Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
4. 11. 2008,
10.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 4. 11. 2008, 10.29

8 let, 3 mesece

S konkurenčnostjo do srečnega in bogatejšega življenja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Strokovni del letošnje mednarodne konference Telekomunikacije, sta odprla predstavnik slovenskega regulatorja telekomunikacijskega trga in britanski strokovnjak za marketing v telekomunikacijah.

Sledil jima bo tudi podpredsednik uprave Telekoma Slovenije Dušan Mitič. Simonič: Ne si misliti, da smo v Sloveniji premajhni, da bi bili konkurenčni Čeprav so udeleženci konference Telekomunikacije pričakovali, da bo med predavatelji dopoldanskega dela nekdo iz pristojnega ministrstva, je na oder prišel Tomaž Simonič, prvi mož slovenskega regulatorja APEK. Med predstavljanjem svojih pogledov na slovenski trg telekomunikacij je Simonič jasno pudaril, da velikost naše države ne sme omejevati naše miselnosti in podjetnosti: »Ne si misliti, da smo v Sloveniji premajhni, da bi bili konkurenčni«. Obenem pa je poudaril, da je z uvajanjem napredne infrastrukture, katere pomen in vloga nista vprašljivi, treba biti racionalen: »Moramo si odmisliti, da bo vsak ponudnik pripeljal svojo optično povezavo prav do vsakega gospodinjstva,« Vsem ponudnikom, velikim in majhnim, tako tistim, ki imajo svojo omrežno infrastrukturo kakor tudi tistim, ki infrastrukturo najemajo, svetuje, naj svojo konkurenčno prednost gradijo na ustvarjalnih storitvah in na njih temelječim prednostih.

Moore: "Ali si lahko predstavljate svoje osebno in poslovno življenje brez spletnih iskalnikov?"

Glavni govorec konference, Alan Moore iz Velike Britanije, je med drugim soavtor knjige "Communities dominate brands" ter predavetelj in svetovalec predvsem v Veliki Britaniji in nordijskih državah, a tudi drugod po svetu. Prepričan je, da nam mobilna družba, ki gradi na sodobnih mobilnih storitvah, odpira pot do srečnejšega in bogatejšega življenja, obenem pa opozarja, da se v glavnem niti ne zavedamo, kako nas je digitalna družba objela v naših vsakdanjik. "Živimo v svetu iskanja in odkrivanja – ali si lahko predstavljate svoje osebno in poslovno življenje brez spletnih iskalnikov?", se sprašuje Moore in nadaljuje: "Ko ustvariš to, kar ljudje potrebujejo, bodo to z veseljem uporabljali". Tehnologije same po sebi niso smisel, a so izjemno orodje, ki omogoča ustvarjanje smiselnih in koristnih storitev, tudi takih, ki si jih v našem delu sveta morda ne predstavljamo. "V nekaterih afriških državah so minute mobilnih pogovorov celo plačilno sredstvo, ki je tam cenjeno tako kot dolarji ali funti, ameriški predsedniški kandidat Obama pa se je svojim potencialnim volivcem tako s sporočili SMS kakor tudi prek družabnega portala Facebook", je na primerih prikazal Moore.

Moore: "Storitev ali izdelek je lahko uspešen, če ima v ospredju uporabnika"

"Storitev ali izdelek je lahko uspešen, če ima v ospredju uporabnika", je spomnil Moore in trditev dokazal na primeru uspešnih mobilnih naprav, ki svoj uspeh dolgujejo predvsem skrbno ustvarjanem in privlačnem uporabniškem vmesniku. "3G je pripeljal zdravnika v hišo, za obisk ni več treba potovati dolgo in daleč, v Tokyu, kjer dežuje pogosto, pa so razvili storitev, ki obvešča kje je še prostor pod streho na ulici – sicer zahtevna rešitev za preprost vsakdanji problem in prav pri reševanju osnovnih in vsakdanjih človeških zahtev in potreb bo tehnologija najuspešnejša".

Zgrešene so rešitve, ki so same sebi namen in so spregledale uporabnika "Poglejte pariško letališče Charles de Gaulle pri katerem sploh niso razmišljali o tem, kako se bodo počutili potniki in so jih podredili izvedbi", dodaja Moore. Telekomunikacijska podjetja so po njegovem mnenju sedaj vendarle prerasla prvotno obdobje, kjer je poudarek njihove ponudbe in pristopa do uporabnikov bil le na tehnologiji. "Tudi tu bodo najbolj uspešni tisti, ki bodo pri svoji ponudbi najbolj znali gledati prav skozi oči uporabnika."

Ne spreglejte