SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenca z bitnimi kovanci na mesec zaslužita do 6 milijonov evrov (video)

3

termometer

V ljubljanskem hotelu Slon so odprli prvi dvosmerni bankomat za bitne kovance v jadranski regiji. Bankomat omogoča tako nakup kot tudi prodajo bitcoinov.

S prvim dvosmernim bankomatom želijo predvsem popularizirati uporabo te internetne valute, je na novinarski konferenci dejal direktor podjetja Grecom Gregor Knafelc.

Prodaja in nakup "Bankomat omogoča prodajo in nakup, pred transakcijo pa se mora vsak izkazati z mobilno telefonsko številko. Uporabnik se nato odloči, kakšen znesek želi kupiti ali prodati," je pojasnil Knafelc.

Elektronska denarnica, kamor uporabnik shrani kupljene bitne kovance, ni nujna, saj naprava omogoča tudi izpis denarnice na papirju.

V testnem obdobju prodaja omejena Bankomat za nakup ali prodajo internetne valute zaračunava petodstotno provizijo. V testnem obdobju je prodaja omejena na dve transakciji na dan oziroma največ 40 evrov.

"Pričakujemo, da bomo omejitve odstranili, ko se bodo zadeve uredile. Tu ne bi smelo biti zadržkov," je dejal Knafelc. V prihodnjem letu naj bi v Sloveniji postavili še dva ali tri naprave.

Po njegovih besedah je po svetu že 70 tisoč podjetij, ki omogočajo plačilo v bitnih kovancih, pri nas pa je teh okoli 50. "Lahko si kupite pico, verjetno tudi nastanitev v kakšnem hotelu, letalsko karto. Širitev bitnih kovancev je ogromna," je dejal.

Dvodnevna mednarodna bitcoin konferenca Kot je še pojasnil, se podjetje Grecom ukvarja s poslovnim razvojem za podjetja, ki se ukvarjajo z bitnimi kovanci. Prihodnji teden v Ljubljani pripravljajo dvodnevno mednarodno bitcoin konferenco, katere glavni cilj bo poiskati odgovore na izzive, ki jih prinaša bitcoin, pridobiti vpogled v poslovne priložnosti in poslovne modele ter nove tehnologije, ki se pojavljajo v ekosistemu bitcoina.

Udeležence pričakujejo iz različnih sfer – od startup podjetnikov in razvijalcev do predstavnikov državnih institucij, pravnikov, investitorjev in članov bitcoin skupnosti iz Slovenije, Italije in Hrvaške.

Sam bankomat, ki so ga predstavili danes in je edini v regiji – najbližja sta na Nizozemskem in v Švici –, so izdelali v kanadskem podjetju Bitaccess.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin