Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
15. 1. 2019,
3.51

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

3

Natisni članek

pametni telefoni varovanje zasebnosti ruska pravoslavna cerkev patriarh Kiril antikrist

Torek, 15. 1. 2019, 3.51

5 let, 3 mesece

Visoki cerkveni uradnik o skriti nevarnosti v naših zvestih digitalnih spremljevalcih

Ruski patriarh: Antikrista morda že imate ves čas v svojem žepu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

3

patriarh Kiril, ruska pravoslavna cerkev | "Ko hudič ljudem ponuja takšno igračo, kot je pametni telefon, deluje zelo pametno," je med drugim dejal patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril. | Foto Reuters

"Ko hudič ljudem ponuja takšno igračo, kot je pametni telefon, deluje zelo pametno," je med drugim dejal patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril.

Foto: Reuters

Vodja Ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril, svari, da bi odvisnost ljudi od pametnih telefonov in sodobne tehnologije lahko pripeljala do pojava antikrista.

Med nastopom na ruski državni televiziji je patriarh Kiril uporabnike pametnih telefonov pozval k previdnosti pri uporabi, kot mu pravi, svetovnega omrežja naprav. Kot je posvaril, to predstavlja priložnost za prevzem globalnega nadzora nad človeštvom.

Pametni telefon je hudičeva igrača

"Vsakič, ko uporabljate svojo napravo, lahko kdo ne glede na to, ali vam je to všeč ali ne, ali je vaša lokacija vklopljena ali ne, odkrije, kje pravzaprav ste, kaj vas v resnici zanima in česa natančno se bojite. Če ne danes, se bodo jutri pojavile metode in tehnologije, ki bodo poleg omogočanja dostopa do teh informacij omogočile tudi uporabo teh informacij."

Med nastopom na ruski državni televiziji je patriarh Kiril uporabnike pametnih telefonov pozval k previdnosti pri uporabi, kot mu pravi, svetovnega omrežja naprav. Kot je posvaril, to predstavlja priložnost za prevzem globalnega nadzora nad človeštvom. | Foto: Reuters Med nastopom na ruski državni televiziji je patriarh Kiril uporabnike pametnih telefonov pozval k previdnosti pri uporabi, kot mu pravi, svetovnega omrežja naprav. Kot je posvaril, to predstavlja priložnost za prevzem globalnega nadzora nad človeštvom. Foto: Reuters

"Ko hudič ljudem ponuja takšno igračo, kot je pametni telefon, deluje zelo pametno," je med drugim dejal patriarh Kiril in sklenil svoje svarilo: "Antikrist je oseba, ki bo na vrhu svetovnega omrežja in tako nadzorovala vse človeštvo." "Ne smemo dovoliti takšnega središča, vsaj ne v bližnji prihodnosti, če ne želimo povzročiti apokalipse," je posvaril.

"Ne bodimo sužnji tistega, kar imamo v roki"

Kiril je poudaril, da Ruska pravoslavna cerkev ni nasprotnik tehnološkega napredka, nasprotuje pa razvoju sistema, katerega cilj je nadzor identitete oseb. "Ne smemo pasti v suženjstvo tistega, kar imamo v svoji roki. Moramo ostati svobodni znotraj in ne biti žrtev katerekoli zasvojenosti, ne od alkohola, ne od elektronske poše, ne od naprav."

Ameriško-rusko-srbski državljan in igralec akcijskih filmov Steven Seagal je sodeloval pri predstavitvi kampanje Ruske pravoslavne cerkve za pridobitev novih mladih vernikov. | Foto: Reuters Ameriško-rusko-srbski državljan in igralec akcijskih filmov Steven Seagal je sodeloval pri predstavitvi kampanje Ruske pravoslavne cerkve za pridobitev novih mladih vernikov. Foto: Reuters

Po mlade prav z internetom

Ruska pravoslavna cerkev si zelo intenzivno prizadeva pridobiti mlade vernike, za kar je pripravila tudi močan digitalni nastop.

Oktobra so na tiskovni konferenci, na kateri je bil navzoč tudi Steven Seagal – igralec akcijskih filmov, ki ima poleg ameriškega tudi rusko in srbsko državljanstvo –, napovedali ustanovitev sveta za mladino, kjer bo njihova digitalna prisotnost še močnejša.

Kritiki razmišljanja patriarha Kirila mu pogosto očitajo, da on in Cerkev, ki jo vodi, delujeta v interesu oblasti. | Foto: Reuters Kritiki razmišljanja patriarha Kirila mu pogosto očitajo, da on in Cerkev, ki jo vodi, delujeta v interesu oblasti. Foto: Reuters

Nekateri se mu posmehujejo, drugi soglašajo z njim

Veliko odzivov uporabnikov na družbenih omrežjih je bilo humorističnih, celo satiričnih ali obtoževalnih, češ da Cerkev deluje v interesu državne oblasti. Ni pa malo niti takih, ki se s patriarhom vendarle strinjajo – vsaj delno, če že ne tudi z antikristom.

Med kritiki njegovega razmišljanja so tudi tisti, ki patriarha Kirila sprašujejo, ali se ne boji, da bi antikrist lahko prišel tudi skozi njegovo več kot 25 tisoč evrov vredno uro Breguet.

Leta 2012 so namreč na fotografiji z zapestja patriarha Kirila odstranili vredno uro (ne pa tudi njenega odseva na mizi), kar je izzvalo kar nekaj ogorčenja v javnosti. Kiril se, kot poročajo tuji mediji, tudi sicer na fotografijah rad pojavlja s torbami in čevlji (dragih) dizajnerskih blagovnih znamk.

Ne spreglejte