SiolNET. Digisvet Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ima smisel za humor, izraža čustva. In je robotka.

0

termometer

Izvorni cilj umetne inteligence, ki so ga zastavili že pred 60 leti, je namreč bil izdelati stroj, ki posnema človeško razmišljanje. In vključuje čustva in zavest. A do tega smo še daleč.

[video: 66836 / ]


Novinarka: Anja Ciglarič/Video: Planet TV

Najbrž se večina spomni filma A. I. Umetna inteligenca in dečka Davida, prvega robota, ki je programiran, da ljubi. A če robot vidi in sliši, še ne pomeni, da je inteligenten in ima zavest. Vendar je umetna inteligenca veliko več kot le roboti. 

"Razvoj je fantastičen, pred nami so čudoviti časi," je prepričan Matjaž Gams, vodja odseka za inteligentne sisteme na Institutu Jožefa Stefana. Sofijo, prvega humanoidnega robota z državljanstvom, je izdelalo hongkonško podjetje Hanson Robotics. Sofija ima smisel za humor, zna izražati čustva in se odzivati na različne situacije. Uspeva ji s posploševanjem informacij, ki jih dobi.

Sophia je stroj, v ozadju uje metna inteligenca. Se je moramo bati, bodo roboti zavladali ljudem? Stroka pravi, da ne. "Nekateri roboti so že zdaj fizično sposobnejši kot ljudje, vendar pa je to, da bi roboti premagali ljudi, čisto utopično. Mogoče je to zanimivo za znanstvenofantastične filme," je dejal Gams.

Podobnega mnenja so tudi na fakulteti za računalništvo in informatiko ljubljanske univerze, vodilni instituciji na področju umetne inteligence v Sloveniji.

"Včasih se bojimo, da nam bo umetna inteligenca ukradla delovna mesta. Drugačna bodo postala, potrebovali bomo ljudi, ki bodo tem robotom povedali, kaj naj počnejo. Ti roboti najbrž sami od sebe ne bodo zavladali temu svetu," je pojasnil Miha Bejek s fakultete za računalništvo in informatiko.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin