Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
17. 8. 2016,
11.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

javni prevoz mestni prevoz taksisti Uber Hopin taxi

Sreda, 17. 8. 2016, 11.53

6 let, 6 mesecev

Slovaški recept za mobilno naročanje taksi prevozov zdaj tudi v Ljubljani

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Hopin taxi | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Brezplačna mobilna aplikacija Hopintaxi bo tudi v Ljubljani ponujala, kar njeni snovalci opisujejo kot najsodobnejši in najudobnejši način naročanja taksi prevozov.

Čeprav je uporabniška izkušnja naročanja taksi prevoza prek mobilne aplikacije Hopintaxi, ki so jo razvili na Slovaškem, zelo podobna tisti pri Uberju, je med sistemoma bistvena razlika: Uber ima svoje pogodbene voznike, Hopintaxi pa posreduje med potniki in rednimi taksi vozniki, ki se odločijo za sodelovanje v sistemu.

Pri Uberju je plačilo mogoče izključno s kreditno kartico prek aplikacije, Hopintaxi pa omogoča ali plačilo s kreditno kartico ali z gotovino pri vozniku. Hopintaxi je mogoče uporabiti tudi prek računalnika, za razliko od naročanja prek Uberja pa se za uporabo Hopintaxija ni nujno treba registrirati.

Pri obeh je mogoče spremljati položaj razpoložljivih voznikov in nato tudi izbranega na interaktivnem zemljevidu na zaslonu mobilne naprave, videti fotografijo vozila že pred izbiro in oceniti vsako vožnjo in voznika po opravljeni vožnji.

Aplikacija je ista za vsa mesta, kjer deluje Hopintaxi, uporabniški vmesnik pa je na voljo v več jezikih, seveda tudi v slovenščini. | Foto: Srdjan Cvjetović Aplikacija je ista za vsa mesta, kjer deluje Hopintaxi, uporabniški vmesnik pa je na voljo v več jezikih, seveda tudi v slovenščini. Foto: Srdjan Cvjetović

Cene različne, vendar omejene navzgor

Cene prevozov so dokaj natančno znane že pred naročanjem, a se med taksisti razlikujejo, saj gre za neodvisne taksi prevoznike, a Hopintaxi vendarle postavlja zgornjo mejo za prevoznino v Ljubljani: startnina en evro, 0,89 evra za prevoženi kilometer in 0,29 evra za minuto čakanja.

Hopintaxi bo posredoval pri vseh morebitnih primerih, kjer bi voznik zaračunal več, kot so največje dovoljene vrednosti, saj je vsak prevoz v sistemu popolnoma sledljiv.

"Ljubljana je zelo sodobno mesto, prebivalci so vneti uporabniki sodobnih mobilnih tehnologij, zato so naša pričakovanja visoka," je povedal direktor in soustanovitelj Hopintaxija Martin Winkler.

Iskanje želenega prevoza je mogoče po sedmih merilih, lahko pa se prek aplikacije neposredno naroči priljubljenega voznika. | Foto: Srdjan Cvjetović Iskanje želenega prevoza je mogoče po sedmih merilih, lahko pa se prek aplikacije neposredno naroči priljubljenega voznika. Foto: Srdjan Cvjetović

V Bratislavi sodeluje vsak tretji taksist

Sistem Hopintaxi in pripadajoča mobilna aplikacija, ki je na voljo za operacijske sisteme Android, iOS, Windows in BlackBerry, že deluje v Bratislavi, Košicah in Žilini na Slovaškem, v Pragi in Ostravi na Češkem ter v ukrajinski prestolnici Kijev. Do zdaj so prešteli 200 tisoč uporabnikov, sto tisoč mesečnih naročil in 1.100 pogodbenih taksistov. Samo v Bratislavi imajo 600 sodelujočih taksi prevoznikov, to je tretjina vseh taksistov v slovaški prestolnici.

Sistem bodo po Winklerjevih besedah v prihodnosti nadgradili s posebnimi storitvami, kot je naročanje luksuznih taksi prevozov ali spremljanje položaja sredstev javnega prevoza.

Cene prevozov so dokaj natančno znane že pred naročanjem, a se med taksisti razlikujejo, saj gre za neodvisne taksi prevoznike, a Hopintaxi vendarle postavlja zgornjo mejo za prevoznino v Ljubljani: startnina en evro, 0,89 evra za prevoženi kilometer in 0,29 evra za minuto čakanja. | Foto: Srdjan Cvjetović Cene prevozov so dokaj natančno znane že pred naročanjem, a se med taksisti razlikujejo, saj gre za neodvisne taksi prevoznike, a Hopintaxi vendarle postavlja zgornjo mejo za prevoznino v Ljubljani: startnina en evro, 0,89 evra za prevoženi kilometer in 0,29 evra za minuto čakanja. Foto: Srdjan Cvjetović

"Pričakoval sem, da bo v Ljubljani lažje prepričati taksi voznike!"

O ljubljanskih izkušnjah Winkler pravi, da ga je presenetila nepripravljenost mnogo taksi voznikov za sodelovanje. "Pričakoval sem, da bodo lažje spoznali prednosti sistema, kot sta manjšanje praznih voženj, brezplačna navigacija …"

Vozniki bodo v začetnem obdobju oproščeni plačila za sodelovanje v sistemu Hopintaxi, sicer pa bodo za vsak uspešno opravljen in obračunan prevoz sistemu Hopintaxi plačali sedem odstotkov.

Cilj v Sloveniji je v enem letu doseči 300 sodelujočih taksi voznikov in 50 tisoč naročil mesečno. Vključijo se lahko samo tisti taksisti. ki imajo vsa predpisana dovoljenja za opravljanje dejavnosti taksi prevoza, je še poudaril Winkler

Čeprav je uporabniška izkušnja naročanja taksi prevoza prek mobilne aplikacije Hopintaxi, ki so jo razvili na Slovaškem, zelo podobna tisti pri Uberju, je med sistemoma bistvena razlika: Uber ima svoje pogodbene voznike, Hopintaxi pa posreduje med potniki in rednimi taksi vozniki, je pojasnil direktor in soustanovitelj Hopintaxija Martin Winkler. | Foto: Srdjan Cvjetović Čeprav je uporabniška izkušnja naročanja taksi prevoza prek mobilne aplikacije Hopintaxi, ki so jo razvili na Slovaškem, zelo podobna tisti pri Uberju, je med sistemoma bistvena razlika: Uber ima svoje pogodbene voznike, Hopintaxi pa posreduje med potniki in rednimi taksi vozniki, je pojasnil direktor in soustanovitelj Hopintaxija Martin Winkler. Foto: Srdjan Cvjetović

Potnikom ponujajo brezplačen preizkus

Za pridobivanje potnikov pa so pripravili dve promociji: vsak novi uporabnik bo v enem mesecu po prenosu aplikacije lahko izkoristil pet evrov dobroimetja, nato pa bo deloval sistem priporočanja, kjer bo vsak, ki priporoči novega uporabnika, nagrajen, ko novi uporabnik opravi svojo prvo vožnjo.

Ne spreglejte