Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2013,
22.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 11. 7. 2013, 22.03

8 let

Slovenska ekipa na Imagine Cupu 2013 odlična druga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Študentska ekipa DORA je v finalu največjega svetovnega študentskega računalniškega tekmovanja Imagine Cup v Sankt Peterburgu osvojila drugo mesto.

S konkurenco z vsega sveta se je pomerila v kategoriji Inovacije, bolje pa se je odrezala le britanska ekipa Colinked. To je najboljša uvrstitev Slovenije na Imagine Cupu doslej, so po tekmovanju sporočili iz slovenske podružnice Microsofta in dodali, da je ekipa DORA drugo mesto zasedla v najbolj prestižni tekmovalni kategoriji.

Ekipa DORA (Doctors Operational Research Assistant) je za omenjeno uvrstitev prejela denarno nagrado 10.000 dolarjev (približno 7.600 evrov), je razvidno iz objave na uradni strani tekmovanja na spletnem družbenem omrežju Twitter.

Inovacije v medicini so vedno dobro sprejete Člani ekipe DORA – Kristjan Košič, Boštjan Arzenšek, Andraž Leitgeb, Zedin Salkanović – prihajajo z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, njihova rešitev DORA pa naj bi pomagala zdravstvenim ustanovam izboljšati učinkovitost in optimizirati operacijske posege.

Finale tekmovanja, ki je pod okriljem ameriškega tehnološkega velikana Microsoft, se je letos odvil v ruskem Sankt Peterburgu. Po maja objavljenih podatkih naj bi se ga udeležilo 86 ekip iz 69 držav, a se je to število po končnih podatkih povzpelo na 87 študentskih ekip iz 71 držav.

Med najboljšimi sta prvič sodelovali kar dve slovenski ekipi – Beezinga in DORA. Ekipa Beezinga je bila zmagovalka slovenskega izbora za sodelovanje na že 11. izvedbi tekmovanja Imagine Cup, ekipa DORA pa se je v svetovni finale uvrstila prek globalnega spletnega tekmovanja.

"Čebelarji" prepričali predvsem vlagatelje Ekipi Beezinga se ni uspelo uvrstiti na stopničke. Po pojasnilih Microsofta Slovenija pa je s svojim sistemom za analizo in zgodnje obveščanje o dogajanju v čebelnjakih požela veliko zanimanja medijev in morebitnih vlagateljev.

Zmagovalne projekte so razglasili v treh kategorijah – Inovacije, Igre in Svetovno državljanstvo – ter tudi v treh tako imenovanih izzivih in osmih posebnih nagradnih kategorijah, ki so jih omogočili sponzorji tekmovanja. Vse leto je v okviru tekmovanja Microsoft najboljšim študentkam in študentom podelil finančna sredstva in druge nagrade v skupni vrednosti več kot milijon dolarjev.

Prihodnje leto projekt Amerika Tekmovanje Imagine Cup organizirajo pod okriljem vodilnega proizvajalca programske opreme na svetu, ameriške družbe Microsoft. Tekmovanje je del Microsoftove globalne pobude YouthSpark, s katero želijo mladim prek krepitve priložnosti za izobraževanje, zaposlitev in podjetništvo pomagati uresničiti njihov potencial.

Slovenski izbor Imagine Cup 2013 organizirajo Tovarna podjemov, RC IKT iz Kranja, Tehnološki park Ljubljana in Microsoftov center za inovacije skupaj s številnimi nevladnimi organizacijami in podjetji.

Svetovni finale prihodnje izvedbe tekmovanja, Imagine Cup 2014, se bo odvijal v ameriškem mestu Redmond, kjer ima podjetje Microsoft svoj sedež.

Ne spreglejte