Vaio Duo 13 S precej podobnimi specifikacijami kot Vaio Pro se lahko pohvali tudi Vaio Duo. Njegova posebnost se skriva v prilagodljivi obliki. Sistem, imenovan Surf Slider, namreč omogoča, da napravo uporabljate kot povsem običajen prenosnik ali pa kot tablico. Odvisno od vaših trenutnih potreb. V tabličnem načinu lahko tako rišete, skicirate in ustvarjate zapiske z na pritisk občutljivim elektronskim peresom, ki se odziva tudi na najbolj rahle dotike, že v naslednjem trenutku pa lahko izpod zaslona povlečete tipkovnico in spišete obsežno dokumentacijo ali uredite predstavitve.

Zanimiva funkcija računalnika, ki vas bo pozdravila že takoj ob zagonu, je tudi prijava v sistem s prepoznavo obraza. Tako vam ne bo treba več vnašati gesla in skrbeti, da bi ga pozabili. Na hrbtišču ohišja je nameščena še kamera oziroma fotoaparat z ločljivostjo 8 megapikslov in avtofokusom s senzorjem Exmor RS. Zanimivi podporni funkciji fotoaparatu sta CamScanner, ki počisti vaše fotografije in poravna kote ter s tem zagotovi, da fotografije in zajeta besedila ostanejo poravnana ter v prvotni obliki, in Optical Character Recognition, ki prepozna zajete besede, kar olajša njihovo iskanje.

Morda najboljša lastnost Vaia Duo pa je neverjetno vzdržljiva baterija. Ta naj bi namreč brez napajanja zdržala vse do 15 ur. Če to drži (v praksi tega še nismo imeli priložnosti preizkusiti), potem se Duo po baterijski avtonomiji nedvomno uvrsti na sam vrh prehranjevalne verige. Po besedah Sonyja takšno "kondicijo" omogoča inovativna tehnologija stand-by, ki omogoča, da lahko že s preprostim pritiskom na gumb za vklop/izklop preidete v stanje za varčevanje energije, računalnik pa kljub temu ves ta čas ostane povezan z internetom.

Samodejno izboljša sliko Pri obeh omenjenih računalnikih za ostro sliko in nasičene barve skrbi 13-palčni kapacitivni zaslon na dotik Bravia za mobilne naprave, katerega ločljivost znaša 1920 x 1080 pik na palec. Ima pa tudi posebno funkcijo, ki po potrebi vsaki posamezni sliki doda manjkajoče piksle in s tem optimizira njeno kakovost.

Sony Vaio Fit Zadnji predstavnik druščine je Vaio Fit, kateri poudarja multimedijske vsebine. Poleg kvalitetnih zvočnikov ima celotna serija Fit vgrajen tudi nizkotonec, v osrčju naprav pa se skrivajo hibridni trdi disk, štiri, šest oziroma osem gigabajtov RAM-a, grafični kartici Intel HD 4000 in Nvidia GeForce GT740 ter nabor Intelovih procesorskih čipov Pentium, i3 in i5.

Vsi našteti modeli nepresenetljivo vsebujejo tudi vse sodobne standarde povezljivosti v svet, od NFC-ja, Wi-fija, Bluetootha in USB-ja tretje generacije. Vaio Pro celo omogoča brezžično povezavo petih mobilnih naprav oziroma dlančnikov, s čimer jim omogoči delitev signala in hitrejšo pot do spleta. Celotna linija naj bi bila na voljo že konec tega meseca.

Ne spreglejte