Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
15. 11. 2019,
4.02

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Kitajska ZDA Hong Kong Kaspersky računalniška varnost DDoS

Petek, 15. 11. 2019, 4.02

4 leta, 5 mesecev

Septembra so bili računalniški nepridipravi nadpovprečno dejavni

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
DDoS | Vsak napad s porazdeljeno ohromitvijo storitve (DDoS) žrtvi povzroči povprečno 125 tisoč evrov škode. | Foto Thinkstock

Vsak napad s porazdeljeno ohromitvijo storitve (DDoS) žrtvi povzroči povprečno 125 tisoč evrov škode.

Foto: Thinkstock

V tretjem letošnjem trimesečju je bilo število računalniških napadov s porazdeljeno ohromitvijo storitve (DDoS, Distributed Denial of Service) v primerjavi z lanskim obdobjem večje za skoraj tretjino. Septembra so zaznali več tovrstnih napadov kot julija in avgusta skupaj.

Povečano septembrsko dejavnost pripisujejo začetku šolskega leta. Strokovnjaki računalniške varnosti družbe Kaspersky so namreč ugotovili, da je v tem mesecu 60 odstotkov preprečenih tovrstnih napadov merilo na šolska spletna mesta in elektronske revije.

Napad s porazdeljeno ohromitvijo storitve (Distributed Denial of Service ali DDoS) je zlonameren poskus onemogočanja delovanja računalniškega omrežja na ciljnem strežniku, storitvi ali omrežni povezavi s čezmernim zasipavanjem cilja ali njegove bližnje omrežne strukture z internetnim prometom.

Napadi so vse daljši in vedno več jih je

Povprečno trajanje pametnih napadov s porazdeljeno ohromitvijo storitve se v primerjavi z drugim letošnjim trimesečjem ni bistveno spremenilo, se je pa skoraj podvojilo v primerjavi s podatki iz enakega, torej tretjega trimesečja lani.

Podatki tudi kažejo, da se je obenem zelo povečalo tudi število kratkih napadov. Tovrstni napadi so za mala in srednje velika podjetja drugi najdražji kibernetski napadi, povprečno škodo takšnega napada pa ocenjujejo na 125 tisoč evrov.

Kriti Sharma, Kaspersky Next 2019
Novice Kot otrok si je komaj privoščila računalnik, danes pa svetuje v OZN #intervju

Največ napadov iz Kitajske (in na Kitajsko)

Kitajska ostaja na prvem mestu po številu napadov DDoS – iz te države izvira 62,97 odstotka teh napadov. Na drugem mestu so ZDA (17,37 odstotka), na tretjem pa Hongkong (5,44 odstotka). Pri vseh treh državah je bilo sprememb v primerjavi s četrtletjem prej za manj kot eno odstotno točko.

Povsem nepričakovano in sunkovito se je na četrto mesto prebila Južnoafriška republika, od koder je izviralo 2,40 odstotka teh napadov.

Od kod so prihajali napadi s porazdeljeno ohromitvijo storitve (DDoS) v tretjem letošnjem trimesečju (rdeče) in eno trimesečje pred tem (zeleno). | Foto: Kaspersky Od kod so prihajali napadi s porazdeljeno ohromitvijo storitve (DDoS) v tretjem letošnjem trimesečju (rdeče) in eno trimesečje pred tem (zeleno). Foto: Kaspersky

Najnevarnejši ponedeljek, najmirnejša nedelja

Enaka je uvrstitev prvih treh držav tudi o ciljih napadov DDoS: Kitajska (57,20 odstotka), ZDA (22,16 odstotka) in Hongkong (4,29 odstotka). Na četrtem mestu je Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, kjer je bilo 2,71 odstotka ciljev napadov DDoS v tretjem letošnjem trimesečju.

Tony Belpaeme, Kaspersky Next 2019
Novice V prihodnosti bodo roboti imeli zdravo kmečko pamet #intervju

Najdaljši napad je v tem obdobju trajal 279 ur, to je več kot 11 dni, kar je še vedno okrog polovice trajanja najdaljšega napada v drugem letošnjem trimesečju. Večino botnetov, ki izvajajo napade, poganja operacijski sistem Linux (97,75 odstotka), sicer pa so napadi DDoS najpogostejši ob ponedeljkih (17,53 odstotka), najmanj (10,69 odstotka) pa jih je ob nedeljah.

Ne spreglejte